56
  • chriskardos
    Hát nem kell minden ruhát ilyen anyagból csinálni...csak a kabátot. az is elég. meg mondjuk a gatyát. Nem gátolja meg, csak máshol jön ki.
  • Naridar
    Visszatérve a szilikózis/azbesztózis témára: ha a ruha középső rétegénél használnák ezt az újfajta anyagot, kívülre és belülre pedig egyéb anyagot (pl. standard úszódressz-anyag) vinnének fel, ezt is ki lehetne szűrni. Csak az ár... nos, az eléggé borsos lenne.
  • Molnibalage
    Az izzadásgától nálam semmire sem voltak jók. Mivel kisebb felületen hűtöm magam, csak még jobban izzadok summában. Ha már az sem elég akkor meg jön a hőguta. A több izzadság meg amúgy is lemosta, sőt még bödös is. A jó féfiparfümök valóban kellemes illatot kölcsönöznek, csak nem szabad túlzásba vinni őket.
  • dez
    Ja, és talán az említetteknél jobban érdekel, hogy így a feromonok termelése is gátolt, amik vonzzák a nőket. :) Valószínű a dezodor szaga ezt nem pótolja, bármennyire is ezt sugallják a reklámok. :P
  • babajaga
    Ha csíp az izzadtság az meg azért van mert kevés a vajsav termelés és a só marja a bőrt.
  • babajaga
    Azt viszont tudod hogy azzal hogy megakadályozza az izzadást a szervezet egy természetes folyamatát gátolja?
  • dez
    Az agyad meg felforr, és bizonyos nemkívánatos anyagcseretermékeket is kevésbé választasz ki.
  • Hober Mallow
    "(+az amerikaiak rajottek, hogy egy magasabb embernek a medence hossza aranyosan kisebb, tehat minel magasabb a versenyzo, annal gyorsabban tudja megtenni az adott tavot ugyanannyi kezmodzulat felhasznalasaval)

Ezt a részét nem vágom. Erre még egy óvodás is rájön. Nagy ember hosszabbat lép..."
    Benne is van a szövegben amerikaiak
  • Sir Quno Jedi
    Ém pl. használok színtelen, szagtalan, bőrkímélő golyós dezodort és valóban, ahova kened, ott kevésbé izzadsz, de szaga is alig lesz. Nagyon faja. És megvédi a csípő izzadságtól is a bőrt.
  • dez
    Igen, többek között más baktériumok, vagy épp gombák által termelt egyéb anyagok is vannak.
  • babajaga
    Az teljesen természetes hogy az izzadmány nem csak vajsavat tartalmaz.
  • babajaga
    "Előfordulás
    A vaj, növényi és állati olajok vajsavésztereket tartalmaznak.
    Szabad vajsav fordul elő az izomnedvben és az izzadságban is.
    Cukorból, glicerinből, keményítőből erjedés útján képződik a Bacillus butyricus hatására, ezt a folyamatot iparilag is alkalmazzák.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
    Kellemetlen szagú folyadék
    Forráspont 164°C
    Olvadáspont: -7,9°C
    Fajsúlya a víznél kisebb.
    Vízben oldódik, de sók kisózzák."

Kémia könyvem.

• dez
    Én meg azt mondom, hogy nem csak a vajsav szaga.

Szerinted miért más szagú a hónalj és a láb? Miért lesz akár hetekig egy adott joghurt szagát adó, ha néhányszor bekened vele a hónaljadat?
  • babajaga
    Magamhoz nyúlok! Leírtam hogy az izzadtságszag a vajsav szaga. Butánsav! Másképp nem tudom leírni. A tejsav savanykás szagú persze bizonyos mennyiségben. Ha a nő izgalomba jön akkor a nedvesedés lúgos lesz ami közömbösíti a tejsavat ezzel úgyi a marást akadályozza.
  • dez
    (A hüvely tejsavát is egy hasznos baktérium termeli. Szaga semleges, nem nyomja el a szagmirigyek által termelt szaganyagokat. Itt a "büdös" szag kimondottan betegség, fertőzés [káros baktériumok, gombák v. vírus] jele.)
  • dez
    A kimondottan büdös izzadtságszag nem a vajsav szaga.
    Utólag jutott eszembe mégegy fontos szempont: a bőr mikroflórája! Tehát hogy milyen fontos hasznos, esetleg káros baktériumok és gombák (utóbbiak inkább csak károsak) élnek valaki bőrén. Ennek függvényéban indul v. nem indul erjedésnek az izzadtság is. (Többek között a szájszag milyenségében is nagy szerepe van.)
  • babajaga
    Nos az izzadtságszagot a vajsav, acidum butiricum kiválasztása okozza. Ugyanis ennek van az izzadtságszaga.Akinek nagyobb a vajsav kiválasztása annak ilyen szaga lesz ha hülyére mossa magát akkor is. Különben a vajsavnak bőrvédő hatása van, ha nincs akkor az is baj. Pld a nők hüvelye meg tejsavat választ ki az is védelemre szolgál. Az igaz hogy bizonyos vegyületek növelhetik a vajsav kiválasztást. A melegebb égövi emberek vajsav kiválasztása eleve nagyobb.
  • babajaga
    "mivel a 40-50 centis magasságban jobban éreznénk a szagokat"

A kutya faszát éreznénk 40-50 centin! Miért és kik talának ki ilyen baromságokat. Ha a szagforrás két méteren van még a lófaszt se éreznénk!
  • dez
    Biztos úgy is van különbség, csak úgy nem akkora.

