IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • artivizsla #61076
    Akkor egy kis idézet Hartmanntól IV. :

"...Parancsnokom minden reggel elrepült egész Dnyepropetrovszkig, hogy harcoljon az oroszok ellen, de siker nélkül. Én mindig később indultam, és mindig ráakadtam egyre. De nekem volt egy külön útvonalam. Zaporozsjét érintve továbbrepültem Nikopol felé. Ott a közelben egy nagy orosz repülőteret fedeztem fel. Felfedezésemet megtartottam magamnak; ezen a területen minden nap le tudtam lőni egy gépet, amelyik gyakorolt, felderítő– vagy éppen szervizrepülésen volt.
    1943. október 2-án reggel tehát elkísért a parancsnokom is, és dél felé repültünk. A Dnyeper melletti front felé kanyarodtunk. Körülbelül harmincpercnyi repülés után Rall hangját hallottam a rádión.
    – Mit keresünk egyáltalán itt délen? Itt nincs semmi. Elrepülök Dnyepropetrovszk felé. – A parancsnok eltűnt. Pontosan öt perc múlva felfedeztem egy P-2 felderítőgépet körülbelül 6000 méter magasan, melyet két LaGG vadászgép kísért, csodálatos kondenzcsíkot húzva. Miközben a P-2 felé közeledtem, arra gondoltam, Rall még nem lehet nagyon messze. Hívni kezdtem a parancsnokomat: – Indiánok és egy bútorszállító déli irányban, Zaporozsje felett. Nemsokára megtámadom. Ha akarja, megnézheti. Jöjjön vissza.
    A rádión izgatott válasz érkezett:
    – Várjon, Bubi! Várjon! Várjon meg, míg odaérek!
    Ekkor 3000 méter magasságban voltam, és teljes sebességgel közeledtem a P-2 felé. Szorosan felzárkóztam mögé, és lőni kezdtem. Aztán befogtam egy LaGG-ot, és azt is lelőttem. A másik elmenekült. Parancsnokom már csak két lángoló fáklyát látott a földhöz csapódni.”
    Rall végkövetkeztetése az volt, hogy Bubi tényleg jó vadász és kiváló lövész. De ehhez járult némi vagányság is, ami a mai napig jellemző rá. Az orosz vadászpilóták voltak a keleti front legkeményebb ellenfelei, de a legszívósabb gépek a páncélozott Sztormovik Il-2-es csatarepülők voltak. Ez az orosz repülő nem volt olyan gyors és fordulékony, mint a Jak, a Mig vagy a LaGG, de olyan mennyiségű fegyvert és gépágyút lehetett beleépíteni, hogy a német pilóták lélegzete is elakadt. Lehetett látni, hogy a kétcentis gránátok és a lövedékek úgy pattantak le ennek a hihetetlen gépnek a vastagon páncélozott törzséről, mint a tűzijáték.
    Egy Sztormovik volt „Bubi” első legyőzött ellenfele, mert tudta, miként lehet elbánni ezzel a szörnyeteggel. A Sztormovikok mindig alacsonyan repültek, hogy védjék sebezhető olaj hűtőjüket. Mögöttük egy vadászgép repült, hogy védje a támadóktól. Hartmann azt a taktikát alkalmazta ellenük, hogy 15 és 20 fok közötti szögben alulról és hátulról közelítette meg őket, hogy kihasználja gépfegyver hátsó vezérsík okozta holtszögét, és így hatástalanítsa azt. Sosem támadott Il-2-est egyenes repülésben, és lövés után sem húzta fölé a gépét. Azzal küszöbölte ki a sérülést, hogy egyik szárnyára meredeken megdöntötte a gépet, és a Sztormovik alatt oldalirányba eltűnt. Ezt a manővert egy vadász sem tudta követni a fegyverével, így lőni sem tudott rá.
    Hartmann rájött, hogy kétféle módon is sikeresen támadható az Il-2-es. A legeredményesebb a hátulról és alulról végrehajtott gyors támadás volt, miközben a gép alsó részét lőtte. A sebezhető olajhűtőt ért találat leszállásra kényszerítette vagy lángba borította a gépet. Ha a rendkívül alacsonyan repülő Sztormovik pilótája nem volt felkészülve erre a támadási formára, akkor Hartmann-nak lehetősége nyílt arra, hogy hátulról koncentrált lövést adjon le a szárny tövére. Több találat után a nagy terhet hordó szárny merevítése levált, és a repülőgép lezuhant. Másodrész az Il-2-es kétüléses változata 10°-os szögben felülről és alulról egyaránt sebezhető volt, mert a teljes fegyverzetből, közvetlen közelről leadott lövések átszakították a pilótafülke páncélzatát..."