MTI

A kritikusnál is alacsonyabb a Bajkál-tó vízszintje

A kritikus szintnél is alacsonyabb már a Bajkál tó vízszintje - jelentette az orosz vízügyi hatóság.

A szibériai Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén található tó vízállása két centiméterrel alacsonyabb a hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magassághoz képest - olvasható a gismeteo.ru oldalon. Az orosz meteorológiai intézet előrejelzése szerint azonban az apadás nem áll meg, és a Föld édesvízkészletének ötödével rendelkező tó, amely a világ legmélyebb tava egyben, leghamarabb a májusban várható áradások idején telítődhet. Addig még 13-15 centimétert fog apadni - írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Január végén az elmúlt hatvan év legalacsonyabb vízállását mérték a Bajkálon. A burjátföldi rendkívüli helyzetek minisztériuma emiatt vészhelyzetet hirdetett ki, és a legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el, miután a tó környékén lévő falvakban vízhiány alakult ki. A Mongóliával határos Burjátföld kormányzatához beérkezett jelentések egyes földalatti források elapadásáról, a halállomány megfogyatkozásáról és gyakori erdőtüzekről szóltak.

A természetvédők, a halászok és a tó által biztosított vízenergiától függő ipari létesítmények évek óta huzakodnak egymással a Bajkál megóvása, illetve kihasználása miatt. Környezetvédő szervezetek a száraz időjárást és a tó körüli ipari üzemeket okolják a vészes apadásért. Az illetékesek ezt cáfolják, és azt állítják, hogy nem a Bajkál-tóból eredő Angara folyó mentén épített vízerőművek miatt csökkent le ennyire a vízszint, holott az irkutszki vízerőmű látja el árammal és vízzel a közel hatszázezer lakosú várost, és az ott lévő hatalmas alumíniumkohót is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuchACHO79 #4
    Ezt a tavat elég nehéz lesz kinyírniuk. Átlagos mélysége 1km, azt hiszem 1650 méter körüli mélységig merültek le expediciók. Szóval marad még hely a halacskáknak. A gond inkább az embereknél jelentkezik majd, ebből öntöznek, isznak, erőműveket táplálnak, stb. Onnan hiányozni fog az a néhány centi is.
  • senki687 #3
    Ez egy környezeti katasztrófa. Mégis mit találsz benne viccesnek?
  • sárkánylovag #2
    És akkor hova fognak költözni szegény halacskák jajjj...
  • barret #1
    Nem ez lesz az első tavuk,amit kinyírnak!
    Ebben már van rutinjuk:)