IL-2 Sturmovik, CloD, BoS

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

\" Captives nullos capere \" "Más nyelvet beszélsz,más nyelven írsz, De magyarul álmodsz,magyrul sírsz."

Nekem meg az eredeti (dal) tetszik.
Bad Company - Bad Company
Fax tudja. Nekem az első jobban tetszik.

Willenbrock
Egy kis off: Linkin Park egyszer volt már itt,nekem tetszik ez a szám: //www.youtube.com/embed/n1PCW0C1aiM
És egy féloff (marha jól repült ez a cseh pilóta): //www.youtube.com/embed/V7Uu7xRFPcQ

Azért ez jobb klipp hozzá!
Nem kispályások kergetik egymást. 4:40-nél gyanítom, hogy némileg túllépte az engedélyezett állásszöget mindkét gép<#idiota>.
Köszi, ránézek. Meguntam a céges meg a magán telefon hurcolást.

Nekem egy Samsung D980-m volt, nagyon szerettem. Az még "buta" telefon volt, de kiválóan kezelte a két kártyát...

Most már vannak két kártyás okos telefonok is, gyanítom azok még jobbak. Egy dual sim-es Lumia 530, vagy 630 szerintem ár/érték arányban kiváló választás.

www.smart-bus.hu

VO101Tom
Én ebben a videóban hallottam először, szerintem is qrvajó <#eljen>

http://www.youtube.com/embed/0NdAPP3Ac7Y

www.pumaszallas.hu

Szia,
ha 1-2 napot ráér akkor nekem lesz. Most készülök vásárolni egy készüléket ami valóban dual sim-es. Éppen ebben a témában nyomozok egy hete. A "sima" dual simnél már az is többet ér, ha a hátval összefordítva összeszigszalagozol 2 készüléket, mivel ezeknél egyszerre csak egy kártya aktív, a másik csak benne van a foglalatban. Az aktív dualnál, ha az egyik kártyán beszélsz, akkor a másik beállítástól függöen várakozik, vagy bekapcsolható a beszélgetésbe.
Hazai forgalomban egy készüléket találtam megfizethető áron és jó tesztekkel:
http://www.edigital.hu/Okostelefon/Gigabyte-Gsmart-Simba-(Dual-active-SIM)-kartyafuggetlen-okostelefon-Black-(Android)-p399934.html

Z97-PRO gamer - i7 4790K @ 4.00GHz - 32GB Dual-Channel DDR3 @ 1199MHz - 4095MB NVIDIA GeForce GTX 960

Van valakinek duál sim kártyás telefonnal tapasztalata?
Milyet érdemes venni?

Köszönöm (neked is Lala, csak Tomnak írom a választ mivel a nagyobbik része neki szól). Ezt már egyszer elküldted, le is mentettem csak elfelejtettem megnézni. :(

Azzal hogy angol nyelvű nincs problémám (az orosz tanárom nagy sajnálatára). :)

A kerék kidurranásánál ezek szerint az volt a baj hogy berádlizott a gép... A sebességre és a magasságra odafigyeltem, mindig gurulásnál farolt meg a gép és durrantak ki a gumik.
VO101Tom
Innen letölthető a Chuck's guide for Il-2 Cliffs of Dover.
http://theairtacticalassaultgroup.com/forum/showthread.php?t=16592&p=179796&viewfull=1#post179796
Ez egy nagyon komoly összefoglaló a gépekről, üzemeltetési adatok, felszerelések, egyéb tulajdonságok. Amiben nagyon jó még, hogy rengeteg extra magyarázat is van benne általánosságban a repülésről, repülőgépekről, hajtóművekről, minden szarról. 668 oldal, és ebben AI-król szó suncs. Egyetlen hátránya, hogy angol nyelvű...

Ebben van leírás a bombázókról is, üzemeltetési határértékek, kezelés, egyéb tulajdonságok.

