MTI

Kína megemeli a ritkaföldfémek adóját

Kína április elsejétől megemeli a ritkaföldfémekre kivetett adót - közölte a Xinhua hírügynökség csütörtökön.

Az állami adóhivatal és a pénzügyminisztérium együttes rendelete értelmében az adó a kitermelt ásványtól függően tonnánként 30-60 jüanra emelkedik a jelenlegi 0,5-3,0 jüanról. A könnyű ritkaföldfémek adója tonnánként 60 jüan (9,1 dollár) lesz, a közepes és nehéz ritkaföldfémeké pedig tonnánként 30 jüan. A legnagyobb kínai ritkaföldfém bányászati vállalat az Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co. igazgatója szerint az új adó a termelési költségeket 720 millió jüannal (109,8 millió dollárral) emeli meg.

A legkülönbözőbb fejlett technológiai felhasználási területeken - beleértve a hadiipart, a hibrid járművekben használt akkumulátorokat és egyebek között még a táblaszámítógépeket is - használt ritkaföldfémek legnagyobb szállítója Kína tavaly júniusban korlátozta a nyersanyag exportját és ezzel a világpiaci árak emelkedését idézte elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • thsanyi5 #3
  Még az új adóval nézve is tonnánként az szinte nem pénz :O
  Habár biztos sokat dob majd mégis az árakon. Csak hogy legyen mire fogni az emelkedést. Így akarják ellensúlyozni az akkumulátorok árát? Még a végén valaki elektromos kocsikra váltott volna benzines helyett.
 • Narxis #2
  neeeeeeeeeeeeee
 • bigjoe #1
  Atomot kínára!!!