91389

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • HA4ULB
    Szia Tom!
    Gyári telepítőlemezről telepítem,sorrendben.
    5%-nál ugrik ki.
    4.07-ről indul,a gyári lemezen a 4.08 is rajta van.
    Régesrégen találtam egy leírást,valami dll,vagy ini fájlt kellett a korábbi verzióból átmásolni.És onnantól ment 4.10-től is.
    Régi gép,a videókártyával függ össze..
    Régen volt sajna.Csak offline repkedek,nincs online..
  • Her Laca
    Csak szólok ,hogy van új driver NV nél. Már ha érdekel valakit.
  • VO101Tom
    Hello. Ha 5% vagy 95% -nál áll meg, az biztosan telepítési hiba (patchek jó sorrendben, jó változatok lettek feltéve? MOD-okkal nincs kavarás?). Csak nulláról újratelepítve fog működni.
  • HA4ULB
    Sziasztok!
    Légyszi segítsetek..
    Erősen amatőr vagyok és a segítségeteket kérném.Az 1946-ot újra kellett telepítenem az ősrégi gépemen..
    A 4.10-es patch telepítése után nem indul a progi(5% töltés után kilép..)
    Radeon 9550 videólártyám van.Nem vagyok pc guru.
    Köszi,Gábor
  • Tgabbar
    -y, +j
  • Tgabbar
    Az a bay, hogy behalt a paypal-om(egész pontosan feltörték az acc.-omat), így többnyire dvd-s változatot keresek. Minden esetre köszönöm az infót.
  • Papa01 #61095
    Szia!

A Steam-en, még szűk 40 percig 6,49€-ért meg tudod venni. Az alapár 9,99€.
  • Tgabbar
    Sziasztok!

Bocsánat az alkalmatlankodásért, csak a felől érdeklődnék, hogy nincs-e valakinek elfekvőben, megunt egy eladó CloD-ja. A többit majd priviben.
    Köszönöm a segítséget!
  • majonur
    Jok ezek a sziluett abrak, az atagon derul ki hogy nem is olyan egyszeru felismerni az ellenseget 5-600 meterrol se, foleg ha egy magasan repulsz mogotte, engem is szedett mar le barati gep, es en is lottem mar baratra sajnos, sok gyakorlas kell hozza.(persze felurol mar jol felismerheto a spit szarnyanak korvonala)
  • artivizsla #61092
    Itt megvan doc-ban is.

• majonur
    koszi szepen! csak most tanulgatom a skinezest, kulon koszonet Tomnak ezert a csomagert, nagy segitseg, mindekinek ajanlom aki szertne skineket kesziteni.
  • Willenbrock
    Ki volt lapítva gondolom :) Mikor a Hawker Fury-t adták,a Tescoban az mind palacsinta volt,nyilván egy darabot sem tudtak úgy eladni belőle :D
  • V43 1105
    A német variáns tetszik, pofás .. !
  • majonur
    bocs, a makuka75 az majonur akart lenni, csak nem vettem eszre, hogy az alberlotarsam kozben bejelentkezett az en gepemen.
  • makuka75
    Idokozben elkeszult 2 uj skin:

a nemet skin egy regebbi magyar skinem atdolgozasa
    a magyar skin-hez pedig tulajdonkepp egy pisztrang fotobol meritettem otletet, mindketto fikcio, csak gyakorlaskeppen keszultek
  • VO101Tom
    Zárt is meg nem is.
    Elvileg zárt, csak századok vehetnek rajta részt, de amikor regeltem, akkor nem a VO101 hanem MKHL néven csináltunk "századot", amibe elvileg minden magyar repülhet. Viszont csak olyan pilóták vannak a csapatban, akikkel vagy régóta ismerjük egymást, vagy már repültünk párszor ATAG-on, Repkán vagy saját szerveren. Ott ismerkedni, meg összeszokni nem lehet, minden angol (mind a 40-50!) egy TS-en van (ahogy a német oldal is), szigorú tervet kell tartani repülésnél, és fontos, hogy ne azzal legyen elfoglalva az ember, hoyg keresi a társait, meg egyáltalán azt, hogy hol van a téképen.

Ami persze nem jelenti azt, hogy új emberek nem kerülhetnek be, bucsher vagy satya is nemrég csatlakozott a sowc MKHL csapathoz, szal nincs senki előtt zárva, de előtte más szervereken muszáj együtt, egy TS-en, egy csapatban repülni párat.