A másik kérdéshez azt még hozzátenném, hogy a kerék akkor is kidurranhat ha nagy sebességnél berádlizol (farolsz). A gumik egyenes vonalban 200 km/h környékén durrannak el (Mesza legalábbis).

www.pumaszallas.hu

Nem szeretem az amikat, de ezt a zenét imádom...ráadásul az egyik alapító tag Báthory gyerek.
//www.youtube.com/embed/u_VsvZmIWxY

Leszálláskor nagy a sebesség, vagy magasról ejted át. Valszeg azért durran ki a gumi.

\" Captives nullos capere \" "Más nyelvet beszélsz,más nyelven írsz, De magyarul álmodsz,magyrul sírsz."

A bombázóknál az volt a probléma hogy túlpörgött a motor.
Alapból túl nagy pp-vel indult a gép és ha ráadtad a teljesítményt akkor le is darálta saját magát...

Miután kirepkedtem magamat He-111-el (volt olyan hogy 3 Bleinheim csapott rám, 1-et lekapott a lövész mielőtt úsztunk volna).

Amúgy ma stukáztam egy-két kört, rájöttem hogy valami eszméletlenül nagy életérzés a kicsike. A célzás is relatív jól megy már, egy épület méretű célpontnak betalálok a 20 méteres körébe. Nagyon nagy élmény vele a repülés a leszállás. :)
Na persze nem csak a szél miatt fordul el a messer hanem a légcsavar forgatónyomatéka miatt is.

A bombázóknál szerintem nem nyitod ki a hütőket,
A messernél számit az oldal szél, ha sokat gyakorolsz akkor szerintem ráérzel a belépés mértékére, a messerrel a valóságban sem volt egyszerű felszállni, sok pilótát megtréfált. A harmadik kérdésedre nem tudom mi a válasz, nekem általában nincs ilyen gondom, nár nem is mindig 3 pontos leszállát hajtok végre.

Reggelt mindenkinek! :)

Lenne pár kérdésem megint ha nem okozok velük sok problémát a veteránoknak.
1. Free flighton mindig meghal a Ju-88 és He-111-es motorja 3-4 perc után bármit is teszek (ha egyáltalán nem adok rá gázt akkor is, ha rendesen járatom akkor is). Mit rontok el?
2. A messzernek felszálláskor mennyire kell belépni jobbra hogy ne rádlizzak be?
3. A 3 pontos leszállás sikerülni szokott, de kigurulásnál sokszor kidurran a főfutó egyik gumija. Mit szoktam ilyenkor elrontani?

Előre is köszönöm a válaszokat, további szép napot.
Semmi :)
De ma este szerintem oroszra tanulok, holnap már teljesen ráérek majd.
Legfeljebb lelőnek. Mi baj lehet?

Nem tudom fent leszek-e, még nagyon nem játszottam online, csak annyira léptem be hogy megvan-e a kompatibilitás + tettem 1 kört a reptér körül (aztán le).
Na este kb. 9-1/10 körül fent leszek ATAG-on. Kobold a böcsületes nevem.

Ma repültem már egy 1 óra 10 perces navigációs - tanuló repülést Calais - Cherburg távon a part mentén 1,6-2,4 km magasságban, 1,1-es ATÁ-val (sebesség 300-400 között). Közben telóról elolvastam azt amit lala írt és Cherburg melletti reptéren sikerült elsőre a 3 pontos leszállás. :)

Bár az hogy fostam az nem kifejezés, szerintem még jó párszor meg kell majd csinálnom hogy tényleg rutin szintjén menjen... A Hurricaneval mindig élvezetes a leszállás, nagyon nem lehet mit elbaszni rajta.

Joystick az még mindig a Logitech Extreme 3d Pro. Én elégedett vagyok vele, jó ideig nem szeretnék pénzt áldozni jobbra / másikra. :)
És kell hozzá egy korrekt joystick is! ;)

i5-2500K, 8G RAM, GTX1060/6GB / Logitech G29 / Win7_64

VO101Tom
Úgy kell leszállni, hogy leveszed a gázt, és utána nem hagyod leszállni a gépet :)
Mindig csak annyit húzol a botból, hogy ne kezdj süllyedni, majd amikor már koppig hason a bot, akkor szépen átmerül. Mindezt persze pár cm-re a talajtól. Arra kell figyelni, hogy ne legyél magasan, és az orra se álljon nagyon az égnek, mert akkor összetöröd magad. Felszállás előtt nézd meg a horizontot, nézd meg, hogy a kabinhoz képest hogy áll, na pontosan ugyanaz lesz a három pontos leszállásnál is a horizont :)

