23
  • pista007
    A 2007 hogy lenne már prímszám????? a számjegyek összege osztható 3-mal, és az azt jelenti, hogy a 2007 is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • remus500
    a 2007 az prímszám ?
  • AranyKéz
    A legnagyobb páratlan szám keresése projekt
  • Dodo55
    Igen, de vannak bbcode-ok, azzal tudsz formázni.
  • rigidus
    A Mersenne projekt honlapja

Ez pedig egy ismert szamspiral prim szamok abrazolasahoz. Van regeteg ilyen geometriai alakzatokra valo primabrazolas, nem csak az Arkhimedesz spiralra. Ezekkel a modszerekkel lehet kovetkeztetni, hogy hol helyezkednek el primek nagy valoszinuseggel.
  • rigidus
    html kodokat frankon ignoralja a cms
  • rigidus
    <i>"Én egyszer olyat próbáltam csinálni, ami egy dinamikus tömbben eltárolja a talált prímeket, és úgy működött, hogy "kilyuggatta" a számegyenest."</i>

Klikk ide, mivel mar sokadszor kerul szoba.

<i>"És az is biztos, hogy egy 1024 bites prímtesztben nem lehet tárolgatni már a prímeket."</i>

De lehet, a megfelelo eszkozok birtokaban es/vagy tartomanyokra kell bontani, csak a referenciaertekeket kell tarolni es minden tartomany megkezdese elott a regit elmenteni, az ujat pedig betolteni a referenciaertekekkel egyutt.

Ezert van az, hogy titkositashoz nem ilyen modszereket alkalmaznak, hanem relativ primeket keresnek. Pl, Ferman teszt. Meg van meg tengernyi modszer primszamok keresesere.
  • Caro
    Szép és jó, de ha titkosítani akar a szerencsétlen, akkor 128-4096 bites prímszámokra lenne szüksége.
    Ezeket hogyan találja ki ilyen Móriczka-programmal? :)
    Én egyszer olyat próbáltam csinálni, ami egy dinamikus tömbben eltárolja a talált prímeket, és úgy működött, hogy "kilyuggatta" a számegyenest. Tehát ha megvolt egy prím, akkor a tömb prímhez tartozó elemébe (nx2-es tömb) eltárolta a prím kétszeresét. Ha ez foglalt volt, tehát már egy másik prím volt benne, akkor hozzáadta megint a prímet, egészen addig, míg egy új "lyuk" nem keletkezett.
    Nagyon nem optimalizáltam ki, meg lehet, hogy láncolt listával volt ez a második fele, nem pedig nx2-es tömbbel, de döglassú volt :)
    És az is biztos, hogy egy 1024 bites prímtesztben nem lehet tárolgatni már a prímeket. Rengeteg van.
    Viszont ha valaki akarja, próbálja meg az N-edik prímig venni a prímek összegét.
    Egy meglepően szabályosnak tűnő függvényt kapunk, de valahogyan mégsem lehet rá illeszteni függvényt pontosan. Valószínűleg tényleg csak látszólag szabályos.
  • rigidus
    Alakul.

Termeszetesen a gyokvonasos megoldasnal van jobb is viszont a Te progidban mar ez is nagy elorelepes.

Erdemes meg figyelni arra, hogy ne vegezd el a gyokvonast a belso ciklus minden ismetlodesenel. Vegyel fel egy segedvaltozot amibe kiszamolod eloszor a gyokot, majd a for ciklus befejezo feltetelenel ezt adod meg. Ugyanis, akarhanyszor lefut a belso ciklus, minden alkalommal gyokot von, de a te esetedben csak a kulso ciklus aktualis ertekenek gyoke szamit.

Ez nagyon sokat fog dobni a teljesitmenyen es te is sokat fogsz tanulni belole. Ha ezzel meg vagy, akkor probalkozhatsz az 5-tel oszthatok kiejtetesevel is, mert ottel nem vegzodik primszam, kivetel az 5.

Termeszetesen ezt a programocskat szinte a vegtelensegig lehet meg optimalizalni, de ebbol fogsz tanulni.
  • rigidus
    "Ez a példa kicsit megkevert, de ugye arra gondolsz, hogyha pl a 25-öt vizsgálom, akkor elég 5-ig megnéznem a maradékos osztást?"

Igen.

FreeBasic az jo lesz (talan).
  • Dodo55
    Megcsináltam, hogy csak a páratlan számokat nézze, hogy csak a négyzetgyökükig ellenőrizzen, és csak azokat írja ki, amik prímek, és most csak 7 perc volt, míg végigment, és a kapott fájl egyezik az 1 óra alatt végbement előző keresés által eredményezett fájlal, szóval jól működik az optimalizálás után is a programom.
  • Dodo55
    "Miert iratod ki az "i" erteket? Felesleges. Eleve annyi szam lesz a "fajlban" mint amennyi primet talaltal es a sorvegek megszamolasaval mindig a szukseges szamra tudsz allni, ha kesobb fel is szeretned hasznalni a generalt szamokat."
    Mert szeretném látni hol tart a folyamat, de mondtam, hogy ezt tudom, hogy sokat lassít, majd kiveszem.

"3. Miert messz el (i-1)-ig a ciklussal? 6x3 is 18, meg 3x6 is.
    Elegendo a gyokeig elmenned."

Ez a példa kicsit megkevert, de ugye arra gondolsz, hogyha pl a 25-öt vizsgálom, akkor elég 5-ig megnéznem a maradékos osztást?

4. Miert vegzel el ketmillio maradekos osztast?
    Azt ugy is tudjuk, hogy 2 kivetelevel minden masodik szam prim, tok felesleges oket ellenorizni. Leptessed kettesevel a ciklust es ugrald at a paros szamokat.