Egyébként nagyon jó móka, a Dec 9-i küldetés pl ez volt:
    Külön feladatunk volt nekünk is, a JG27 JG26 és a JG4-nek is (ezek a nagy századok repülnek német oldalon). A századok külön csatin vannak, csak a század pk-k kommunikálnak egymással, adják a jelentéseket, vagy ha valaki bajban van.
  • majonur
    Itt a konyv is, ha esetleg erdekel valakit. (mobipocket reader-t ajanlok hozza)
  • artivizsla #61084
    Így van, de azért a történetek valósak, még ha nem is tökéletes a fordítás.

• Johann Wind
    A Toliver-Constable féle könyvből idéztél ugye? A magyr címe Erich Hartmann. Megismerem arról a szörnyű magyar fordításáról!:) Sztormovik.:)
    Ez egyik fejezet címe Hírnév és Pajzsok, a Ahírnév és kardok helyett.....
    Én úgy tudom hogy az Il-10-es 1945-ben jelent meg a hadszíntéren, a 2.vh.-ban csak nagyon kis számban vett részt és a szerepe a háborúban is nagyon jelentéktelen volt, Koreában viszont az amcsi vadászok leszedtek közülük párat a vadászgépeik 12,7-es géppuskáikkal is.
  • Svenhassel
    Ez valamiféle zárt esemény vagy hogy működik?
  • VO101Tom
    A sowc topikba feltettem a skineket, akinek egyedi lesz, az egy másfél órával kezdés előtt legyen fent, hogy legyen idő letölteni!
  • artivizsla #61080
    A szokásos "Kávé mellé" majd holnap jön, vasárnap.
  • Indi69
    údv. ez jó volt a kávéhoz köszi
  • artivizsla #61078
    Egy kis ráadás Hartmanntól :

• artivizsla #61077
    Akkor egy kis idézet Hartmanntól V. :

"...1944-ben az Il-10-es követte az Il-2-est. Ez a madár még kitartóbb és gyorsabb volt. Nagy művészet volt „lehalászni” az égről. Az Il-10-es megjelenése előtt, 1943-ban, legnagyobb sikerei idején aratta Hartmann pályafutása legkülönösebb győzelmét egy Il-2-es ellen. Elemző képessége a harc kezdete előtt komoly segítséget jelentett. Megállapította, hogy az Il-2-esek többnyire nagy számban indulnak az orosz oldalról, és alacsonyan repülve közelítik meg a célpontot. Ez nem ritkán hatvan darab repülőgépet is jelentett, melyek többnyire nem mentek 1500 méter fölé. Legalább két, 250 kilogrammos bombát vittek a törzsük alatt, és mivel viszonylag lassan repültek, hátulról könnyen le lehetett előzni őket. Hartmann taktikájának egyik fontos eleme volt, hogy start után felment legalább 4000 méteres magasságba. Onnan könnyen észrevehette a nagy távolságban repülő ellenséges egységeket is. Ha meglátott egy ellenséges köteléket, növelte a sebességét, elrepült az ellenség fölött, majd visszafordult feléjük. Eközben 2500-3000 méteren maradt.
    Az orosz pilóták ha felnéztek, német vadászokat láttak, akik nagy sebességgel kelet felé repülnek. Hartmann raja nem jelezte hogy felfedezte az orosz köteléket, így ennek a pilótái biztonságban érezték magukat. Hartmann néhány másodpercig még továbbrepült kelet felé, hogy aztán Messerschmidtjét a hátára fordítva óvatosan a hasára húzza a botkormányt, és egy fél loopingot repüljön. Zuhanórepülésben, növekvő sebességgel követte az Il-2-es köteléket, és alájuk ment, hogy alulról és hátulról támadhasson.
    Ha felhős volt az ég, hátulról mélyen repült a szovjet gép alá. Teljes gázzal felhúzta gépét, és gyorsan lövőhelyzetbe került. Sok szovjet pilótát lepett meg ezzel a manőverrel.
    Ezt a taktikát az orosz oldalon is tanulmányozták, ahogy az a kiváló szovjet vadászpilóta, Alexander Pokriskin későbbi életrajzából kiderül. Minden új ötletet nagy érdeklődéssel fogadtak, hogy kidogozhassanak egy ellentaktikát. Amikor Hartmann Harkov közelében hasonló módon célbavett egy Il-2-es köteléket, az oroszok fel voltak készülve a támadására – legalábbis azt hitték.
    Négy Sztormovik repült kötelékben Hartmanntól jobbra, amikor az a jól kipróbált manőverbe kezdett. Sebessége a zuhanórepüléskor gyorsan nőtt, és 200 méterre az utolsó 11-2 mögött tüzet nyitott. A lövedék pontosan az olaj hűtőjébe csapódott. Az orosz pilóta a veszély elől egy negyed fordulattal balra lefelé kanyarodott, és a sértetlen Sztormovikok kötelékben követték.
    Az alkalmazott manőver katasztrofális következményekkel járt, mert az Il-2-esekre függesztett bombák csökkentették a mindössze 500 méteres magasságban haladó csatarepülők manőverező képességét. Rohamosan csökkent a magasságuk, és négy hatalmas robbanás rázta meg a levegőt, amikor az orosz kötelék teljes bombaterhével együtt a földnek ütközött. Négy fáklya lobbant fel egy roncsokkal teli kráterből. Négy fekete füstfelhő egyetlen, magasan gomolygó füstgombává egyesült: és Hartmann csak egyetlen sorozatot adott le.
    A „Karaya-1” legendája a vörös légierőnek komoly tárgyi és erkölcsi károkat okozott.
    Az egység háborús naplója így tudósít az 1944. január 10-e és február 22-e közötti időről: „Ebben az időben Erich Hartmann hadnagy volt a legeredményesebb pilóta. Egyszer egy napon öt, egy másik napon hat ellenséges gépet lőtt le.” A repülőterek gyakori váltása ellenére Hartmann taktikájának és állandó harckészültségének köszönhetően folyamatosan növelte győzelmei számát..."

