Hunter

Szoftver egy nem létező számítógépre

A kvantumszámítógépek még nem is léteznek, fizikusok egy csoportja azonban elkészítette az első szoftvert a jövőbeli "hardverre".

A tudósok egy olyan algoritmust terveztek, ami állításuk szerint bármelyik kvantumszámítógépen futtatható lesz, szimulálandó két összeütköző részecske összes lehetséges kölcsönhatását. A program segítségével modellezhető lesz a világegyetem fejlődése az ősrobbanás után, amikor a közeg kellően lehűlt a kvarkoknak nevezett szubatomi részecskék kialakulásához, melyek ütközései protonokat és neutronokat eredményeztek, megalkotva az első atomokat.

A részecskék kvantumtulajdonságainak összetettsége túl bonyolulttá teszi az ősrobbanás utáni kölcsönhatások szimulálását a jelenlegi számítógépeknek. A tudósok a kvantumfizika elvein alapuló számítógépek megvalósulásában reménykednek. Ezek a gépek kvantumprocesszor-kapcsolókat alkalmaznának, amik egyidejűleg lehetnek "ki" és "be" állapotban, lehetővé téve egy probléma összes lehetséges megoldásának egyszerre történő mérlegelését, mindezt a jelenlegi technika által igényelt idő egészen parányi töredéke alatt.

"Miután rendelkezünk a kvantumszámítógép elméleti modelljével, az egyik legnagyobb kérdés, milyen természetben bekövetkező fizikai folyamatokat tud ez a modell hatékonyan bemutatni? Talán a részecske ütközéseket, talán az ősrobbanás utáni korai univerzumot?" - magyarázta Stephen Jordan, az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet munkatársa, aki a Science június 1-i számában számolt be részletesen kutatótársaival kifejlesztett algoritmusukról. "Képesek vagyunk-e kvantumszámítógépet használni a szimulálásukhoz, és mire számíthatunk?"

A szakértők szerint még évtizedekre vagyunk a kvantumszámítógépektől, azonban nem árt elgondolkodni a felhasználásukon. "Szigorú értelembe vett egyetemes kvantumszámítógépek még nem léteznek, az azonban alapvető, hogy tudjuk, milyen problémák oldhatók meg hatékonyabban az alkalmazásukkal" - írta a Philipp Hauke, a spanyol Fotonikus Tudományi Intézet tudósa által vezetett csoport a Science-ben megjelent publikációt kísérő értekezésükben.

A kvantumszámítógépek gondolata a kvantummechanika, a szubatomi részecskék fizikáját vezérlő különös törvények alapelvein nyugszik. A kvantumvilágban a részecskék nem egyetlen határozott helyen vagy időben léteznek, hanem a lehetőségek egy bizonytalan felhőjében lebegnek egészen addig, amíg egy mérés rá nem kényszeríti őket egy adott pozíció elfoglalására. A részecskék emellett kapcsolódhatnak is egymáshoz a sokat emlegetett kvantum összefonódásnak nevezett kissé megfoghatatlannak tűnő folyamatban, ami lehetővé teszi számukra a kapcsolat fenntartását egészen nagy távolságokban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • topitopi #4
    Rohadtul rühellem azokat a hozzászólásokat és hozzászólókat akik letrollkodnak minden jövőbe mutató tudományos kísérletet, kutatást! Ott olyan koponyák dolgoznak amilyeneket ti el sem tudtok képzelni! Igen messzemenő és meredek elképzeléseik vannak de szerintetek hogy a p**ában jött létre az a számítógép amiről a fantasztikus troll kommentjeidet útjára engeded? Úgy hogy néhány zseni gondolt egy merészet úgy 100 évvel ezelőtt... És most tessék! Majd a kölykeid meg az unokáid élvezik ezeknek az embereknek a munkáját.
    Szóval vagy normális kommentet vagy semmit
  • WoodrowWilson #10
    Amikor megláttam a cikk címét, rögtön az jutott eszembe, hogy biztos willcox hozzászólása lesz az első. Mondjuk azon csodálkozom, hogy még nem írta le a kvantummatyi szót.
  • willcox #11
    Azt hiszed, hogy ha a manapság divatos troll szót valamilyen formában beleszövöd a mondandódba, akkor igazad lesz? Majd talán egyszer kinövöd, ha felnősz.
  • willcox #7
    Ősrobbanásról fantáziálnak már megint, pedig az is csak "lóg a levegőben", nincs semmi sem megmagyarázva.
  • teddybear #44
    Hát, inkább ne írásból próbálj megélni...
  • immovable #23
    Nem érti, így a tagadás az első reakció. :)
  • topitopi #8
    Én nem imádtam halálra őket csak mondom, hogy nem is kéne oltani őket...
  • willcox #6
    Én meg az olyan hozzászólóktól kapok hülyét, akik bármilyen baromságtól azonnal elájulnak és hallelujáznak, mert még józan paraszti eszük sincs.
  • willcox #1
    Álmodoznak a kamuról. Ez kb. hasonló ábránd, mintha olyan "számítógépet" akarnának csinálni, ami az emberek agyát telepatikusan akarná összekapcsolni, kibővítendően az agyi kapacitást. Vicc kategória.
  • Bannedusermail #45
    Kátlem, hogy létezne kvantumszámítógép. Hogy te mivel kevered, az lényegtelen. Eleve azt írja a cikk, hogy még egy nem létező hardverre a kvantumszámítógépre írnak programot. Ja egy kicsit is képes lennél értelmezni azt, amit olvasol, nem kellene mást lehülyézned magad helyett.