Ez igaz, kicsit siettem, ezért ezt véletlenül kihagytam.

"5. Siman irassad ki a terminal ablakba egymas ala a szamokat, majd iranyitsd at fajlba."
    Dark Basic Pro meg a terminalablak... A Dark Basic Pro egy 3D játékok készítéséhez kifejlesztett ide+compiler. Még a sima szövegkiírást is DirectDraw-al oldja meg.
    Bár mondjuk van egy FreeBasic nevű compiler, ami terminálablakba nyomja ki a dolgokat, talán átírom kicsit a progit, és megpróbálom azzal, és akkor tudom használni a fájlba átirányítást.
  • rigidus
    "eleg csak a mar megtalt primmekkel probalkozni mod ra"

a mostani igy mukodik

"Ha csak 1000000 kellenek akkor szita modszert is lehet hasznalni."

ez az Eratosthenes szita amit emlitettem :-)
  • turul16
    "4. Miert vegzel el ketmillio maradekos osztast?
    Azt ugy is tudjuk, hogy 2 kivetelevel minden masodik szam NEM prim, tok felesleges oket ellenorizni. Leptessed kettesevel a ciklust es ugrald at a paros szamokat."

Gyokvonas sem kell igazan, az is kikoszobolheto, eltarolva egy szamot es negyzetet, a szamig ellenorzod, a negyzetenel kisebb gyanisitottakra, amint nagyobb szamokat kell vizsgalni a szamot noveled egyel, es ujra szamolod a negyzetet. Ez egy hasonlitast eremenyez, nemely elysetben egy inc + szorzast is, ami meg mindig kevesebb mint egy gyokvonas ido igenye.

Valamint eleg csak a mar megtalt primmekkel probalkozni mod ra.

Ha csak 1000000 kellenek akkor szita modszert is lehet hasznalni.
    Nagyabol:
    0. 10000000 elemu bitvektor kezdo ertek true.
    ,
    p=2
    1. minden pedik megjelol falsnak
    2. a legkisebb meg nem hasznalt true val jelzett index el legyen egyenlo p
    3. ha p meg nem eleg nagy (<1000), ugras 1 -re.

Ami true maradt az prim. Lehet kifirkalni.
  • rigidus
    Valami ilyesmi formaban fogod megkapni, ha atiranyitod a konzol kimenetet a fajlba.

Meg egy hasznos tipp: az igy kapott fajlt beimportalhatod excelbe es jatszadozhatsz a primekkel grafikonon.
  • rigidus
    Elirtam a szamozast. Szorri.
  • rigidus
    1. Ez a faktorizacio.
    3. Nem a nyelv miatt ilyen atkozottul lassu, hanem azert mert egy csomo olyan muveletete elvegzel ami felesleges.

2. Miert iratod ki az "i" erteket? Felesleges. Eleve annyi szam lesz a "fajlban" mint amennyi primet talaltal es a sorvegek megszamolasaval mindig a szukseges szamra tudsz allni, ha kesobb fel is szeretned hasznalni a generalt szamokat.

3. Miert messz el (i-1)-ig a ciklussal? 6x3 is 18, meg 3x6 is.
    Elegendo a gyokeig elmenned.

4. Miert vegzel el ketmillio maradekos osztast?
    Azt ugy is tudjuk, hogy 2 kivetelevel minden masodik szam prim, tok felesleges oket ellenorizni. Leptessed kettesevel a ciklust es ugrald at a paros szamokat.

5. Siman irassad ki a terminal ablakba egymas ala a szamokat, majd iranyitsd at fajlba.

pl mukodjon kb. igy:

primgen.exe
    3
    5
    7
    11
    ...

ha igy mukodik, akkor intitsad el igy:
    primgen.exe > primszamok.txt

Ha lefutott, akkor visszakapod a konzolt es meg lesz irva a fajl is.

Hat, diohejban ennyi. Remelem segithettem.
  • Dodo55
    "A kozismert faktorizacios generalasi metodust hasznalja."
    Ezt én nem ismerem, ezért saját módszert használok:
    for i=1 to 1000000
    print i
    for i2=2 to i-1
    if i MOD i2=0 then p=0 : exit
    if i MOD i2<>0 then p=1
    next i2
    if p=1 then pr(ptr)=i : ptr=ptr+1
    next i

Dark Basic Proban írtam a programot, C/C++-ban biztos sokkal gyorsabb lett volna, de még nem tanultam meg abban a fájlkezelést, a talált prímszámokat meg ilyen nagy mennyiségnél mindenképp ki kell írni fájlba, ha meg akarom őket nézni.

Lehet, hogyha a print i-t kihagytam volna, akkor sokkal gyorsabb lett volna, de szerettem volna látni, hogy hol tart.
  • rigidus
    Az itt benchmarkkent hasznalt primszamgeneratort csak osszecsaptam, semmi optimalizalas, semmi extra. A kozismert faktorizacios generalasi metodust hasznalja. Az Eratosthenes metodussal tizedmasodpercek alatt szokott vegezni ugyanez a gep, ugyanezzel a vizsgalati tartomannyal.

Gep: P4 2GHz
    Vizsgalati taromany: 3 - 10.000.000
    A legocskabb futasi ido: 21 sec

Te valamit nagyon eltoltal ott Dodo.
  • rigidus
    1 ora? Csak nem C64-en csinaltad?
  • Dodo55
    Én írtam egy programot az előbb, ami 1 és 1000000 között megkeresi az összes prímszámot, kb 1 órába telt amíg végzett, összesen 78497 prímszámot talált, a legnagyobb a 999983.
  • juzosch
    Azta 700 gépet értelmes projectre is használhatták volna. Ez az egész csak figyelemfelkeltésre jó.
  • djukel
    bámulatos hol tart már a tudomány