Itt egy video, ezt DCS-ben vettem fel, de az eljárás ugyanaz.
Fw 109 D-9 iskolakör

www.pumaszallas.hu

Besiklás 200 Km/h.-val. Koptatod a sebességet 180-körülire, közben folyamatosan húzod a botot, de csak annyira és úgy,hogy ne emelkedjen, csak a szárny állásszöge nőjön. Balra kb. 30 fokra nézel ki, úgy érzed a magasságot és látod a horizontot is magad előtt. Közben a gázkart már csak 10%-on van, veszed visszafele. Addig húzod, amig át nem esik a gép. Ekkor kell 0-1 m. magasan lenned. Ez vagy sikerül, vagy nem mindig. :-) Ja és kb 100 körül kezdesz el bejönni a leszállóírányra. Ha nincs a nyakadon 2-3 vörös. (akkor 50. m-en is le tudsz szállni. Ha nagyon muszáj.
Nem szoiktál fent lenni az ATAG-on?
Utoljára szerkesztette: lala42, 2015.07.09. 15:32:43

Valaki eltudná magyarázni a 3 pontos leszállás taktikáját? Én mindig 2 pontosan szoktam leszállni (Messzerrel is) de most már érdekelne a 3 pontos is. Előre is köszönöm a választ.
Én is elolvastam már többször, nem azt mondtam hogy rossz, csak annyit hog eléggé elgondolkodtatja az ember fiát. :)
PhantomAss
Én megvettem a könyvet, már többször is kiolvastam, szerintem nagyon jó, bár tényleg van benne néhol elírás, de ezt csak azok veszik észre akiket amúgy is érdekel a repülés, az átlag embereknek nem tűnik fel.
Ajánlom mindenkinek, rég olvastam ilyen lebilincselő írást.

GOOBY, pls

A könyv fordítása az (nagyon) gyenge sok helyütt (főképp a repülős szakszavak tekintetében), de a története nagyon jó (főleg azért mert megtörtént) és az 1943 dec 20-ai esemény is bizonyította hogy ott még volt becsület.
VO101Tom
Ha ez körverseny lenne, akkor igen, le tudnád hagyni, és nem lenne semmi probléma. Azonban az a 8db .303-as olyan 600 méterig simán ellocsol, annyi előnyt kiépíteni viszont elég nehéz. A szűk emelkedő spirál is csak addig jó, amíg a másik energiája is alacsony (szűk emelkedő spirálba nagyon könnyű túlhúzni, ha a másik elé kell tartani), viszont nem életbiztosítás az sem.

A könyvet nem olvastam még, de hallottam, hogy jó.

www.pumaszallas.hu

Köszönöm a válaszaidat. :)

A mágneses elhajlással sajnos nem igazán számoltam eddig, bár a létéről tudtam. :(
Most ott tartok hogy újra szoktatom magamat a repüléshez, bombázók ellen gyakorolok utána pedig hazanavigálok és leszállok.

A spitfirek ellen nem működőképes az a megoldás hogy ha kismagasságban beállnak az ember mögé akkor emelkedéssel elhagyni őket?

Egyébként olvastátok a Felettünk a csillagos ég c. könyvet? Nekem utána ment el a kedvem a repüléstől egy kis időre...
VO101Tom
Csinálj egy másolatot, és próbáld ki, hogy a lemásolt mappa rendben működik-e. Ha igen, akkor azon azt és úgy próbálgatsz ahogy csak akarod.

www.pumaszallas.hu

VO101Tom
Ja, meg azt elfelejtettem mondani még a navigációhoz, hogy a clodban a térképen ha nyomsz egy jobb klikket, akkor ki tudod választani a "tools"-t, ami szögmérőt és vonalzót ad a térképre. Ezzel tudsz pontos irányt és távolságot mérni az útvonalpontok, navigációs pontok között. A szögmérő elsőre kicsit furcsának tűnhet, nem északhoz képest mutatja az irányt, hanem az elsőnek letett vonalhoz képest mutatja a másodikat. A térkép grid egyébként 10 km-es osztásokban van, nagyságrendileg távolságot ott is tudsz számolni.

