91389
IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Lacusch69 #67101 "54000 legyártott 109-es? Honnan vette ezeket a számokat jesszus."
Kb. összeadta a német vadászgép-gyártást, aztán még külön hozzátette a Fókákat... -
A Bayerische Flugzeugwerke 1938-ban olvad be Messerschmitt AG-ba, az az előtt kiosztott típusjelzések Bf előtagot kaptak, az azt követőek Me-t. Ezért a 108-as, 109-es, 110-es az Bf. Sokan és sok helyen használják Me-nek, egyrészt az angolszász anyagok miatt, mert nekik Minden Messerschmitt Me volt, de használták németek is, magyarok is különböző dokumentumokban. De a hivatalos név az Bf maradt végig (BFW volt a tervező cég amikor kiadták a típusjelzést).
G-nek nem csökkent a fegyverzete az F-hez képest, ez netto hülyeség.
Az MW30, MW50 nem igaz, hogy csak egyszer használatos dolog volt. Volt időkorlátja, és figyelni kellett, hogy az olaj meg a motor ne melegedjen túl, de lehetett használni többször is. Hogy mire volt jó? Barátok közt is 200-400 LE plussz jelentett, ami olyan volt mintha seggberúgták volna. A GM-1 az háború eleji teljesítményfokozó, kvázi csak extra oxigént nyomtak a hengerbe (tiszta oxigént nem használhattak, a nitrogén kísérő gáz volt). MW50 sokkal jobb volt.
54000 legyártott 109-es? Honnan vette ezeket a számokat jesszus.
Az amerikaiakkal szemben sokkal nehezebb dolga volt a fókáknak, mert azok magasan repültek, ahol a BMW már nem volt túl jó. A D fóka meg a Ta igen, de azokból sokkal kevesebb épült a többi Fókához és Meszához képest. -
Hótra igazad van! Sok a barátság. -
Inkább ne linkelgess ilyeneket, mert szerintem badarságokat is írt az illető. -
artivizsla #67097 Ugyanonnan :
"...daa-raa (MODERÁTOR)
A Bf és a Me jelölés időben tér el. Amikor a cég felvette Masserschmitt nevét, akkor változott a jelölés Me-re. Ez, ha jól emlékszem 1942-ben történt.
Azok a pilóták, akik a 109-es többféle változatát is repülték (Hartmann kiesett, mert Ő csak G-n és K-n repült, a kettő pedig nem igazán különbözött egymástól) egyértelműen az F-et tartják a típus csúcsának. Erős fegyverzet, a legjobb manőverezőképesség, agilitás. A G-nek csökkenteni kellett a fegyverzetét, hogy valamennyire szinten tudják tartani a mutatóit. Ez viszont nem sikerült, folyamatosan romlott a teljesítménye. Ezen segítettek a különféle teljesítményfokozók, ezek viszont csak rövid ideig voltak alkalmazhatók (menekülés), mellesleg egy motor életében csak egyszer lehetett alkalmazni. Ezek a rendszerek jelen voltak a Fókákban is (az MW50 legalább is, a GM-1 csak opcionálisan, és nem is igazán használták őket) Utána a motort selejtezni kellett. A legjobb magassági vadásznak a Ta-152H-t tartják mindenhol (itt is volt névváltás, a Focke Wulf ugyanis 44-végétől a főtervező Kurt Tank nevét adta gépeinek), ami az FW-190D továbbfejlesztett változata. A legjobb általános célú német vadászgépnek pedig a Ta-152C-t. Azért mondom, hogy a Me-109 '42-re elavult, mert addigra kimerült a továbbfejlesztési potenciálja. '42-től csak a Gustav-ot toldozták-foldozták de nem igazán értek el fejlődést. A háború elején tényleg a legjobb volt, de eljárt felette az idő.
A németek azért értek el ilyen magas győzelmi számokat, mert volt mit lelőniük, főleg keleten. Lehet ezen sokan meg fognak lepődni, de az oroszok csak az angoloktól több mint 7000 repülőgépet kaptak! A németek kb 90000 vadászgépet gyártottak a Bf-109 gyártásának kezdetétől. (kb. 54000 109-es, durván 20000 190-es, beleértve a csatagép verziókat is). Volt olyan hónap, hogy a németek több Il-2-t lőttel le, mint amennyit azonos időszak alatt az oroszok gyártottak! A szövetségeseknek, főleg az amerikaiaknak, akik aránylag későn kapcsolódtak be az európai harcokba, sokkal kevesebb cél kínálkozott (az amerikai pilóták kevesebb mint 10 %-a látott egyáltalán német gépet a levegőben!)..."
