91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • Her Laca
    Vagy itt van Pirity Mátyás ,ő önkéntesként részt vett a Szovjet Finn háborúban. A Finnek emlékeznek rá!!
  • Her Laca
    Itt bővebben
  • Her Laca
    Itt egy kis értekezés amit érdemes átböngészni

Ezt kiemelném!!!

"A Negro Aladár csodálatos repülő volt, az egyik legjobb képességű magyar pilóta, aki valaha repült. Végtelenül rendes ember volt, laza, bohém, jóindulatú mindenkivel, elképesztő szemét módon fúrták ki és állították félre (nálunk akkoriban is nagy divat volt a tehetséges embereket fúrni, az irigy, tehetségtelen, futtatott emberek kedvelt sportja volt ez mindig is és az is maradt).
    A háború utáni sorsa is elképesztő tragikus (öngyilkos lett, miután sehol nem tartottak rá igényt), a családja is kihalt már, rajtam kivül senki sem látogatja a sírját (talán még az az öreg, még élő beosztott pilótája, akinek szóltam, miután több év keresés után megtaláltam, hol van eltemetve...).

Számomra egyértelműen ő a tökéletes magyar vadászpilóta és a valaha volt legjobb magyar vadászrepülő századparancsnok.

Ha több is érdekel róla, idén majd jelenik meg egy könyvecske angolul, amit írtam és ő az egyik főszereplője, abban az élettörténete is benne lesz (természetesen csak angolul jelenik meg, mert nálunk ilyesmire "nincs igény")."
  • Her Laca
    Pontosabban
  • Her Laca
    Ken Arnold oldalán is lehet bogarászni
  • Her Laca
    Én már olyat is olvastam,hogy csak azért állt partizánnak,hogy hazajöjjön.
    A fene se tud kiigazodni a történelem csinálókon,éppen kinek milyen kedve van.
  • Lacusch69
    Én ügy emlékszem Tomor könyvéből, hogy Szőnyi szimplán lepattant egy légiharcból, és egy orosz reptéren szállt le. (nem 100%)
  • LeonSilver
    cö, cö & cö
  • Her Laca
    elfogott orosz YAK Ut-2
  • Her Laca
    Ez érdekes
  • Her Laca
    Fotók a II.VH ról magyar érdekeltségben
  • Her Laca
    Ő az! Mellesleg a RICSI a kutyájáról kapta a nevét.

• Her Laca
    Mondjuk javallok egy embert ásznak.Szobránczy Negro Aladár.Igaz ő Cr el repült de a szememben egy NAGY ember volt.
  • zmok
    *raja = rajta
  • Her Laca
    Na ez is róla szól.
    "Szőnyi Márton (Győr, 1918. dec. 8. – Kissikátor, 1944. szept. 6.): repülőzászlós. 1938-ban végezte el a Kereskedelmi Ak.-t, Olaszo.-ban vadászrepülő-kiképzést nyert, s mint zászlós részt vett az SZU elleni első m. repülőtámadásban 1941. aug. 27-én. Gépét lelőtték, ~t, aki ejtőernyővel földet ért, elfogták. A szovjet hadifogolytáborban lett antifasiszta és kommunista. A partizánisk. elvégzése után hónapokig együtt harcolt a szovjet partizánokkal. Elnyerte az első osztályú partizánérmet. 1944 őszén – mint egy önálló partizánegység parancsnoka – a Bükk hegységben ereszkedett le Ózd kör nyékén mint ejtőernyős felderítő partizán, a csendőrök elleni tűzharcban hősi halált halt. – Irod. Egy ejtőernyős partizán emlékére. Húsz éve halt hősi halált Sz. M. (Népszabadság, 1964. 209. sz.)."
  • Her Laca
    Szőnyi Márton meg érdekes . A régi rendszerben (már mint a cocializmusban) mint partizánt éltették,most meg asszem mégse az volt. Tudnillik lelőtték ,orosz fogságba került ,kiképezték partizánnak és itthon ledobták,de a csendőrök lelőtték. Ez a régi álláspont.
  • zmok
    Nekem is Brooks nyergem van, semmi pénzért nem cserélném le!!!
    Évente 8-10 ezer kilométert ücsörgök raja.

@Lacush69:
    Armstrongnak agydaganata volt, tüdő, és here áttéttel...
  • Her Laca
    Pajtás László az meg Bombázó ász volt.
    Légi győzelmeinek a száma 5
    Beceneve Laci
    Azonossági száma 3330-20-0152
    Van neki 3 I16 os a számláján meg további 2 ismeretlen orosz vadász.
    Utólsó harci bevetésre 1943 december 1 szállt föl,melyről mnem tért vissza. a gép a B.135 jelű JU88A-4 es gép volt (WNr.300637)
  • Volfram42
    Azért én is elolvasgatom, mindig tanul az ember. Köszi.
  • Her Laca
    Róza Jánosról azt kell tudni,hogy ő csatarepülő volt beceneve Jancsi.
    Légi győzelmei 5+(3)Harci bevetéseinek száma kb 180,repült óraszáma a légierőben 800
    Kitüntetései Magyar Nagy Ezüst Vitézségi érem, Magyar Kis Ezüst,Magyar Bronz ,Tűzkereszt I. es fokozata,Német I-II Vaskereszt,Német arany frontrepülő jelvény.

