MTI

Az eddigi legnagyobb prímszám

Az eddigi legnagyobb, több mint 9,8 millió jegyű prímszámot jegyezte le két amerikai kutató.

Curtis Copper és Steven Boone, a Missouri Állami Egyetem munkatársai a rekorderek, egészen pontosan 9 808 358 jegyű törzsszámmal alig maradnak le attól a százezer dolláros (20,7 millió forintos) jutalomtól, amelyet az Electronic Frontier Foundation alapítvány annak a részére tűzött ki, aki megtalálja az első 10 milliónál több jegyű prímszámot (olyan számot, amely maradék nélkül csak önmagával és eggyel osztható).

Mint a GIMPS (Nagy Internet Mersenne Prímszám-kutatás) nevű internetes prímszámprojekt részéről közölték, ugyanez a kutatócsapat jutott el az eddigi rekordhoz, egy 9,15 millió jegyű prímszámhoz. Az új törzsszám a 44. ismert úgynevezett Mersenne-prímszám. A Marin Mersenne francia szerzetesről elnevezett Marsenne-számok a "(2 az n-edik hatványon) mínusz 1" képlet alapján jönnek ki. Az új, M32582657 elnevezésű rekordszám e formula alapján (2 a 32 582 657-iken)-1 eredménye.

Cooper és Boone hétszáz számítógép segítségével találta meg az új rekorder prímszámot, kilenc hónapig tartó munkával. Ha egyetlen számítógéppel dolgoztak volna, a GIMPS szerint négyezer évig kellett volna dolgozniuk.

A tudományos érdeklődésen kívül a prímszámoknak gyakorlati jelentőségük is van, többek között az internet jelátvitel-technikája és kódolási módszerei szempontjából. "Ezenkívül a prímszámprojekt élénkíti a matematika iránti érdeklődést, megmozgatja a fiatal kutatók fantáziáját" - hangoztatta George Woltman, aki 1996-ban megalapította a GIMPS projectet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pista007 #23
    A 2007 hogy lenne már prímszám????? a számjegyek összege osztható 3-mal, és az azt jelenti, hogy a 2007 is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • remus500 #22
    a 2007 az prímszám ?
  • AranyKéz #21
    A legnagyobb páratlan szám keresése projekt
  • Dodo55 #20
    Igen, de vannak bbcode-ok, azzal tudsz formázni.
  • rigidus #19
    A Mersenne projekt honlapja

    Ez pedig egy ismert szamspiral prim szamok abrazolasahoz. Van regeteg ilyen geometriai alakzatokra valo primabrazolas, nem csak az Arkhimedesz spiralra. Ezekkel a modszerekkel lehet kovetkeztetni, hogy hol helyezkednek el primek nagy valoszinuseggel.
  • rigidus #18
    html kodokat frankon ignoralja a cms
  • rigidus #17
    <i>"Én egyszer olyat próbáltam csinálni, ami egy dinamikus tömbben eltárolja a talált prímeket, és úgy működött, hogy "kilyuggatta" a számegyenest."</i>

    Klikk ide, mivel mar sokadszor kerul szoba.

    <i>"És az is biztos, hogy egy 1024 bites prímtesztben nem lehet tárolgatni már a prímeket."</i>

    De lehet, a megfelelo eszkozok birtokaban es/vagy tartomanyokra kell bontani, csak a referenciaertekeket kell tarolni es minden tartomany megkezdese elott a regit elmenteni, az ujat pedig betolteni a referenciaertekekkel egyutt.

    Ezert van az, hogy titkositashoz nem ilyen modszereket alkalmaznak, hanem relativ primeket keresnek. Pl, Ferman teszt. Meg van meg tengernyi modszer primszamok keresesere.
  • Caro #16
    Szép és jó, de ha titkosítani akar a szerencsétlen, akkor 128-4096 bites prímszámokra lenne szüksége.
    Ezeket hogyan találja ki ilyen Móriczka-programmal? :)
    Én egyszer olyat próbáltam csinálni, ami egy dinamikus tömbben eltárolja a talált prímeket, és úgy működött, hogy "kilyuggatta" a számegyenest. Tehát ha megvolt egy prím, akkor a tömb prímhez tartozó elemébe (nx2-es tömb) eltárolta a prím kétszeresét. Ha ez foglalt volt, tehát már egy másik prím volt benne, akkor hozzáadta megint a prímet, egészen addig, míg egy új "lyuk" nem keletkezett.
    Nagyon nem optimalizáltam ki, meg lehet, hogy láncolt listával volt ez a második fele, nem pedig nx2-es tömbbel, de döglassú volt :)
    És az is biztos, hogy egy 1024 bites prímtesztben nem lehet tárolgatni már a prímeket. Rengeteg van.
    Viszont ha valaki akarja, próbálja meg az N-edik prímig venni a prímek összegét.
    Egy meglepően szabályosnak tűnő függvényt kapunk, de valahogyan mégsem lehet rá illeszteni függvényt pontosan. Valószínűleg tényleg csak látszólag szabályos.
  • rigidus #15
    Alakul.

    Termeszetesen a gyokvonasos megoldasnal van jobb is viszont a Te progidban mar ez is nagy elorelepes.

    Erdemes meg figyelni arra, hogy ne vegezd el a gyokvonast a belso ciklus minden ismetlodesenel. Vegyel fel egy segedvaltozot amibe kiszamolod eloszor a gyokot, majd a for ciklus befejezo feltetelenel ezt adod meg. Ugyanis, akarhanyszor lefut a belso ciklus, minden alkalommal gyokot von, de a te esetedben csak a kulso ciklus aktualis ertekenek gyoke szamit.

    Ez nagyon sokat fog dobni a teljesitmenyen es te is sokat fogsz tanulni belole. Ha ezzel meg vagy, akkor probalkozhatsz az 5-tel oszthatok kiejtetesevel is, mert ottel nem vegzodik primszam, kivetel az 5.

    Termeszetesen ezt a programocskat szinte a vegtelensegig lehet meg optimalizalni, de ebbol fogsz tanulni.
  • rigidus #14
    "Ez a példa kicsit megkevert, de ugye arra gondolsz, hogyha pl a 25-öt vizsgálom, akkor elég 5-ig megnéznem a maradékos osztást?"

    Igen.

    FreeBasic az jo lesz (talan).