-
artivizsla #67096 Itt található a fórumidézet. A tag nick neve : Gyantusz -
artivizsla #67095 "...Ráadásul az Fw sokkal drágább volt és lassabban készült el (egy fókára fordított erőforrás kb 2/3-ából kijött egy mesza).
Pont avval az 1/3-al volt több anyag a Fókában, mint amivel tovább tartott előállítani, de azért az a plusz fegyver, erősebb futómű, sárkány hosszútávon jól jött a gázos helyzetekben. :) -
Ha ismered a forrást, akkor tedd ki. Akár a nicket, akár a fórumot, ahol ez ment. Nem tart az semeddig.
"33.000 Messza 1/3-át érte le/fel szálláskor baleset."
Jajj, ezt hagyjuk meg inkább a hülye angoloknak, ők rugóznak ezen állandóan :) A ~30% a mesza teljes "nem harc közbeni" vesztesége volt, ebből alakult ki a neten az, hogy 10000 gép a fel vagy leszállásnál pusztult el. A tényleges szám 10% küröl van, és annak a fele is 1941-ig történt, mielőtt bevezették volna a farokfutó rögzítést. Az 5% körüli arány igaz volt a Magyar légierőben is. -
-
artivizsla #67092 Idézőjel közé tettem, fórumról való vélemény volt, raktam már be ide ilyet többször is, nem hiszem, hogy a nick név sokat mondana bárkinek is, viszont arra jó, hogy ha valakinek más a véleménye, akkor leírhatja ide azt is.
Ami az én véleményem :
A Fóka műszakilag előremutatóbb gép volt, ezért jobban is lehetett továbbfejleszteni és ez meg is látszott a típus családfáján.
Azt azért ne vitassuk, hogy nem volt lobbi a fegyvergyártók körül és ennek az egyik favoritja a Willy Messerschmitt volt.
A Fóka van amiben jobb volt és van amiben rosszabb, mint a Me 109-es, persze azonos időszakot kellene nézni. Mindkét típust gőzerővel fejlesztették, de szerintem a Fóka jutott tovább és ebben nagy szerepe volt Kurt Tank-nak, aki eleve tudatosan úgy is tervezte az alapokat, hogy az bővíthető legyen, míg a Messzernek egy megerősített futárgép volt az alapja és ez erősen be is határolta fejleszthetőség határait.
A Messzerből kb. 33.000 db-ot készítettek, a Fókából meg olyan 22.000 db-ot, de én olvastam már azt is, hogy a 33.000 Messza 1/3-át érte le/fel szálláskor baleset. -
Én ehhez hülye vagyok ,de a Fóka az büntet:)
Hagyjuk el az összes sallangot ,mitökömet ,de az a beépített fegyverzet szvsz ad egy igen komoly felsőbbség tudatot:))
Ha egy jó lövész a fókával betalál az kérem be van találva mint tudjuk,ott nincs ha ,meg majdnem,meg leszállt ,meg ilyesmik:)
-
A Fóka eleve azért kapott zöld utat, mert nem kellett hozzá DB hajtómű. Nagyon innovatív megoldásai voltak, Kurt Tank is zseniális tervező, de azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy magasan sokkal rosszabb volt mint a 109-es, ezért nem is hagyták abba annak a gyártását. A D fókát is ezért kellett kifejleszteni, meg később a Ta gépeket. Ráadásul az Fw sokkal drágább volt és lassabban készült el (egy fókára fordított erőforrás kb 2/3-ából kijött egy mesza). És persze azt se felejtsd el, hogy egy repülőgépet összelemezelni lehet gyorsan is, repülőgépmotorokat gyártani sokkal nehezebb. Hiába fosták volna a gyárak a 190-es sárkányt, motort honnan tesznek bele?
Az olaszoknak is volt jó vadászgépük, a G.55-öst az akkori német tesztek is jobbnak mondták mint a 109-es (épp Kurt Tank tesztelte Rechlin-ben és lobbizott is érte), de az meg több mint a duplájából készült volna el (időben és pénzben is úgy, hogy DB603 van benne), így azt sem vették át a németek.
(ui. ha nem a te írásod, akkor illik megnevezni az eredeti szerzőt is) -
Vörös 7, mentés:
-
artivizsla #67088 Fórumidézet, de azért szerintem nagy része megállja a helyét. -
-
artivizsla #67086 "...A ''messerek'', vagy ahogy a magyarok nevezték (durva fordításból), a ''fűrészek'', minden más függesztménnyel nehezen manővereztek. Értsd ez alatt pl. a ''nehéz messzereket'': a szárnyágyúsokat (pl. Me 109 G-6/R4, ill. /R6), amiket az angolszász bombázó kötetékek ellen küldtek, olyanok voltak, mint a vízparton totyogó kacsák, ráadásul még páncélozni sem lehetett őket a jelentős teljesítmény romlás elkerülése végett.
