MTI

Afrika partjainál süllyedhetett el Atlantisz?

Afrika partjainál süllyedhetett el a legendás Atlantisz - állítja egy angol mérnök, aki a virtuális mélytengeri "búvárkodást" lehetővé tévő Google Ocean segítségével az Atlanti-óceán fenekén "utcák rácsozatát" vélte felfedezni.

Platón (Kr. e. 427-347) ógörög filozófus Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban ír a 9000 évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetéről, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Atlantisz hatalmas királyság volt fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. Földrengések és szökőár végezhetett vele - olvasható a The Daily telegraph online kiadásában.

A filozófus Atlantisz történetét egyébként Szolóntól ismerte, aki Kr. e. 560-ban tett egyiptomi utazásakor hallott a sziget hirtelen pusztulásáról, amely "egy súlyos nap és éjjel (…) a tengerbe merülve eltűnt." A legenda szerint a mohóvá és agresszívvá vált királyságot Zeusz parancsára öntötte el a tenger.

Afrika északnyugati partjaitól 620 mérföldnyire (998 kilométernyire), a Kanári- szigetek mellett az óceán fenekén látszó tökéletesen négyszögletes képződmény akkora, mint Wales. Bernie Bamford szerint, aki a Google Ocean segítségével megfigyelt alakzatot légi fényképhez hasonlította, a derékszögű utcák rendszere a Buckinghamshire-grófságban lévő Milton Keynes város "rácsszerkezetéhez" emlékeztet. "Emberi kéz alkotása" - vélekedett a mérnök.

Bernie Bamford felfedezésével kapcsolatban az Atlantisz-szakértők úgy vélekednek, hogy koordinátái megegyeznek az elsüllyedt sziget lehetséges fellelhetőségeinek egyikével. Charles Orser, a New York-i Egyetem történeti régésze szerint a felfedezés igazán lenyűgöző, ám további bizonyítást igényel.

"Platón leírásából kiindulva ez az egyik lehetséges helyszín. Még abban az esetben is, ha kiderül, hogy csupán geológiai képződményről van szó, megérdemli a további kutatásokat" - hangsúlyozta az Atlantisz-szakértő.

A Google azóta cáfolta, hogy valóban várost rejtene a tengerfenék, a hajók által alkalmazott szonármérésekkel magyarázva a vonalakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kantorm #8
    A hivatkozott cáfoló cikkben valóban van egy fotó, amin sok párhuzamos barázda látszik az óceán alján. Gondolom, ezekről írják, hogy a tengerfeneket szonározó hajók nyomai, bár nem értem, hogyan látszódhatna ez a Google térképén, ha ez igaz lenne, akkor eléggé rossz minőségű munkáról van szó. Azonban az angol úriember nem ezekre a barázdákra gondolt, a cikkbeli fotóval nem zoom-oltak eléggé a kérdéses objektumra, ezért a cáfoló cikk nem is erről szól, mellébeszélés. Én is megkerestem a kérdéses helyet, és valóban egy tökéletesen négyzet alakú, a belsejében rácsozott valamit lehet látni. A környezetében is mintha folytatódna a négyzetrács, de ezek már elmosódnak az aljzatban. Ha valóban megtaláltátok ti is ezt, kérlek, akkor mondjatok véleményt.
  • Yutani #7
    Persze, hogy cáfolják, mert hirtelen mindenki odamenne tülekedni!

    Sir Ny: Igen, Zeusz. Persze az egyiptomiaknál Ámon volt, de ez már részletkérdés. Ha mi is átvennénk, akkor azt mondanánk, Isten pusztíttotta el, mint például Szodomát és Gomorrát.
  • bermuda3 #6
    hát nemtudom nekem csak az böki a csőrőm, hogy 1000km az mióta "partjai"???
  • akyyy #5
    Az afrikai származású angol mérnök diplomáját EL KELL VENNI!!!4
  • menpe #4
    Atlantisz ott van a Golden Gate Bridge lábánál! Afrika...nem tudnak ezek semmit
  • Berber #3
    Nocsak egy hír, ami nem hír. Az elejére kellett volna írni a végét, akkor az ember azonnal tudja hogy kacsa.
  • Sir Ny #2
    az egyiptomi legenda szerint Zeusz pusztította el?
  • Tetsuo #1
    Legalabb cafoljak. Az is vmi..