Meg még egy dolog, 1940-ben a La Manche környékén a mágneses elhajlás -10 fok (vagy mondhatjuk úgy is, hogy 10 fok nyugatra) volt, ez a CloDban is benne van. Vagyis akkor repülsz térkép szerint északnak, ha az iránytű 350 fokot mutat, délnek meg ha 170-et.

www.pumaszallas.hu

Szóval az IL2 DBW mappáról is lehet csinálni másolatot, akkor megpróbálom.

Valaki próbálta már ezt a CUP modot? Van tapasztalat?
VO101Tom
Én 80%-os gázkar állással szoktam repkedni. Sebességben annyira nem nagy a különbség, viszont biztos nem forr fel a hűtővíz és nem hajtja szét a motort. A clodban -a vadászgépeknél legalábbis- csúcsra járatva nem is annyira az ata számít, mint a hőmérséklet. A hűtőnél úgynevezett mass-flow szimulációt számol a clod, ami azt jelenti, hogy a hűtőradiátor felületéből, hűtőzsaluk állásából, a környező levegő hőmérsékletéből, sűrűségéből (kvázi repülési magasság) és a repülési sebességből kiszámolja, hogy mennyire hatásos a hűtő, majd ehhez képest a hajtómű teljesítménye mekkora. Eldönti, hogy melegedni vagy hűlni fog a rendszer. Egy kritikus értéket ha túlhalad, akkor a hűtő tönkremegy*. Meszánál 100 fok, Spitben -mivel glikolos, túlnyomásos rendszere volt- 120 fokig melegedhet.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy alacsonyan a nagyon sűrű levegőben és magasan a nagyon hideg levegőben ha 300 alá ha nem megy a sebesség, akkor nincs vele gond. Emelkedés közben viszont, 5-6000 környékén 300-nál is szétmehet, ha full gázon hajtja a delikvens. 250-ig elhúzod full gázkar állás mellett, akkor egy percen belül vége. Ezért érdemes a 80%-on tartani a gázt, és 300 fölött a sebességet (és csak akkor rányomni, ha harcba keveredsz).

*ez egyébként bugos. A Meszában is és a Spitben is volt egy túlnyomás szelep, ami egyszerűen kiengedte a felesleges gőzt, ha a rendszerben a nyomás nagyon megnőtt, nem ment tönkre az egész. Hogy TF-ben mikor jutunk oda, hogy ezt kijavítsuk, azt passzolom.

E-1 E-3 légcsavar állásszöge legyen 2200-2400 között. 2500 fölé csak rövid ideig mehet, a 3000-et nem lépheti túl rövid időre sem. Az eredeti gépeknél, ha 3000-et túllépték valamikor repülés közben, azt a hajtóművet ki kellett szerelni, és átvizsgálni. Ez állandó figyelmet és PP igazítást igényel, főleg manőverező légi harcban, úgyhogy az E-4 már csak ez miatt is sokkal veszélyesebb gép. És ugye az MG-FF/M miatt is, de az már más téma. Clodban a 2500 - 3000 között van kis tolerancia, 3000 rpm fölött viszont csak másodperceid vannak, és a motornak annyi.

Eszembe jutott még egy dolog, WEP-et használni 3000 fölött felesleges, az annyit csinál, hogy az alacsony sűrű levegőben amikor a kompresszornak van tartaléka, akkor extra sűrített levegőt tol a hengerekbe. Mivel a meszának a kompresszora 4500-on adja le a maximumot (109 E-4/N 5500-on), ez a magasság közelében és pláne efölött abszolút semmilyen hatása nincs. Ugyanez igaz az angol gépeknél is, a 12 lbs boost is annyit jelenti, hogy extra sűrű levegőt tol a motorba - amíg van ehhez tartaléka. Azt még érdemes tudni, hogy 3000 alatt a Spit Ia a legveszélyesebb, gyorsabb mint a IIa, és olyan gyors mint a 109. Úgyhogy ha menekülni kell, akkor 5-6000 környékén kell maradni, a meszának ott a legnagyobb a sebességfölénye az angol gépekkel szemben (oké, dogszerveren ritkán van az ember 6000 fölött, ha alacsonyabban vagy akkor az a szabály, hogy csak annyira menj le, amennyire feltétlen muszáj). Ha 3000 alatt kell kezdened menekülni, akkor már nagy szerencse is (vagy egy összeszokott géppár) kell hozzá, hogy megúszd.