Üresen, ''kopaszon'' fordulókörének sugara sem volt kielégítően kicsi, szárnyának felületi terhelése szintén nagyobb volt, mint kortársaié, a kilátás belőle nem egy ''leányálom'', gépágyúinak száma sem egy ''űberállat'', így ebből fakadóan szorgalmazta Adolf Galland, a Jadgflieger-ek (vadászpilóták) főszemlélője, hogy 1942-re futtassák ki a gyártását és térjenk át az FW 190 tömeggyártására, mert utóbbi jelentős(ebb) fölényt produkál a szövetséges frontokon (ellenfele, az 1942 nyarán megjelenő Spitfire IX-ig minden vadász-típust felülmúlt).
A ''fóka'' előnyei (FW 190 beceneve):
- alacsony szárnyfelületi terhelés,
- kis ''fordulósugár'',
- nagy orsózó szögsebesség,
- kiváló kilátást nyújtó kabintető (ami légiharcban elengedhetetlenűl fontos),
- erős szárkányszerkezet,
- több feladatra való átépíthetőség (csatagép, zubó(németül ez a Stuka = Sturzkampfflugzeug), ''faltörő kos''= Sturmbock - jelentősen páncélozott példányok bombázók elleni nehéz fegyverzettel, magassági vadász, éjszakai vadász, stb.)
Szinte minden feladatkört el tudott látni, kiváló többfeladatú gép!
Hátránya talán az, hogy:
- csillagmotorja (BMW 801) nem volt túl megbízható túlmelegedés végett (hogy miért nem raktak hűtőzsalukat a motor mögötti burkolatra, az megint rejtély számomra, hisz az összes amerikai csillagmotoros gépen ott voltak a kitéríthető zsaluelemek, amiket ők is láthattak az USA-ban már 1935-38 között is), sok pilóta lába ''megízzadt'' repülés közben, az FW 190 A-8 gyártásáig, valamint
- 7000 méter felett már nem volt kielégítő a motor teljesítménye. => Igény már 1941 közepén (már a típus berepülése alatt is) egy soros motoros magassági vadászra.
Nem lehet kifogás az, hogy a Junkers Jumo 213 motor nem állt még rendelkezésre a magassági vadász kialakításához (mert tényleg nem), ugyanis építettek FW 190 törzsbe Daimler-Benz 603 E / L motorokat (Ta 152 C-0 / C-1, 1945 tavaszán), szóval gond nélkül ki lehetett volna alakítani a csillagmotoros ''fóka'' bázisán a magassági vadász altípusokat is, már 1942-43-ban (ha akarják, de a Messerschmitt-lobbi...), hisz az esetlegesen már nem gyártott ''fűrészekből'' kikerülő soros motor pont ez a típus (DB 601 / 605 / 603).
Később a soros motoros lett a ''hosszú-orrú fóka'' (FW 190 D-9 / -11 / -13 Junkers Jumo 213 A / E / F motorokkal; a felszerelés össze-vissza történt, mikor-melyik motorból volt <A/E/F>)
Egy típust, FW 190, kellett volna csak gyártani hegyekbe (1942 közepétől, mint ahogy tették azt az angolok is a Spit-ekkel!). A Messerschmitt-gyárak különösen alkalmasak voltak erre a tömegtermelésre!
Már ha csak azt nézzük, hogy a Me 109-ből 1945 áprilisáig több, mint 33.000 db-ot gyártottak, ezzel minden idők legnagyobb példányszámban legyártott vadászgépe lett.
(FW 190 / Ta 152-ből kb. 19.570 db 1941-1945 májusa között)
E helyett mint csináltak?
Gyártották a két típust párhuzamosan.
Természetesen ''Willy'' Messerschmitt jól felfogott gazdasági (és politikai) érdekei miatt...
(a Me 109-en próbáltak tupírozni Me 209, Me 309 jelzéssel, de halva született ötletek voltak).
Az FW 190 kivállóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy az angolok tervbe vették 1 példány elrablását Abbeville-ből, a II./JG 26 egységtől (ami épp' Galland régi egysége volt). Becenevük: az ''Abbeville-i fiúk'' (Me 109-eik motorburkolata sárgára festve).