• artivizsla #61076
    Akkor egy kis idézet Hartmanntól IV. :

"...Parancsnokom minden reggel elrepült egész Dnyepropetrovszkig, hogy harcoljon az oroszok ellen, de siker nélkül. Én mindig később indultam, és mindig ráakadtam egyre. De nekem volt egy külön útvonalam. Zaporozsjét érintve továbbrepültem Nikopol felé. Ott a közelben egy nagy orosz repülőteret fedeztem fel. Felfedezésemet megtartottam magamnak; ezen a területen minden nap le tudtam lőni egy gépet, amelyik gyakorolt, felderítő– vagy éppen szervizrepülésen volt.
    1943. október 2-án reggel tehát elkísért a parancsnokom is, és dél felé repültünk. A Dnyeper melletti front felé kanyarodtunk. Körülbelül harmincpercnyi repülés után Rall hangját hallottam a rádión.
    – Mit keresünk egyáltalán itt délen? Itt nincs semmi. Elrepülök Dnyepropetrovszk felé. – A parancsnok eltűnt. Pontosan öt perc múlva felfedeztem egy P-2 felderítőgépet körülbelül 6000 méter magasan, melyet két LaGG vadászgép kísért, csodálatos kondenzcsíkot húzva. Miközben a P-2 felé közeledtem, arra gondoltam, Rall még nem lehet nagyon messze. Hívni kezdtem a parancsnokomat: – Indiánok és egy bútorszállító déli irányban, Zaporozsje felett. Nemsokára megtámadom. Ha akarja, megnézheti. Jöjjön vissza.
    A rádión izgatott válasz érkezett:
    – Várjon, Bubi! Várjon! Várjon meg, míg odaérek!
    Ekkor 3000 méter magasságban voltam, és teljes sebességgel közeledtem a P-2 felé. Szorosan felzárkóztam mögé, és lőni kezdtem. Aztán befogtam egy LaGG-ot, és azt is lelőttem. A másik elmenekült. Parancsnokom már csak két lángoló fáklyát látott a földhöz csapódni.”
    Rall végkövetkeztetése az volt, hogy Bubi tényleg jó vadász és kiváló lövész. De ehhez járult némi vagányság is, ami a mai napig jellemző rá. Az orosz vadászpilóták voltak a keleti front legkeményebb ellenfelei, de a legszívósabb gépek a páncélozott Sztormovik Il-2-es csatarepülők voltak. Ez az orosz repülő nem volt olyan gyors és fordulékony, mint a Jak, a Mig vagy a LaGG, de olyan mennyiségű fegyvert és gépágyút lehetett beleépíteni, hogy a német pilóták lélegzete is elakadt. Lehetett látni, hogy a kétcentis gránátok és a lövedékek úgy pattantak le ennek a hihetetlen gépnek a vastagon páncélozott törzséről, mint a tűzijáték.
    Egy Sztormovik volt „Bubi” első legyőzött ellenfele, mert tudta, miként lehet elbánni ezzel a szörnyeteggel. A Sztormovikok mindig alacsonyan repültek, hogy védjék sebezhető olaj hűtőjüket. Mögöttük egy vadászgép repült, hogy védje a támadóktól. Hartmann azt a taktikát alkalmazta ellenük, hogy 15 és 20 fok közötti szögben alulról és hátulról közelítette meg őket, hogy kihasználja gépfegyver hátsó vezérsík okozta holtszögét, és így hatástalanítsa azt. Sosem támadott Il-2-est egyenes repülésben, és lövés után sem húzta fölé a gépét. Azzal küszöbölte ki a sérülést, hogy egyik szárnyára meredeken megdöntötte a gépet, és a Sztormovik alatt oldalirányba eltűnt. Ezt a manővert egy vadász sem tudta követni a fegyverével, így lőni sem tudott rá.
    Hartmann rájött, hogy kétféle módon is sikeresen támadható az Il-2-es. A legeredményesebb a hátulról és alulról végrehajtott gyors támadás volt, miközben a gép alsó részét lőtte. A sebezhető olajhűtőt ért találat leszállásra kényszerítette vagy lángba borította a gépet. Ha a rendkívül alacsonyan repülő Sztormovik pilótája nem volt felkészülve erre a támadási formára, akkor Hartmann-nak lehetősége nyílt arra, hogy hátulról koncentrált lövést adjon le a szárny tövére. Több találat után a nagy terhet hordó szárny merevítése levált, és a repülőgép lezuhant. Másodrész az Il-2-es kétüléses változata 10°-os szögben felülről és alulról egyaránt sebezhető volt, mert a teljes fegyverzetből, közvetlen közelről leadott lövések átszakították a pilótafülke páncélzatát..."