www.pumaszallas.hu

Köszönöm.:)

Körülbelül milyen Ata értékkel érdemes sima útvonalat repülni? Illetve az E-1 és E-3-asok légcsavar állásszög beállításáról mit érdemes tudni? Mikor milyen állásszögre kell beállítani?
VO101Tom
Az AI bombázók a legutóbbi patch óta elég változatosak, van amit nagyon könnyű lelőni, van ami rohadt erős lett. Wellington ez utóbbiba tartozik, AI wellington ellen csak rajban szabad támadni, hogy megossza a lövészeket, akkor talán nem hal meg mindenki, aki a közelükbe megy...

A navigáció Franciaországban sem bonyolult, ott is megvannak azok a nagyvárosok, főbb tájékozódási pontok, amiket pár hét repkedés után térkép nélkül is tudni fogsz. Délkelet Franciaország egy kicsit nehezebb, mivel nincs a közelben part.

A fogyasztási adatok órára vannak megadva. Egy óra alatt mennyi litert fogyaszt a különböző magasságokon, különböző teljesítményeken (ata nyomás érték)...

www.pumaszallas.hu

Mivel érdekesnek találtam az ajánlódat letöltöttem a sorozatot, nem tudok (még) elég jól oroszul hogy angol felírat nélkül megértsem. Neked van esetleg angol felíratod hozzá? Ha van megosztod velünk is?
Köszönöm szépen hogy ilyen sokat írtál. :)
Elolvastam a DR szériáról szóló cikket, rájöttem hogy örülök hogy nem én terveztem meg és nem én használtam. :)
Az angoloknál valamennyivel könnyebb a tájékozódásom mivel ott minden Doverhez és Londonhoz viszonyítók. Szerintem holnap azért teszek 1-2 kört Észak-Fr környékén hogy azért szokjam a tájat plusz legalább nagyjából legyen valami képem arról hogy mit mikor hol keressek.
Az E4-es messzer fogyasztására vonatkozó adatok azok 100 km-re vannak megadva?
Bombázók ellen (pl Wellington) milyen rácsapási profilt javasoltok?
Előre is köszönöm a válaszokat. :)
Akik szerették a Stalker játéksorozatot azoknak ajánlanám a következő akciófilm sorozatot. Adott 5 fiatal, a főszereplő szüleinek házában 8 millió rubel van egy széfben, ebből ők egy kicsit elvesznek, és abból egy IHB bulit tartanak. Másnap reggel jön a kínos felfedezés, hogy a széfből eltűnt az összes pénz. Rövidesen kapnak egy videóüzenetet a rablótól, aki jelzi nekik, hogy ha vissza akarják szerezni a pénzt, akkor induljanak utána Csernobilba, és szerezzék meg tőle. Csernobilba érve nem csak a rabló várja őket, hanem sokkal rosszabb dolgok.
"Itt mindenki vagy vadász, vagy préda"
//www.youtube.com/embed/JuPwEwboSYk

"Tengerparton az öblök, félszigetek, szárazföld felett a folyók és városok viszonya, esetleg a nagyobb erdőségek különleges alakja is lehet tájékozódási pont."
Anno, a '46-ban az amerikaiak a Balaton térképen a Tihanyi-félszigetet következetesen "Floridának" hívták.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

