MTI

A fényszennyezés már rendszerszintű károkat okoz a környezetben

A mesterséges fényt a környezetszennyezés többi formáihoz kellene sorolni, mert már szisztematikus károkat okoz a természetben - erre figyelmeztettek tanulmányukban az Exeteri Egyetem kutatói.

Méreteit és intenzitását tekintve a Föld kivilágítása mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő. Az Exeteri Egyetem biológuscsoportja szerint ez már akkora problémává vált, ami a klímaváltozáshoz hasonlítható - számolt be róla a The Guardian. A Nature Ecology and Evolution folyóiratban publikált tanulmányukból kiderül, hogy a fényszennyezés az állatvilág különböző fajainak széles skáláját érinti, befolyásolja a hormonszintet, a szaporodási ciklust, az állatok aktivitását és a ragadozókkal szembeni sebezhetőséget is.

A kutatók 126 korábbi tanulmány elemzésével vizsgálták a fényszennyezés élővilágra gyakorolt hatását a rovarok végezte beporzás csökkenésétől a fák korai rügyezésén át a világító tornyokba repülő tengeri madarakig és a kivilágított szállodákat a hajnali napfénnyel összekeverő, és ezért eltévedő tengeri teknősökig. Az éjszakai mesterséges fény miatt a vizsgált állatoknál az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon csökkent szintjét találták. Az éjszakai és a nappali állatok viselkedési szokásai is megváltoztak. A többnyire éjszaka táplálkozó rágcsálók rövidebb ideig voltak aktívak, míg a madarak jóval korábban kezdtek énekelni és férgeket keresni.

A fényszennyezés következményei azonban nem kizárólag negatívak, a kutatók arról is beszámoltak, hogy bizonyos fajoknak, bizonyos helyeken hasznára válik az éjszakai fény: egyes növények gyorsabban nőnek, bizonyos denevérféléknek kifejezetten kedvez ez az állapot. A fényszennyezésnek azonban mindent összevéve károsító a hatása, különösen veszélyes a rovarokra, amelyeket vonzanak az izzók és a gyorsan mozgó autók lámpái. Kevin Gaston, a tanulmány vezető szerzője különösen azt emelte ki, hogy a fényszennyezésnek milyen kiterjedt hatása van: a mikrobáktól a gerinctelenekig az állatokon és a növényeken is észrevehető a hatása. "Úgy kell gondolnunk a világításra, mint az egyéb nagy rendszerszintű fenyegetésre, például a klímaváltozásra" - hangsúlyozta.

Az éjszakai Föld műholdas képei is jelzik, hogy a probléma milyen kiterjedt földrajzilag, de az is látható, hogy a fények egyre intenzívebbek, mivel a sárga fényű, drága izzókat nagyobb számú, olcsó, fényes fehér LED váltja fel. Gaston arra szólította fel a kormányokat, vállalatokat és az embereket is, hogy tudatosabban használják a mesterséges fényt. "Most úgy vagyunk vele, hogy a világítás olyan, amit felkapcsolunk, és nem nagyon gondolkodunk rajta. Pedig csak akkor és ott kellene használni, amikor és ahol szükséges, mivel szennyezésről van szó" - figyelmeztetett.

Hozzáfűzte, hogy a klímaváltozással szemben a fényszennyezéssel kapcsolatos probléma megoldása inkább pénzt takarít meg ahelyett, hogy további költségeket okozna. Ha az emberek kevesebb lámpát használnak, az csökkenti a költségeket, kevesebb áram fogy és kisebb a károsanyag-kibocsátás. Ehhez azonban meg kell változtatni a gondolkodásmódot. "Még mindig félünk a sötétben. Az a képeség, hogy az éjszakát nappallá változtassuk, messze túlmutat ennek

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #7
 • kvp #6
  "Nem is tudtam, hogy az utcán reklámtáblákkal világítanak."

  Neha nezz korul pesten. A belvaros nagyobb utjai menten eleg gyakori jelenseg. Nem az utcat vilagitjak meg, hanem joreszt a szemben levo hazakat. Es ezek meg csak nem is vilagitasi celu fenyek.

  A jelenseg ettol fuggetlenul is megvan. Regen voltak a viszonylag fenyes, sargas szinu utcai lampak, ezeket valtottak a 90-es evektol a kevesbe fenyes, nagyon narancssarga lampak amik energiatakarekosabbak es neha annyira keves fenyt adnak, hogy az ember a belvarosban zseblampat vesz elo az utcan ha nem akar orraesni a diszburkolatban. Aztan mostanaban kezdenek megjelenni a led-es lampak, amikbol nagyon sok melegfeher helyett hidegfeher, mert az olcsobb. Na ezeknek kifejezetten zavaro a fenyuk, bar legalabb jo eros. Toredek energiaval lehet veluk nappali fenyt csinalni egyes foltokban, mig mashol teljes sotetseg marad. (koszonhetoen a led-ek viszonylag jol iranyitott fenyenek) Az embereket csak szimplan zavarja, de az ellen van redony. Viszont a varosi allatokat es novenyzetet teljesen osszekveri, igy felbomlik a termeszetes ciklusuk. Az energiahatekonysag miatt a gyengebb, foleg hot termelo izzok helyett egyre tobb egyre fenyesebb, de mindemellett kevesebb energiat hasznalo hideg feher feny van jelen, ami mar nem csak helyileg a lampak alatt allva, de a muholdas kepeken is lathato. Ez utobbi azt is jelenti, hogy a varosok fenyszennyezese egyre nagyobb teruletre jut el, ott is megzavarva a helyi elovilagot.
 • wraithLord #5
  Nem is tudtam, hogy az utcán reklámtáblákkal világítanak. Azt hittem, hogy arra való a közvilágítás. Tudod, azok az oszlopok, a tetején lámpákkal. Amik rendszerint lefelé néznek, és nem a vele szemben lévő ház ablakán világítanak be.
 • Nos #4
  Azert vannak szintek. A kozvilagitasra termeszetesen szukseg van, de arra nincs, hogy meg a hatodik emeleten is nappali fenyben usszak hajnali kettokor. Eleg durvan tultoljuk a vilagitast, gyakran engem is zavar. Nemreg koltoztem kertesbe, uj epitesu ovezet, es van olyan szomszed, aki egesz ejszaka kivilagitja a kertet!!!!!!!!!
 • t_robert #3
  És az hogy idegesítene, ahogy bóklászva a koromsötét utcán 15 méterenként orra esnél... lévén 50 méterenként lobogna 1-1 fáklya...... :)
 • wraithLord #2
  Nem csak a környezetben okoz károkat, hanem engem is idegesít, hogy ha nem húzom le a redőnyt, reflektorként világítanak be az ablakon a szemben lévő reklámtáblák.
  Felfoghatatlan, hogy éjszaka, amikor senki nincs az utcán, és nem látja, minek kell világítania azoknak a szaroknak.
 • duke #1
  A fosszilis fotonok helyett elektromos fotonokat kene hasznalni.