22
-
#22 Közben megérkezett az ISS-re. Hát szép munka volt!
-
kamov #21 A hamvakat tartalmazó kapszula nem a Dragonon, hanem a Falcon-9 rakéta második fokozatán lett elhelyezve. ha semmi nem jön közbe, a második fokozat kb. 1 év múlva tér vissza a légkörbe. -
kvp #20 "És az első űrtemetés konkrétan mikor volt/lesz a légkör elhagyása és a dokkolás között?"
Nem az elso, de itt a lenyeg az, hogy a szervizmodul nem jon vissza, csak a kapszula. Tehat akarmi is van a szervizmodulban, az fent marad es majd csak par ev mulva eg el a legkorben. A dokkolasnal meg a kapszulahoz van kapcsolva, mivel eloszor minden fontosat atrakodnak belole az allomasra, majd a levalas es a visszateresi palyakorrekcio utan csatlakoztatjak le. -
Inquisitor #19 ???
Nem nagyon értem. Ez az első kereskedelmi űrhajó. Pár ember fizetett érte, hogy a szerettei hamvait kiszórják az űrbe ... valamiből csak kell finanszírozni a dolgot, ha már élő turisták most nincsenek rajta. -
gombabácsi #18 az emberiség meghodicsa a zürt
a fiatalok csillogó szemmel néznek a jövőbe: az emberiség jövője az űrben van
az értelmiség tovább építi a dicső civilizácilyót és büszke arra amit elért, és tudja: semmi se rossz amit tesznek, mert a cél szent: az ür meghodittása -
karesz6 #17 Űrtemetés? Érdekes. XD Nekem ez nem ilyen jellegű kérdéseket juttat eszembe. -
Inquisitor #16 És az első űrtemetés konkrétan mikor volt/lesz a légkör elhagyása és a dokkolás között? -
karesz6 #15 Sorry kirakhattam volna 8 smile-t. Természetesen nem komolyan gondoltam.:) -
kvp #14 A merlin nev a rolls royce merlin hajtomubol jon, ami szinte az osszes az angliai csatat megnyero repulogepet hajtotta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_Merlin
A finanszirozas pedig a paypal-bol jon, mivel azt is a spacex alapitoja talalta ki... -
karesz6 #13 Még egyszerűbben és tömörebben: Tök sima hajtómű űrhajókhoz.
A merlin pedig nyilván onnan ered hogy a projektet gonosz liberális kommunista varázslók finanszírozták abból a pénzből amit a magyar jelzáloghitelesektől elvettek és már el sem tudják költeni. -
kvp #12 A wikipedia-bol:
"Merlin Vacuum (1C)
On March 10, 2009 a SpaceX press release announced successful testing of the Merlin Vacuum engine. A variant of the 1C engine, Merlin Vacuum features a larger exhaust section and a significantly larger expansion nozzle to maximize the engine's efficiency in the vacuum of space. Its combustion chamber is regeneratively cooled while the 2.7 metres (9 ft)-long[18] niobium alloy[1] expansion nozzle is radiatively cooled. The engine delivers a vacuum thrust of 411 kN (92,500 lbf) and a vacuum specific impulse of 342 seconds.[19] The first production Merlin Vacuum engine underwent a full duration orbital insertion firing (329 seconds) of the integrated Falcon 9 second stage on January 2, 2010.[20] It was flown on the second stage for the inaugural Falcon 9 flight on June 4, 2010. At full power the Merlin Vacuum engine operates with the greatest efficiency ever for an American-made hydrocarbon rocket engine.[21]
An interesting unplanned test of a modified Merlin Vacuum engine was made in December 2010. Shortly before the scheduled second flight of the Falcon 9, two cracks were discovered in the 2.7 metres (9 ft)-long Merlin Vacuum niobium alloy sheet nozzle. The engineering solution was to cut off the lower 1.2 metres (4 ft) of the nozzle, and launch two days later, as the extra performance that would have been gained from the longer nozzle was not necessary to meet the objectives of the mission. Even with the shortened nozzle, the engine placed the second-stage into an orbit of 11,000 kilometres (6,800 mi) altitude."
http://en.wikipedia.org/wiki/Merlin_(rocket_engine)#Merlin_Vacuum_.281C.29
Tomoren a foldfelszini es alacsony magassagi valtozat helyett a magaslegkorre es bolygokoruli palyara optimalizalt merlin hajtomu. Alapvetoen nagyobb a fuvoka merete mint az alap tipusnal, ezert az urbeli vakumban hatekonyabb. -
zeneszp #11 Milyen az a Merlin vákuum hajtómű? -
messen #10 Azért az egészen más, ha azt mondják nekem, hogy itt a feladat, minél kevesebb pénzből old meg, vagy itt van ennyi pénz, költsd el erre a feladatra. Eddig az utóbbi ment, most elkezdtek az előbbi felé tendálni.
És ez jó. Nagyon jó! -
Deus Ex #9 A start kedvéért én is ellógtam egy fél napot a munkahelyemről. Mondjuk aztán jutott eszembe, hogy a munkahelyről is nézhettem volna.. -
#8 nagy dolog ez! -
karesz6 #7 Nem lesz még egy olyan jó kis sorozat mint az űrsiklókról? Sokkal ritkábbak lettek az igazán érdekes cikkek mostanában. -
kvp #6 Kb. ugyanannyi mint a sojuzzal. Ott ugyanis mar evtizedekkel ezelott amortizalodott a fejlesztesi koltseg. Egyebkent uzleti szempontbol tenyleg ez a jovo, de azert muszaki szempontbol egy ssto rendszernek jobban orulnek. -
EnxTheOne #5 Ezzel hány $ 1 kg kenyér fellövése? :D -
llax #4 Azért gondolom már vártad ezt a startot :) -
llax #3 "hiszen nem a NASA tervezte és építette az űrsiklókat sem, ahogy az ARES / Orion párost sem"
Hááát... Nem a NASA tervezte, hanem elsősorban a szenátus... Végül is a beszállítók megvalósíthatták az ötleteiket, a jók kivételével szinte mindet... -
#2 A fejlesztéseket eddig is jó részt az ipar hajtotta végre, hiszen nem a NASA tervezte és építette az űrsiklókat sem, ahogy az ARES / Orion párost sem, ezeket alvállalkozó cégeknek adták ki. -
JTBM #1 Valószínüleg az ürhajózás jövöjét látjuk most.
A pénz jó részét még a kormány adja, de egy részét már nem, a fejlesztést pedig az ipar hajtja végre, sokkal hatékonyabban, mint ahogy a kormány valaha tudná.
Valamikor, remélem, a közeljövöben az ürhajózás gazdaságossá válik, nem lesz már szükség kormányzati pénzekre és nagyüzemben elkezdödik az ürkorszak.