1944 dec 14. La5
    1944 dec 14 La5
    1945 január 22 Jak 9 Ráckeresztúr
    1945 február 4 Jak 3?
    1945 április 7-0 szovjet vadász
    Még egyszer ugyan ez
    + 2 szovjet valami még.
    1922 október 28 án született Nógrád megye Mohora községben
    110-120 bevetést Ju 87 en ,50 -70 bevetés FW 190 en.
    Nagyon röviden ennyit róla.
  • Volfram42
    Köszönöm szépen. Az említett posztolónak szólok, hogy figyelje ezt a fórumot, mert okosságokra lelhet. :)
  • Her Laca
    Javallom Becze Csaba Elfelejtett Hősök művét elsőre.
    Ha nincs meg kiírhatok pár dolgot,de vannak még más forrásaink is pl a Pumaszálláson is fellelhetők életrajzok.
  • Her Laca
    Itt csak olyan van:)
  • sakkay
    Köszi!
  • Volfram42
    Bocsássatok meg, hogy itt offolok. Olyan kérdésem lenne, hogy van-e itt olyan aki sokat tud magyar pilótákról és segítene.
    A War Thunder játékról lenne szó, tudom gyerekjáték, de úgy néz ki, hogy a minden hónapban meghirdetett, adott hó ásza magyar lesz. A kérésem az lenne, hogy a Hebime által írt posztot elolvasva van-e itt olyan aki tud az adott pilótákról valamilyen háttér információt. Ha igen, ha nem akkor is köszönöm szépen, hogy figyelmet szenteltetek nekem.
  • bucsher
    Jó de mi a kérdés?
  • sakkay
    Magam is egy elég szép gyökér vagyok, egyenlőre ennyi elég.
  • sakkay
    Ha valaki akar a makszutov boltba csillagászati távcsövet venni(vagy ami ott van), van egy 1000ft internetes utalványom..3 hétig. Ha valakit érdekel elküldöm priviben.
  • sakkay
    Írd meg priviben, fogadtam egy haverral...elég a nagyságrend is.
  • Her Laca
    milyen:)) akart lenni
  • Her Laca
    Itt megnézheted mijen fajta forma pipák vannak leírással. Google le is fordítja.
  • bucsher
    Elmehetne műszerfalra fabetétnek :)
  • Her Laca
    A második az gyönyörű erezetű.
  • Her Laca
    DE!!! Ha akarod akkor csináltatok neked egy egyedi darabot,van egy krapek nagy mágus,és gyönyörű pipákat csinál minőségi anyagból. Most készít egyet nekem is.Csak anyagárat kér ,kb 6-7 ezres ,de olyan senki másnak nem lesz ,ráadásul abból a gyökérből amiből ő csinálja boltban az minimum egy 30 ezresbe kerülne.
    Íme pár darab amiket készít,csak várni kell azért egy kicsit elvégre ez neki hobby.

• Her Laca
    Ha nem vagy gyakorlott pipás akkor érdemes egy billiard ot venned ,az egyenes szárú vagy esetleg egy bent potot,annak egy csöppet hajlított a szára.
    billiard
    pot
    Ezekkel könnyebb a pipázás,és mondjuk én rusztikoltat vennék ,egyrészt nem látszanak a gyökér hibái (olcsóbb pipáknál azért akad javítás a gyökéren) és mint mondtam megnézni a kazán belsejét a furatot ,hogy ne az alja fölött legyen mert akkor az alsó dohány nem tud elégni és előbb utóbb megkeseredik a pipa. De a boltokban amiket mutattam segítenek neked. Aztán van a szár miből is legyen. Ebonit az jó ,kényelmes ,viszont elszineződik ,no meg lévén puhább mint az akril a fognyomot is beszedi. Az akril az kicsit ridegebb ámde nem olyan kényes.
  • bucsher
    Mi mennyi? Nem eladó :)
  • sakkay
    Mennyi a bicaj így most?
  • Her Laca
    Jó az :) Üldögéléshez ,olvasgatáshoz,ne adj isten valami sportműsor nézéséhez tökéletes a hosszú,kis sétához meg a rövid:)
  • sakkay
    Hát először egy alap lesz..aztán meglátom. Inkább az érdelet mit nézzek egy pipán.
  • sakkay
    Te Laca két szár? Hát mi vagy te ufó?