Pl. a busmanok szagról is képesek követni embereket terepen órákkal később.
  • ziipp
    Pont ez a volt a tanulmány lényege, amiről beszéltem. Az általános vélekedés szerint a kutyák orra sokkalta jobb, mint az embereké. A cikk azt állította, hogy annyival azért mégse, mivel a 40-50 centis magasságban jobban éreznénk a szagokat, illetve még azt is, hogy idáig rosszul fogták fel az orr működését, picikét másképpen működnek az ottani receptorok, mint ahogy eddig gondolták, ezért nincs olyan nagy különbség a kutyák és az ember között. Sajnos a részletekre már nem emlékszem, és nem is biztos, hogy tényleg így van, csak eszembe jutott, és megemlítettem.
  • Epikurosz
    Ez azért érdekes és hasznos, mert a boltokban tényleg eszméletlenül drágák a goretexes ruházati cikkek. Nekem azért vannak fenntartásaim, mert a katonai kiképzésen eléggé szét lehet szedni a ruházatot, az nem szokványos viselet.

Sir Quno Jedire is reagálva: teljesen hiteltelen azt állítani, hogy ha egy ember négykézlábra ereszkedik ugyanolyan jó a szaglása, mint a kutyának. Nekem speciel elég jó a szaglásom, de genetikai, biológiai okokból meg sem közelítem a kutyákat, akiknek tényleg több tízezerszer jobbak e téren. Gondoljunk csak a kábítószert kiszimatoló kutyákra.
  • Sir Quno Jedi
    Izé, a kutyák közt van olyan fajta améknek 50000x jobb a szaglása, mint az embernek. Akkormostmivan?! (a disznók közt meg vannak durvábbak is)
  • lapaleves
    goretex cumókat nevetséges áron lehet kapni használt bundeswehr ebay shopokban. nagyon komolyak és nincsenek még szétmosva, még szellőznek. mittomén 5e egy (terepszínű) esőkabát. lásd még bótban 40-50e az új.
  • dez
    A rendszeres tisztálkodás mellett is kellemetlen testszagnak általában valamilyen oka van, pl. legtöbbször a rossz emésztés (erjedés, rothadás), túl fűszeres ételek, stb.
  • babajaga
    Az emberek szaglása akkor sem lenne jobb ha négy lábon mennének.Van akinek teljesen gyenge a szaglása. Én pld Orr vagyok a szaglásom sokkalta jobb mint más emberé de a kutyáéhoz mégse lehetne hasonlítani.
  • babajaga
    Van az emberi butaság ami azt sulykolja hogy akinek testszaga van az mosdatlan és mosakodással meg dezodorokkal el lehet tűntetni. Csak hogy két baj van naponta ötször mosdani sem egészséges nem részletezem hogy miért és ha a dezodor megakadályozza a hónalj párolgását, az meg azért rossz mert egy természetes folyamatot akadályoz meg.
  • ziipp
    Ja, meg a magassarkú. Sok hülyeség van, amit bevállal az ember, csak hogy vonzóbb legyen. Egyébként elrejteni nem tudod a szagod, mert hiába van két emberen azonos dezodor, egy idő után keveredik az amúgy is meglévő illatával. Sőt a nők egész jó arányban megtudják állapítani átizzadt férfi pólókról, hogy melyiknek a legmagasabb a tesztoszteron szintje. Nem is annyira rossz az emberi orr! Egy korábbi cikk szerint, talán pont itt az SG-n volt olvasható, ha négy lábon közlekednénk, és a fejünk közelebb lenne a földhöz kutyákat megközelítő hatásfokkal észlelnénk a szagokat.
  • Epikurosz
    helyesen: d3o
  • Cat 02 #28
    Hülyeség... izzadni muszáj.
    Tanárom mondja mindig h a 21. század hülyeséges h mindenki elrejti a szagát :D
  • ziipp
    Épp ellenkezőleg, nem tiltották be. Részben az új ruháknak (is) köszönhetőek a pekingi diadalok, amikor 2-3 testhosszal is lehagyták a korábbi rekord időt.
  • Epikurosz
    Sok jó cucc van, pld. a 3do, de valahogy ide Kelet-Európába lassan csordogálnak be, és akkor is qrva drágán.
  • Epikurosz
    GoreTex.com
  • Antiga
    Akkor újfajta esernyőt kell vennem ?
  • dez
    Én is írtam az utóbbiakat. (Gyakorlatban is bizonyították.)
    Viszont nem biztos, hogy minden.
  • L3zl13
    Tudtommal az apró, és kémiailag stabil szálacskák a lényegesek, nem pedig az, hogy SiO2-ből vannak. (Lásd szén nanoszálak is okozhatják elméletben.)
  • dez
    Illetve magától a SiO2-től is, ha por v. vékony szál alakú.
  • dez
    Akkor viszont nem biztos, hogy ettől szilikózist lehet kapni. Mivel utóbbit szilikátoktól (szilícium-oxidot tartalmazó vegyületek) vagy pl. szén nanocsövektől lehet kapni. A szilikonok viszont a szilícium bizonyos egyéb elemekkel létrejött vegyületei.
  • dez
    Hmm, azt hiszem, ezt vissza kell vonnom, az angol szövegben "silicone" szerepel, ami nem keverendő a "silicon"-nal. Utóbbi a szilícium.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Silicone
  • L3zl13
    Tippeljünk vajon ezek a letörő nanotüskék okoznak-e szlikózist, vagy azbesztózist...
  • dez
    "amit több millió parányi szilikon szál borít."

Ugh. Ami egy angol szövegben silicon, az magyarul szilícium. Legalább ennyit tudhatna a cikk szerzője.