VO101Tom
Az egy alapvető szabály, hogy navigálni felszállástól leszállásig kell, nem csak akkor, amikor már nem tudod, hogy hol jársz. Felszállsz, megkeresed a térképen ahonnan felszálltál, és időnként ellenőrzöd, hogy hol is vagy. Nem kell ismerni minden bozótot, de a látómeződben legyen egy két nagyobb tájékozódási pont, amit biztosan felismersz. Tengerparton az öblök, félszigetek, szárazföld felett a folyók és városok viszonya, esetleg a nagyobb erdőségek különleges alakja is lehet tájékozódási pont. Ha nagyon nem tudod, hogy hol vagy, akkor fordulj északnak, akkor az alattad lévő térkép arra felé áll, amerre a megnyitott térkép is (valódi gépben ülve a térképet tudod a repülési irányhoz beforgatni, ha kell, clodban ilyen fícsör nincs). Ez NAGYON fontos tud lenni ha légi harcban le kell lépni, akkor nagyon nem mindegy, hogy jó vagy rossz irányba menekülsz :)

Régebben csináltam clod-hoz egy térképet, az http://www.oldmapsonline.org/ -ról le tudtam extra nagy felbontásban tölteni pár második világháborús angol és német térképet. Sajnos a CLoD-os területet egyik sem mutatta egészben, viszont ezekből össze-photoshoppoltam egy olyat, amin a clod-os terület van rajta, és a clod-os repülőterek külön be vannak jelölve. Ezt A1-es méretben a Copy general-nál egy ezresért ki is nyomtatják. Befóliáztam, és azóta van egy hajtogatható, összefirkálható -majdnem- eredeti térképem clodhoz. Sokkal nagyobb poén ezzel navigálni, mint beépített térképpel :) Innen le tudod tölteni, "overview map" néven: http://www.pcpilot.hu/dokumentumtar/il-2-sturmovik/cliffs-of-dover/2928-repuloter-terkepek-airbase-maps.html.

Ugyanezen az oldalon megosztottam azokat a pdf-eket is, amiket szintén clodhoz csináltam, mind a 121 repülőtér részletes alaprajza, navigációs adatok, pályaadatok, felülnézeti kép. Idegesített, hogy online waron amikor csak úgy kitesz egy kevésbé használt/ismert reptéren, azt sem tudja az ember, hogy merre vannak a gurulóutak, épületek, felszállópálya. Amolyan Jeppesen féle kis kártyák készítése volt az elképzelés. Az overview térképen használt koordináta rendszerrel van összhangban. Ez a koordináta rendszer küldetésenként változhat, a clodban a küldetés szerkesztője átírhatja. SoW szerveren biztos, hogy jó, ATAG-nál nem mindig. De ez csak részletkérdés. AFB's of CloD néven ezek vannak fent. A High res változat csak nyomtatáshoz ajánlott, a med res való PC-s használatra.

Ezeken kívül van a clodban -pontosabban a steam-ben - egy olyan, hogy ha engedélyezve van a fícsör (Steam - Settings - In Game - "Enable the steam overlay while in-game" előtt legyen pipa), akkor a Shift+Tab megnyomásával behozható a steam overlay. Azon alul van egy olyan gomb, hogy steam browser. Ez egy teljes értékű webbrowser, viszont ami jó dolog, hogy nem kell a játékból kitaszkolni, a gép irányítható marad overlay használat közben is, szóval sokkal jobb mint az alt+tab. Itt hozd be ezt az oldalt: http://clodtools.weebly.com/
Sajnos egyszerűbb nevet nem tudtam neki adni, de a steam browserben beállítható ez kezdőlapnak is, és akkor gépelni sem kell.
Itt a főlapon van pár segédprogram, a maps-ra klikkelve PC-s felbontáson behozhatod az overview mapot is (La Manche map from 1940 néven van fent) vagy a kis AFB's of CloD 2 kártyákat is.