• artivizsla #61075
    Akkor egy kis idézet Hartmanntól III. :

"...Jünger őrmester, Hartmann egyik raj társa az egység két másik pilótájával együtt meghívást kapott a 8. rajtól. Az összejövetelnek a két egység rivalizálása miatt különleges jelentősége volt. Egyszer megütötte Jürgens fülét, hogy egy másik asztalnál Erich nevét említik. Obleser hadnagy Hartmann-nal egy időben érkezett az 52. ezredhez, és eleinte, amíg Rossmann és a többi pilóta tanítgatta a még tapasztalatlan Hartmannt, ugyanannyi találata volt mindkettőjüknek. Miután Hartmann győzelmei száma messze meghaladta Obleser találataiét, az kétkedő lett Bubi tartós sikersorozatával szemben. Jünger, Hartmann rajtársaként sok találatának volt tanúja. Felbosszantotta Obleser becsmérlő véleménye A következő napok egyikén elmondta Hartmann-nak amit Oblesertől hallott. Hartmann néhány másodpercig meglepetten hallgatott, aztán bólintott, majd hamiskás mosollyal sarkon fordult. Günther Rall tábornokhoz sietett.
    – Obleser a 8. rajból több pilótának azt mondta, hogy nem hisz találataim valódiságában. – Rall felemelte a szemöldökét. – Nos, én tudom hogy valódiak. Ismerem a tanúk jelentéseit és egyéb részleteket. Mit tehetek Önért?
    – Szeretném, ha Obleser a kötelékpárom lehetne. Persze, csak ha lehet.
    Rall bólintott. Már megszokta a veszekedő pilótákat.
    – Természetesen lehet.
    Néhány nap múlva Obleser zavartan jelentkezett Hartmann-nál. Két bevetésen vett részt, és látta hogyan robbant fel Hartmann közvetlen közelről két ellenséges gépet. A földön a valamivel hallgatagabb Obleser mint tanú hivatalos jelentést tett a két találatról. Elnézést kért korábbi kritikájáért, és visszatérhetett a 8. rajhoz. A szomszédos egységeknél ezután nem lehetett hallani kétkedő kijelentéseket Bubi győzelmeiről..."

• artivizsla #61074
    Akkor egy pár idézet Hartmanntól II. :