A póttankok dobása (aki gamélt már ilyen szimulátorral, ismerheti a: ''Zusatzbehälter weg!'' parancsot) létező művelet volt minden nemzet vadászgépein, persze előfordult olyan, hogy nem estek le. A dobás miatt legelőször ebből ''evett'' a motor, minél hamarább ki kellett fogyaztani, hogy a bevetési körzetben már csak a fő-tüzelőanyag tartályokból repüljenek, a repülőbenzint ne pocsékolják el az esetleg ki nem szívott tökök ledobásával (németeknél 87-es, 96-os oktánszámú benzinek, előbbi a B4, utóbbi a C3 jelzésű).
A le nem esés minden gépnél előfordult, Me 109, P-51, FW 190, P-47, stb.
Ha mégis leesett, akkor odalent (például az Alföldön) nem kis riadalmat keltett ''az amerikai szezon'' idején, mikor a P-51-ek, P-38-ak, Me 109-ek tökei ''potyogtak'' lefelé a szántóföldekre...
Szegény magyar paraszt bácsik / nénik nem tudhatták, hogy nem bombák azok, hanem ''csak'' póttartályok.
Hááát, ne haragudjon érte senki, de én szívesen vissza mennék az időben és felvenném kamerával ezeket az eseményeket! Nem mindennapi látvány volt (szerencsére) 300-400 db négymotoros bombázógép és az őket kísérő ugyanennyi vadász látványa, akik 30-50 db magyar-német vadásszal ''viaskodnak'' (a többség átzuhant a köteléken, lőbillentyűket tövig nyomva, aztán zuhanó repülésben irány Veszprém, meg ki-merre látott).
Persze a támadott városok látványa sem volt az utána..."
-
artivizsla #67085 Szemüveg és egy haube a vateráról.
-
Nem kell aggódni, lehet majd látni éjjel is, nem lesz olyan sötét mint egy szénbányában. Az éjszakai fényeken dolgoznak sokat, ezt is tesztelik amikor tudják (éjszakai vadászok debütálnak majd a mostani peccsben is). Épp ma láttam videót, ahogy naplementébe repül egy éjszakai vadász 110-es, ahol fény éri a földet ott világos van, domb mögött meg sötétebb. A horizont felé haladva egyre fakóbb a kép, ahogy a valóságban is a levegőben lévő por, kosz rontja a látást. A magas felhők, amiket még ér a nap, azok meg tök erősen világítanak. Qrva jól néz ki, szerintem nem lesz ezzel baj. Ugyanitt írta az egyik Angol srác, hogy amikor tesztelte a bétát, akkor tűnt fel neki, hogy a téli térképet betöltve a nap közelebb vonul a horizonthoz, és a fénye is más, olyan amilyen tényleg lenni szokott. Ő ott lakik, én hiszek neki. -
0:17-től mintha motorhiba lenne. Nem sérült meg senki, ha jól olvastam.
A gép repképes lehet még a javítások után.
Az előző kényszerleszállása után durvábban nézett ki. -
sakkay #67082 A Clod (egyik) nagy hibája az, hogy hihetetlenül szar a fényviszonyok és a távolban lévő objektumok láthatósága'. A légi objektumokról nem is beszélve
. Ahogy láttam az utóbbi kettőt javítják.
-
Lysandus #67081 Pont erről beszélek. Nem kell túlbonyolítani. Szép képet kell adni és kész. Nem kell azt is lemodellezni, ami nincs. -
Még egy link -
Rote 7-es újra összetört :(
LINK -
Az emberi szem mit lát a valóságban, azt a számítógép nagyon nehezen szimulálja le. Elég ha csak a fejrázkódásra gondolsz, az agyadban egy qrvajó képstabilizátor működik, ellenben amit a monitoron látsz, az nagyon túlzó. -
Király
-
GálTomi #67076 Ma lefotóztam a készülő Levente II. hajtóművét és főtartójának készülő övléceit. A fotók dátumozása az ellenség megtévesztése miatt sikeredett így. Levente hajtóműve. -
Lysandus #67075 Úgy értem, hogy az emberi szem képes alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz. Ha most (naplemente előtt egy órával) egy megvilágított szobából kimégy a szabadba, akkor először kb úgy fogsz látni, ahogy a játékban. De idővel a szemed alkalmazkodni fog a fényviszonyokhoz, az írisz kinyílik. És újra "rendesen" fogsz látni. Ez a probléma nem jön elő, ha egész nap a szabadban vagy, mert az írisz szép lassan alkalmazkodik, kinyílik vagy becsukódik. Tehát olyan sötét képet, mint a játékban max. néhány percig látsz. Vagy amikor tényleg túl kevés a fény, tehát napfelkelte előtt vagy után. De nem akkor, amikor a nap fenn van. Tehát a "normális" láthatóság a normális. Nem pedig annak a lemodellezése, amikor a állandó irodai fényviszonyokból kerül szabadtérre az ember, mert az csak pár percig tart (az alkalmazkodásig).