Ha ezeken túlvagy, és még mindig akarsz tanulni valamit ;), akkor a hardcore level a következő <#alien> :
Clodtools főoldalon klikkelj a Dreiechrechner DR-2 tárcsára. Ez egy navigációs tárcsa, amit a németek/magyarok használtak a második világháborúban. Flashban csináltam egy teljes mértékben használható változatot, azt tudod inne megnyitni. A tárcsa nyitó lapján a szélretartás számolásához vagy a sodródás számolásához tartozó skála van, azt ritkán használjuk, ami fontosabb, az a hátoldala (klikk a jobboldali piros 'gomb'-ra). Amit ott látsz, egy logaritmus skála, a mértékegység nélküli középső fekete gyűrűhöz képest tudsz idővel kapcsolatos számolásokat végezni. A külső gyűrű egy Sinus skála, az a szélretartáshoz kell, illetve vagy egy IAS-TAS átváltás is (gépben lévő sebmérő által kijelzett sebesség átváltása a tényleges, levegőhöz mért sebességre - minél magasabban vagy, az egyre hígabb levegőben a sebmérőd egyre kevesebbet mutat, nem a tényleges sebességet).
Pl az 1h jelet beállítod az aktuális repülési sebességhez, akkor az idő skála többi értékénél leolvashatod, hogy adott idő alatt mennyi km-ert teszel meg. Vagy a fekete gyűrűn, hogy adott -térképen megnézett- távolsághoz mennyi ideig kell az adott irányba repülnöd. Ez a legegyszerűbb számolás, de ezt lehet tovább bonyolítani, ha az üzemanyag fogyasztást ismered (clodtools főlapon a Messerschmitt Bf 109 E-4 fuel consumption (alt/ata) grafikonon pl a 109-es üza fogyasztása), akkor ki tudod számolni, hogy adott fogyasztással mennyi repidő van a gépben, a sebességeddel az mennyi km-re elég (ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor szélirányt is bele tudod számolni, de ez ilyen 50-100 km-en nem jelentős), és ebből kiderül, hogy melyik repterekig érsz el. Persze itt is alapvető, hogy eleve tudd, hogy adott pillanatban hol vagy :) A DR tárcsáról lefordítottam egy egész hosszú leírást, amiben a fejlesztését és a használatát is részletesen leírja egy holland faszi, azt innen le is tudod tölteni: http://www.pumaszallas.hu/elmeleti-anyagok/repuleselmelet/navigacio/206-dreieckrechner-dr-tarcsa.html.

Na. Röviden ennyit a navigáció alapokról <#alien>
(Ezek után a gyakorlatban 90%-ban úgyis csak az van, hogy felszállunk Calaisnál, elmegyünk Doverig és lelövünk mindenkit. <#buck> )
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2015.07.07. 20:14:00

www.pumaszallas.hu

Köszönöm a tanácsot. :)
Egyszer mikor Ms. Bleinheimmel voltam ismerkedős free flighton teljesen eltévedtem, már 1 órája repültem, tesztelgettem a gép korlátjait és kitaláltam hogy akkor rá kéne jönni hogy hol is vagyok? Tudtam hogy nagyon északon vagyok és kb 10 percnyi repülésre ott a tenger. Lementem nagyon alacsonyra, kerestem egy vasútvonalat és elkezdtem követni nyugat felé (azért 0 méteren hogy gyakoroljam az alacsony repülést). Végül minden út Londonba vezetett és megtaláltam a kiszemelt repteret. :)
VO101Tom
Ha eltévedsz, ne alacsonyra menj, hanem magasra :) Anno a vasútállomások tábláit még elolvashatták az eltévedt pilóták, a clodban ezek nincsenek benne. Magasan sokkal jobban átlátod a tájat, és nem mellékesen sokkal gyorsabban is repülsz.

www.pumaszallas.hu

VO101Tom
Régi il2 működik úgy is, hogy egyszerűen csinálsz egy másolatot a mappáról, arra felteszed amit akarsz, megnézed, hogy működik-e. Így mindig lesz egy olyan biztonsági másolatod, ami tuti működik.