"...A legfontosabb szabály még ma is az a légiharcban, ha a pilóta túl akarja élni: a negatív „g”! A támadó pilóta arra számít, hogy ellenfele egyre szűkebben kanyarodik, hogy kikerülje őt. Ez a klasszikus manőverező légiharc. A támadó pilóta így kénytelen még szűkebb kanyart venni, hogy a megfelelő szögben maradhasson az ellenfele mögött, különben nem találná el. Ilyenkor az ellenfél eltűnik a támadó orra elől. Ha tovább fordul, találatot kaphat. De ha az üldözött keményen előretolt helyzetben tartja a botkormányt, és az oldalkormányt használja, kikerül a veszélyes helyzetből. A repülőgépre ható erők pozitív 5 „g”-ről negatív „g”-értékűvé válva súlytalanságot idéznek elő. Ez a menekülési manőver a támadó számára nem látható, illetve nem követhető. Hartmann gyakran alkalmazta ezt a manővert, mindig tökéletes eredménnyel. Váratlanul hátrányos helyzetbe hozta az ellenfelet, ha az követni akarta. Ehhez járult még a negatív g okozta súlytalansági állapot pszichológiai hátránya. Hirtelen kiemelkedett székéből, és csak az öve tartotta: ebben a helyzetben lehetetlenség követni a célpontot. Ezen kívül az ellenfél könnyen elvesztette tájékozódási képességét, nehezen találta azt az irányt, amerre kormányoznia kell a gépét: a szokatlan repülési helyzet elbizonytalanította..."

• artivizsla #61073
    Akkor egy pár idézet Hartmanntól I. :

"...Rájött, hogy tiszta időben a nagy magasságból végrehajtott támadás a legcélravezetőbb. Felhős időben alulról támadt. Amikor csak lehetősége volt, mindig megvárta a
    legalkalmasabb pillanatot a támadásra, kedvezőtlen feltételek mellett nem rontott rá az ellenfélre, olyankor inkább „szünetet” tartott. A felhős téli égbolton különösen sikeresek voltak a fehér festékkel álcázott „Karaya-1” alulról vezetett támadásai. Hartmann legyőzte korábbi ellenállását, és tüzelés előtt olyan közel ment az ellenséges géphez, amennyire csak lehetséges volt. Ötven méterről a fegyvereinek megsemmisítő ereje volt. Rövid és heves támadás után, ha a magasság megengedte, zuhanórepülésbe kezdett mintegy 600 méterrel az ellenség alá, hogy aztán alulról és hátulról emelkedjen fel a második támadásra. Ebből a pozícióból követni tudta az ellenség kikerülő manővereit. Amint lövőpozícióba került, másodszor is megnyomta a tüzelőgombot. Ha az ellenség még ezt is túlélte, még harmadik támadásra is volt lehetősége..."

• artivizsla #61072
    Itt viszont repülős könyveket lehet venni, ill. előjegyezni.
  • artivizsla #61071
    Én vagyok az egyik, köszi az infót. Azért is voltam mérges emiatt, mert karácsonyra megleptem magam egy vitrinnel, amiben nagyon jól néznek ki egybe a gépek és nagyon hiányzott volna még a lemaradt 6 db.
  • RatBaG #61070
    én vettem, hellyel-közzel, de a p-40ről például legutóbb már lecsúsztam. kemény egy darabot hoztak a helyi újságoshoz...
    p-47 már nem is volt.
  • Her Laca
    Hát ha nem volt DB moci akkor vagy ez vagy nincs film:)
  • zmok
    Azt "vágom" , csak egy kicsit úgy néz ki, mintha Mona Lisa-nak bajuszt rajzoltak volna, amúgy nagyon lelkesítő videó!!!
  • Her Laca
    A Spanyol légierőtől. A he-k is onnan vannak.
  • Her Laca
    Semmi baj:) Megesik az ilyen főleg az elején ,még remeg az ember keze ilyenkor:) Nagy bajom nem lett csak a jobb féklap esett le.
  • zmok
    Honnan tudtak összeszedni ennyi Bouchon-t ?
  • Svenhassel
    Még egyszer elnézést Laca az iménti baleset miatt! Nagyon röstellem.

De! Megszületett az első játékos elleni légi győzelmem! Mielőtt Lacára vettettem magam sikerült lelőni egy Hurricant, rácsaptam, egy rövid sorozat és a pilóta (valamelyik atagos srác) meg is halt és már zuhant is. De jó érzés :)
  • Johann Wind
    Ki is szokott közületek ilyen "Ég urai" magazint vásárolni? A Haditechnika című kiadvány 34. oldalán hirdetik a Fülesbagoly című könyvet megvételre, egy Tigris Tank könyvesbolt nevű helyen és a hirdetés utolsó mondata ez:" Emellett csak itt lesznek kaphatóak magyar kiegészítő szöveggel az "ÉG URAI"* újság utolsó számai(49-61.)
    Itt az üzlet címe is, ha vkit érdekel: 1043 Bp. Munkásotthon u. 14-16(sarokház, bejárat a Mártírok utcából).
    Tel.:06-30-575-0709.
    Nyitva tartás hétköznap 10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.
    Ha a HT. hazudik, akkor én is.:)

* A nagybetű kiemelés tőlem.
  • VDomino
    RePült vissza is.