Hunter

Háromig már egy baktérium is tud számolni

Bár a baktériumokat mint egyszerű organizmusokat tartjuk számon, amerikai tudósoknak sikerült megalkotniuk egy törzset, ami számolni is tud, igaz csak háromig.

A Boston Egyetem és az MIT tudósainak munkája mérgek mérésére alkalmas környezeti vagy biológiai szenzorokat eredményezhetnek, amik a munka végeztével megsemmisíthetik önmagukat. "Nem tanítottuk, hanem programoztuk a baktériumokat a számolásra" - mondta James Collins, a bostoniak professzora, a Science magazinban megjelent tanulmány társszerzője. "Ezt az új képességet egyfajta kiolvasási mechanizmusként, vagy vezérlő kapcsolóként használhatjuk."

A tudósok a már sok mindent megélt E. coli baktériumot programozták számolásra két kapcsolóként viselkedő DNS-szakaszt tartalmazó molekula befecskendezésével. Az egyik kapcsoló egy percszámlálót kapcsol be, a másik pedig egy óraszámlálót. Az első kapcsoló proteineket aktivál, melyek fizikailag átbillentenek egy DNS-darabot, ha az E. coli több percen át cukornak van kitéve. A második kapcsoló olyan proteineket kapcsol be, amik a DNS egy kis részét mozdítják el a sötétség és a világosság váltakozó időszakai hatására.

Mindkét kapcsoló csak háromszor billenhet át, azaz háromig számol. Amint elérték ezt a számot a DNS-kapcsolók egy másik mesterséges proteint aktiválnak, egy úgynevezett zöld fluoreszkáló proteint (ZFP), ami zöldre festi a baktériumot, jelezve a tudósoknak, hogy bakteriális időzítőjük működött.


Ez a funkció lehetővé teszi az alkalmazónak hogy észlelje, amint a baktérium felfelé számol (1, 2, 3 ...), így a sejtekkel megszámoltathatják, hogy hányszor találkoztak egy bizonyos toxinnal vagy gyógyszerrel. Jelenleg a baktériumok egyszeri szenzorként működnek: amint észlelik az adott vegyületet reakció megy végbe köztük. Ez nagy segítség a vegyület jelenlétének kimutatásában, arra azonban alkalmatlan, hogy megmérjék, hányszor bukkan fel egy vegyület.

Az időzítő visszaszámlálóként is működhet. Elérve a nullát a sejt megsemmisítheti önmagát, például miután befejezte munkáját. A sejteknél a természetben is létezik önmegsemmisülés bizonyos körülmények között, például amikor túl gyorsan, vagy korlátlanul kezdenek osztódni, mint a rák esetében. A replikálódások felhalmozódnak és apoptózist, programozott sejthalált gerjesztenek.

A tudósok a szintetikus biológia eszközeivel programozták ezt az új képességet az E. coliba. A bakteriális számlálóknak kódoló gének viszonylag egyszerűen átültethetők más baktériumokba. A nehézséget inkább az okozza majd, hogyan társítsák a bakteriális számlálókat más rendszerekkel, amik megkönnyítenék a számlálás rögzítését, vélekedik Christina Smolke professzor, a Stanfordi Egyetem szintetikus biológiával foglalkozó tudósa, hozzátéve, hogy a terület kutatói jelenleg a komponensek, mint a bakteriális számláló egy egységgé kovácsolásán dolgoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • annittaa #152
    Én kb 5 éve olvastam róla először, itt az sg-n, és akkor utánanéztem hogy megy pontosan a dolog. Itthon ugye csak most kezdik bevezetni, de világszerte már több millió kártya van forgalomban. A dolog tehát életképes.
  • Wattin #151
    Bár fölösleges, mert ez egy "hagyományos" bankkártya is egyben...
    Külföldön mióta létezik? És mennyire lett elterjedt?
  • annittaa #150
    Nekem kell egy ilyen! :D Hagyományos bankkártyát meg ugyanúgy használhatsz mellette még, kiegészítésnek.
  • TarkoBarko #149
    Szerintem 1-2 éven belül biztos behozzák, mivel addigra már ki lesz építve ez a paypass elfogadó rendszer a boltokban. Máshol már ez is müködik, úgyhogy nem lesz nehéz honosítani
  • yaman #148
    Hát ez jó....pont írni akartam, hogy az lenne a legmenőbb, hogyha a telefonba beépítenének vmi hasonlót o_O De jó lenne, ha Mo-ra is bevezetnék...
  • electrokilla #147
    matricát ragasztani??? ez nagyon komoly! mondjuk ahhoz, hogy egy tényleg nagyon jó legyen, kellene még az a rendszer is, ami az árukat is ugyanilyen gyorsan beazonosítja. arra is van már valamilyen chippes megoldás a vonalkód helyett, kíváncsi vagyok mikor terjed el világszerte, mert úgy már tényleg emberibb lenne vásárolni. lehet még én is hajlandó lennék lemenni a boltba, nem mindig öcsit zavarnám le :)
  • TarkoBarko #146
    Az óra tényleg nem néz ki valami jól, de sok helyen már bevezették, hogy a mobilodra rá lehet ragasztani egy kis matricát vagy programot kell rátenni a telefonra és azt kell odatartanod a gép elé és egyszerűen leveszi a pénzt. Szerintem ez lenne a csúcs az egész dologban, ennél egyszerűbb fizetést már tényleg nem tudok elképzelni.
  • electrokilla #145
    dehogy vinném magammal, lezavarnám a boltba, és még pénzt sem kellene adnom neki... aztán hó végén le tudnám csekkolni, hogy nem vett-e magának még egy kis csokikát dugiban, ahogy szokta
  • yaman #144
    Mondjuk én eleve nem hordok órát. De gondolj bele, ha az öcséd karján lenne, akkor mindig vinned kéne őt magaddal vásárolni, és ő nagyobb helyet foglal, mint a pénztárca, haha :)
  • electrokilla #143
    hááát azért nem is tudom igazán... ezt max. az öcsém karjára csatolnám fel. az mondjuk már poén lenne, ha komolyabb órákba (zenith, rado, bulova, tag heuer, stb.) is lehetne integrálni a cuccot. olyat már vennék, de ha csak ilyen van akkor inkább a kártya