MTI

A finnugor világ hét csodáját keresik

A finnugor világ hét csodáját keresi a sziktivkari Finnugor Médiaközpont.

A finnugor és szamojéd népek történelméhez, kultúrájához kapcsolódó jelentős természeti helyszíneket, emlékműveket és építményeket, tárgyakat, valamint a nyelvcsoporthoz tartozó közösségek létező vagy már elfeledett népszokásait, nemzeti ünnepeit a www.finugor.ru internetes címen lehet ajánlani.

"A kitüntető címre érdemes +csodákat+ a nyelvcsoporthoz tartozókon kívül is bárki jelölhet. A kiírásban foglaltak ellenőrzésére oroszországi, magyar, finn és észt szakértők fogják értékelni az ajánlásokat" - tudatta Jurij Popov, a médiaközpont főszerkesztője az MTI-hez eljuttatott közleményében. Lehetőség szerint a fényképekkel, videókkal, és hangfelvételekkel kiegészített ajánlásokat szeptember 30-ig lehet benyújtani.

Ezt követően októberben és decemberben kétfordulós nyilvános szavazással választják ki a közérdeklődésre számot tartó nevezések legjobbjait és a kategóriánkénti 25 vagy még ennél is több jelölésből a Finnugor Világ 7 Csodája címre érdemes emlékeket.

A Finnugor Népek Világkongresszusát 1992 decemberében Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában hozták létre, azzal a céllal, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést ezen népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján. Ezen a tanácskozáson fektették le az alapelveket, valamint hagyták jóvá a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló nyilatkozatot.

A 2000 decemberében, Helsinkiben rendezett konferencia eredményeként jött létre a Finnugor Médiaközpont, és a finugor.ru címen található honlap, amely a finnugor nyelvcsalád iránt érdeklődőket látja el orosz, finn, észt, magyar, komi, udmurt, mari, erza, moksa, vepsze, karjalai és lapp nyelvű anyagokkal.

A világon több mint 24 millió ember beszéli anyanyelvként a finnugor nyelvek valamelyikét. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Senkhy #38
    Azt mondják, hogy az eszkimóknak azért van olyan sok kifejezésük a "fagyott víz"-re, mivel állandóan hideg éghajlaton élnek, és ez befolyásolta a nyelvüket is: a jég (hó, gleccser) különféle változataira kb 500 kifejezésük van.
    Ez - úgy tudom - mindenki számára elfogadható és logikus.
    .
    Ha eddig egyetértünk, akkor magyarázza meg valaki, aki nálam okosabb, hogy a magyar nyelvben miért van ennyi szinonímája a "megy" szónak?
  • Sir Ny #37
    Csak azért, mert temagad önkényesen áltudósnak nyilvánítasz minden olyas valakit, aki mást mond, mint az általad önkényesen tudósnak nyilvánított emberek... nem vonnék le ebből messzemenő következtetéseket egyik vagy másik elmélet elfogadottságát illetően.
  • Sir Ny #36
    „Kár, hogy nincs olyan történész, aki ezt a mesét komolyan is venné. Legföljebb amatőr műkedvelők, akik magukat történésznek csúfolják, de még a szakma alapjaihoz sem konyítanak.”

    A nemzeti tankönyvkiadós törikönyvben pl szerepel a kettős honfoglalás elmélete, miszerint a magyarok már 6-700 már magyarok éltek itt. Azt hiszem erről beszél Razide is.
  • Sir Ny #35
    „”A kitüntető címre érdemes +csodákat+ a nyelv..."

    Ez milyen jelölés már? Nagyon örvendek, hogy egy gyakorlati nyelvújító ír nekünk cikket, de nem lehetne, hogy az sg-n esetleg a magyar helyesírásnak megfelelő nyelvezettel jöjjenek ki a cikkek?
  • 7th uwu #34
    Egyesek szerint tudósok gonoszak és magyarellenesek, mert nem elé jó a történelmünk.
    Szerintem meg ha csak az elfogadott, bizonyított történelmünket nézzük, bőven van mire büszkének lenni. Felesleges kitalálni hozzá dolgokat, és felesleges lejáratni dajkamesék terjesztésével a magyar nacionalistákat.
  • uniu #33
    Valószínű a kezdeményezés politikai célzatú. Egyébként a finnek részéről az egész rokonság mese már a kukában van. Hivatalosan.