ui: az emberi szem nagyon érzékeny szerkezet, képes akár egy fotonnyi fényt is érzékelni. Annak idején az atomfizikusok úgy mentek be a ködkamrába, hogy előtte egy órát teljes sötétségben töltöttek, mert azután egy foton felvillanását is láthatták. -
artivizsla #67074 + 1 

Végre Fóka ! -
A modellekhez még nem nyúltak (nem tudnak nyúlni), ez csak skin csere. A levelek ezért fognak megmaradni. Ami a színeket illeti, ez sötétebb, deszaturáltabb mint a nyári, ez rendben is van. Hogy aztán ki épp milyen árnyalatra emlékszik, mit szeretne, vagy a monitorán mit lát, az nagyon szubjektív. Valakinek mindig túl színes, a másiknak túl fakó lesz.
A fórumban egyébként mások is kérdezték a levelet, ennek kapcsán került fel épp egy angliai téli tájról kép (hó az nincs persze), ez pl még színesebb is, erősebb a zöld és a drapp mint amit a TF képeken látni.
Ezek után döntsd el, hogy mi a jó :)
A szürkületre nem tudom mire gondolsz, de azt nagyon nehéz normálisan modellezni. Az biztos, hogy azt jelenleg is kalapálják (a beta-ban tesztelték, és a téli éjszaka nagyon sötét), hogy a végleges milyen lesz nemtom. -
Lysandus #67072 A téli tájjal egyébként az a gond, hogy olyan, mintha rápakoltak volna némi havat a zöldellő nyári vegetációra. (Valószínűleg egyébként éppen ez történt.) Télen az a táj, amit nem borít éppen hótakaró teljesen más színű mint nyáron. Sokkal fakóbb...
Ugyanez igaz a fákra. Hacsak a CloD-ban nem minden fa örökzöld. A lombnak tél közepén nem kellene rajta lennie...
Más: Mostanában sokat vezettem szürkületben. Az a szürkület, amit ATAG-on próbálnak meg lemodellezni, az egyszerűen nincs. Illetve van, de csak akkor, amikor MÁR LEMENT, vagy MÉG NEM JÖTT FEL a nap. Olyan nincs, hogy naplemente előtt vagy napfelkelte után egy órával már/még szürkület van... -
Solt #67071
-
Lysandus #67070 :-)
Mondtam, hogy lesz P-40!
Bocs a tegnapiért Tom, de nekem ez a 8-as kezdés nagyon nem fekszik. Nekem a fél tízes, tízes kezdés lenne jó. Nálunk addigra nyugszik el minden. Egyébként szerintem ezzel még vannak így páran, lehet érdemes lenne egy második fordulón is elgondolkodni esténként a SOWC/AWC-s csapatnak. -
Ezek nagyon jó hírek! 
-
TF update: pár új kép, téli táj:
Buzzsaw a nyílt fórumon is elmondta, így már ez sem titok, hogy a TF további tervei (a mostani utáni peccsben) Málta és Észak-Afrika modellezése (Tobruk 1:1-ben lesz megépítve pl), valamint vezethetővé teszik a Beaufighter, Wellington, CR42 és Gladiator típusokat, ezekhez kabint építenek. Lesznek új gépek is, E-7 mesza, F mesza, korai G mesza, Mc 200, Mc 202, Fw 190 A (!). A másik oldalon Spit IIb és Spit V valamint P-40 (afrikai harcokhoz). És ezeken kívül rengeteg egyéb objektum, repterek feljavítása, satöbbi.
Ha lesznek vezethető tankok is, akkor persze lehet vezethető hajókat is beletenni, vagy légvédelembe ülni. Ez a vonal még kidolgozatlan, de gyalogosokon kívül bármit lehet modellezni és vezetni. -
GálTomi #67067 Erről semmit nem halottam. Köszi. -
sakkay #67066 Értem. Köszi. -
Be kell lépni a steambe és az aktivációs kódot meg kell adni mind a 2 gépen amit mailben kapsz.
Vagyis ilyen kódot csak azon a gépen kapsz amiről még nem jelentkeztél be soha. -
sakkay #67064 ? -
sakkay #67063 Srácok, lehet két külön gépen ugyanazon ember steam-e, úgy , hogy nem fut párhuzamosan két progi. -
Azt tudtam, az új rész meg ez alapján készül :
Masters of the Air: America's Bomber Boys