MTI

Rekonstruálták Bach arcképét

Elkészült Johann Sebastian Bach német zeneszerző (1685-1750) rekonstruált arcképe. A digitális arcrekonstrukciót Caroline Wilkinson antropológus szerkesztette az eisenachi Bach Múzeum megbízásából. A zeneszerző koponyacsontjáról 1894-ben készült bronzöntvény alapján dolgozott és törvényszéki orvostani módszereket alkalmazott.

A skót tudós korábban többek között Tutanhamon fáraó és Szent Miklós arcvonásait és testfelépítését is rekonstruálta. A negyedik századi szentről kimutatta, hogy a közkeletű Mikulás-ábrázolásokkal ellentétben nem nagydarab, kedves figura volt, hanem zömök férfi kemény arcvonásokkal és törött orrcsonttal.

A Bach arcáról készült rekonstrukció is meglepő eredményt hozott. "A legtöbb ember számára Bach csak egy öregember parókával. Ez a sablonos kép azért alakult ki, mert nincsen róla megbízható, valósághű portré" - mondta Jörg Hansen, a múzeum igazgatója. A számítógépes modell alapján az idős Bach jókedélyű, köpcös, kerekded arcú ember lehetett. "Tudjuk, hogy mozgékony volt, szeretett táncolni meg énekelni, és mindig verte a ritmust a lábával, amikor orgonált. Nagyon dinamikus személyiség volt és ez látszik is a rekonstrukción" - mondta Hansen.

Caroline Wilkinson szerint teljesen valósághű modellt nem lehet alkotni, Bach arcvonásait is csak 70 százalékos biztonsággal lehetett rekonstruálni. A zeneszerzőről készült ábrázolások kétes hitele miatt a szeme színe is bizonytalan, mert néha kék-, máskor meg barnaszeműnek festették. Wilkonson végül a barnát választotta.

A rekonstrukcióból kiindulva készítik el a művész mellszobrát. Ez lesz az egyik fő attrakció a Bach az orvostudomány tükrében című kiállításon, amely Johann Sebastian Bach születésének 423. évfordulóján, 2008. március 21-én nyílik meg a szülővárosában, Eisenachban berendezett múzeumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)