MTI

Megtalálták az eddigi legnagyobb prímszámot

Két héten belül kétszer is megdőlt a 2006-ban felállított prímszámrekord. Az új csúcstartó 12 millió 978.189 jegyből áll és százezer dollárt ér.

A kisebbik óriásprím 11 millió 185.272 jegyből áll, szeptember 6-án találta meg Hans Michael Elvenich. A kölni hobbimatematikus elektromérnök megkaphatta volna az Electronic Frontier Foundation (EFF) 100 ezer dolláros (17 millió forint) díját, mert tízmilliónál több jegyű prímszámot számolt ki, két héttel korábban, augusztus 23-án azonban Edson Smith, a Los Angeles-i Egyetem matematikusának számítógép-monitorán feltűnt az új csúcstartó. Smith és Elvenich egyaránt a Nagy Internetes Mersenne-Prímszám Kutatás (GIMPS) elnevezésű nemzetközi projekt tagjaként kutatja a prímszámok (vagyis olyan számok, amelyek csak önmagukkal és eggyel oszthatóak maradék nélkül) csoportján belül a lehető legnagyobb úgynevezett Mersenne-prímet.

Legutóbb 2006 szeptemberében dőlt meg a rekord. Az akkori csúcstartó nagyjából 9,8 millió jegyből állt, így éppen lemaradt az internetes szólásszabadságot védelmező és a net közösségi használatát ösztönző EFF - magyarul kb. elektronikus határvidék alapítvány - díjáról. A most kiszámolt törzsszámok a 45. és a 46. Mersenne-prímszámok. A Martin Mersenne XVII. századi francia jezsuita tudós szerzetesről elnevezett számok a "(2 az n-edik hatványon) mínusz 1" képlet alapján jönnek ki. A Los Angelesben kiszámolt új, M 43112609 elnevezésű rekordszám e formula alapján (2 a 43 112 609-iken)-1 eredménye.

Az 1996-ban indult GIMPS-ben világszerte több mint 100 ezer önkéntes csatlakozott, akik mind egy ingyenesen letölthető szoftvert telepítettek a számítógépükre. Az így létrehozott hálózat, a PrimeNet olyan, mint egy virtuális szuperszámítógép, másodpercenként 29 billió művelet végrehajtására képes, amely valóban a szuperszámítógépekéhez fogható teljesítmény. A két újjal együtt a GIMPS mostanáig 12 Mersenne-prímmel gazdagította az emberiséget.

"Ezek a felfedezések szó szerint az internet elektronikus határvidékét tolják egyre kijjebb" - mondta Scott Kurowski, a PrimeNet fejlesztője. "Az internet hatalmas erővel képes támogatni a kooperáción alapuló kutatómunkát. Ennek az erőnek a kihasználására alkalmas megoldások kidolgozására ír ki az EFF pályázatokat"- mondta Kurowski a GIMPS honlapján megjelent beszámoló szerint. A következő pályázat díja 150 ezer dollár. Az kapja meg, aki százmilliónál több jegyből álló Mersenne-prímszámot talál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!