www.pumaszallas.hu

Szerintem CLOD-ban ma elértem a heti szerencse limitemet. Régen játszottam, mondom nyomok már egy kis gyakorló játékot... Egy kétmotoros gépre estem rá az E4-es messzerrel. Elég szarul céloztam (kijöttem a formából), de azért végül lekaptam. Haza kéne repülni, csak azt sem tudtam hogy hol vagyok olyan alacsonyan mentünk már a végén. Úgy emlékeztem hogy az elején még láttam Dover fehér szikláit, akkor irány dél és enyhe emelkedés. 180 liter üzával elindulok majdnem pontosan délre, szépen lassan elérem a partokat, elérem a partokat, van még 120 liter... És rájöttem hogy még jobban tanácstalan vagyok hogy hol is vagyok mivel 2 km magasan 1 települést sem láttam, csak szántóföldeket. Szépen lementem 800 méterre, kitrimmeltem a gépet és elindultam a partok mentél észak-keletre. Folyamatosan keresem a térképen a településeket amiket tájékozódási pontnak lehetne használni. Találtam két összenőtt települést amiken áthalad egy folyó. Végre tudom hogy jó irányban vagyok, 80 liter van még. (Egyre) visszább veszem a teljesítményt, most már tényleg kezdek parázni hogy találok-e végre repteret vagy a karakterem meglátogat egy francia parasztleányt egy stílusos hasraszállással kombinálva. Lemegyek 300 méterre, végre megvan az öböl amit kerestem. Ha tovább haladok a part mentén akkor egy olyan térségbe érek ahol gyak minden falu mellett reptér van, viszont lehet hogy már csak lábbusszal érkezhetek majd. Irány akkor a folyó mentén, elméletileg lesz ott egy (nagyobb) település reptérrel. A település megvan, de hol a reptér? Sehol egy betoncsík, vagy legalább egy jól kijáratott barnálló kifutópálya... 40 liter van még... Láttam egy szép nagy zöld foltot, mondom ha tetszik ha nem most ott fogok landolni, de előtt megnézem közelebbről is, lementem 10 méterre hogy áthúzzak felette. Látom van egy épület az egyik szélén, mikor áthúzok mellette látom hogy egy irányítótorony az. Szíven megdobban, hajtómű 0-án, kezdetem egy kényelmes fordulót hogy a lehető leghosszabb pályán tudjam letenni a vasat (és közben kitenni a futókat + a flaps-ot le). A futós rész még sikerült is, de a flaps már nem igazán akart landing helyzetben állni... Végül kényelmes 200-as sebességgel letettem a gépet, annyi volt a különlegesség hogy nem fékeztem hanem hagytam inkább kigurulni a kicsikét. Mindez egy "alig" 36 perces repülést alatt volt. Ezért szeretem én a CLOD-ot, kellenek az ilyen kalandok benne. :)
Helló!

A Sas1946 fórumán most láttam, hogy van valami Community Universal Patch (CUP). Ez valami új mod pack, mint a DBW?

Megéri letölteni, nem kavar be a működésbe? Mert nekem sikerült egy működő képes DBW 1.71-et összehoznom, elég sok tartalommal, és nem szeretném elveszíteni, elég hosszadalmas lenne újra rakni az egészet.

VO101Tom
Pontos fps értéket ne is kérdezz, elhiheted, hogy az nagyon gépfüggő. Nem mindegy, hogy a procid a kevés vagy a videokártya, milyen felbontáson mennyi monitoron játszol, stb stb.

Ha gond van az fps-el, első lépésben az erdőt vedd le low-ra, a buildings detail is legyen low, a building amount is low, és az effect is elég közepes beállításon (effect ne legyen low, mert akkor nem látod a találatokat a másik gépén). SSAO legyen kikapcsolva. Ezen felül a conf.ini-ben (C:\Users\-neved-\Documents\1C SoftClub\il-2 sturmovik cliffs of dover - MOD mappában) keresd meg a következő sort: ShadowMapSize=5. Írd át 4-re vagy 3-ra. Ezzel az árnyékok szélei homályosabbak, elmosódottabbak lesznek, de fps-ben érezhetően gyorsabb lesz.

A talaj geometria nekem nem hozott érezhető változást, mindegy, hogy hova állítottam, ahogy a land shading sem. A gépek geometriája és a textúra részletesség legyen magas, az nem sok erőforrást eszik, de sokat számít kinézetben.

Win 8.1-en volt konstans szaggatásos bug, a legújabb nVidia driver az megoldotta.

www.pumaszallas.hu

Scottt
Yes, illetve nézegettem de semmi settings guideot nem találtam, hogy mivel kb mennyi fps-t lehet nyerni/ veszíteni, pedig érdekelne az is.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"