    Genetikaileg nincs rokonság: http://sfkornyek.szabadsagharcos.org/finnugor.html
    A japánnal ugyan ennyi egyezés van: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n%E2%80%93magyar_nyelvrokons%C3%A1g


    Apropó iskola. Máig jól emlékeszem a "felszabadító" oroszokra akikről a suliban tanultunk, bár zavaró volt, hogy a szüleim kevésbé örültek ennek. Nagyapámat a kommunista rezsim folyamatosan zaklatta, megjárta Balatonfenyvest (Recsk szerű tábor) végül a halálba kergették. Szülei, rokonaim életét szintén megkeserítette(nem voltak pártagok) a szovjet elnyomás. A kommunizmus jelképeit tiltott önkényuralmi jelképekké minősítették. Ennek ellenére rengetek helyen fellelhető az országban, pl máig ott díszeleg Kecskeméten a zsidó temetőben egy nagy obeliszk, az ötágú csillaggal és sarló-kalapácsos címerrel. Kíváncsi lennék, hogy egy horogkeresztes emlékmű mennyi ideig maradna ott ??

    A II.vh kapcsán mindannyiunkban felmerült, hogy mi baja volt a zsidókkal Hitlernek. A tanító szerint Hitler elvette a pénzüket mert kellett a háborúra. Ez volt a hivatalosan elfogadott álláspont, olyan '85 körül az általános iskolánkban.

    Persze akkoriban is voltak akik a ma már elfogadott nézeteket "szélsőséges szubkultúrának" tartották.



  • Geralt Fisher #32
    Ne bántsátok a tudósokat, csak fogadjátok el őket annak amik: hivatásos fantáziálóknak. Mert annál nem többek. Csak elméletgyáros ideologizálók, akik kipótolják meséikkel és magyarázataikkal a tudat sötét foltjait, melyek azért hiányoznak, mivel nem tudnak róla semmit. Vagy amit esetleg tudnak róla, az nem illeszthető bele az eddigi fantazmagóriáikba. Tökmindegy hogy finnugorizmusról vagy dinoszauruszokról van szó, mindenben ez van.
    Tulajdonképpen a másik véglet is csak ezt csinálja, fantáziál, összekutyulva mindent amit talál, Atlantisztól a Csizmáskandúrig. Egyiknek sincs köze a valósághoz, csak ahhoz, hogy ilyen az emberi elme, mindent meg kell magyaráznia, különben nem érzi biztonságban magát.
  • Geralt Fisher #31
    A sztyeppei nomád, lovas, íjfeszítő népek egy olyan életmódot képviseltek, ami természetéből fakadóan egy sajátos világot, kultúrát teremt, aminek a szabadság a központi szellemisége. Ez élesen különbözik a letelepedett, városlakó, központosító, birtoklásra alapuló birodalmi berendezkedésekkel. Ez ennek az egyetlen alternatívája, és ez a konfliktus igazi oka, amiért ezt megpróbálják elfeledtetni az emberiséggel, kitörölni az emlékezetből, és a saját kitalált meséiket ültetni a helyébe.
    Csakhogy Ázsia hatalmas sztyeppéit mindig ők uralták: szkíták, szarmaták, hunok, mongolok. Sok-sok nyelv és nemzetség, akiket összekötött a közös életmód, és a szabadság, ami időnként olyan szövetségekbe rendezte őket, ami a legnagyobb birodalmakat is messze fölülmúlta.
  • Geralt Fisher #30
    Marhaság! Egy ókori térképen se szerepelnek olyanok, hogy finnugorok. Ilyen sose volt, csak egy humbug.
    Kelták voltak, szkíták voltak, szarmaták voltak, meg azoknak különböző ágai. De finnugorok kurvára nem léteztek a történelemben.
  • Baliquez #29
    Kornan, a részigazságokból rakódik össze a teljes kép, és az bizony fényesen megmutatja a sivatagi gyülevészek szándékait és módszereit. Ami a magyarok őstörténetét illeti, egyetlen megdönthetetlen bizonyíték van arra hogy a magyar lényegesen ősibb minden más ma élő népnél, és az az élő nyelvünk. Strukturájában, integritásában, körülíró* gazdagságában világszerte egyedülálló - nem véletlen hogy erről az oldalról is aljas, ám szerencsére értelmetlen támadásokat kap (meleg jelző kierőszakolt kétértelműsítése stb.) Ameddig képesek maradunk magyarul választékosan beszélni, addig lesz magyar nép.
    Ami az idepetézni vágyó babókat illeti, nincs miért aggódni: eddig minden népet amelyik uralkodni akart rajtunk kitakarította az utána következő :)

    (*"magyaráz": ilyenhez még csak hasonló sincs a többi nyelvben, lefordítani sem tudod nekik hogy "több oldalról körülírva finomítja az elmondottak értelmezését" mert fogalmuk sincs erről, nincsenek hozzákapcsolódó élményeik.)