SG.hu

198 éve született Charles Darwin

A fiatal Darwin útja a természetrajzig nem volt kitérőktől mentes: először orvosnak készült, később pedig apja teológiai tanulmányokra íratta be, noha valójában mindig is az élőlények világa érdekelte.

Tanulmányai végeztével kapva kapott az ölébe hullott lehetőségen, és elszegődött a térképészeti expedícióra induló Beagle hajó fedélzetére, ahol természettudóst kerestek a többéves útra.

A Földet öt év alatt körbehajózó Beagle útja során Darwin részletes, a természet szinte minden aspektusára kiterjedő megfigyeléseket végzett. Tanulmányozta a geológiai viszonyokat, a fosszíliákat, az élő állatokat, és számos fajt fedezett fel, írt le elsőként. Mikor útjáról visszatért, már híres természetbúvárként és kutatóként tartották számon. Az ezt követő években dolgozta ki elméletét a természetes szelekcióról, amely választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan is működik az evolúció.

A fajok eredetének fontosságát nem mindenki látta előre. Amikor Darwin leadta a kéziratot, a kiadó - arra utalva, hogy az első fejezet a galambok nemesítésével foglalkozik - azt tanácsolta neki, hogy dolgozza át művét galambtenyésztési kézikönyvvé. A tanácsot szerencsére nem fogadta meg, s mikor könyve végül 1859-ben megjelent, hatalmas vihart kavart tudományos és társadalmi körökben egyaránt.

A elméletet azóta az újabb eredmények és tudományágak többszörösen finomították és megerősítették, a társadalmi vihar azonban még ma sem ült el teljesen. Darwin műve természetes magyarázatot adott az élővilág kialakulására, amelyet mindaddig természetfeletti teremtő aktussal véltek megmegmagyarázni az emberek. Ahogy korábban a Föld kikerült a Világegyetem közepéről, Darwin leemelte az embert a képzeletbeli piedesztáról azzal, hogy a többi állat rokonaként elhelyezte az élővilágban.

Darwin születésnapját világszerte előadások és különböző ünnepek kísérik. A kínálatban a kisebb megemlékezések mellett jelentősebb kezdeményezéseket is találunk. A Cambridge Egyetem például 2009-ig Darwin összes művét ingyenesen elérhetővé kívánja tenni digitális formátumban, a HMS Beagle Project célja pedig a Darwin utazásai során használt, és ezáltal híressé vált hajó működő másolatának elkészítése.

Idén a Szkeptikus Társaság jóvoltából hazánkba is eljutott a kezdeményezés. Szegeden, Pécsett és Csongrádon előadásokat, Budapesten, Kisújszálláson és Majson kiállításokat rendeznek az évforduló alkalmából. A Darwin-nap magyarországi oldala a programok összefogása mellett evolúcióval kapcsolatos cikkekkel és megemlékezési ötletekkel várja az ünnepelni vágyókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nabateus #9
  Velem lehet a baj,de nalam nincs sarga box. Szurke esetleg
  De mire is gondolsz?
 • AranyKéz #8
  Pedig hogy itt vagyunk, az a legfőbb bizonyíték hogy magától létrejött.

  (Lehet itt hivatkozni mindenféle istenségre, de akkor azok honnan jöttek ? :D)


  Egyébként tényleg nem biztos hogy rögtön szervetlen anyagokból álltak össze, valószínű hogy kisebb vírusszerű vackokból jöttek létre. De nem vok biológus szóval inkább nem folytatom a filózásomat.
 • imuthesz #7
  http://www.azevolucioscsalas.com
 • dez #6
  Éppenhogy a biokémikusok sem igazán hiszik, hogy egy sejt magától létrejöhet, a bennük lévő fehérjékkel együtt. Darwin idejében még mindezt nem tudták.
 • AranyKéz #5
  http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method - sárga dobozokban levő szöveget tessék elolvasni
 • peterx #4
  csak tudod, a tudományt (azon belül most a biológiát) sokkal hitelesebb alapnak találom mint egyfajta megfoghatatlan misztikumot. Ezért nem tartozom az ilyen elvarázsolt emberek(te) közé :DDD
 • Ronny #3
  és az egyszerű ember(te) újra kapott valamit, amiben hihet!
 • dawinD #2
  köszönjük értékes hozzászólását. bárcsak ilyen egyszerü lenne a világ ...
 • peterx #1
  Az első normális ember a korban! f*sz hívőknek leáldozott a soha nem létező istene!!! :)