Hunter

Arany szíve van bolygónknak

Egy ausztrál geológus professzor szerint akkora arany mennyiség található a Föld magjában, hogy felszínre hozva a bolygó teljes felületét bevonhatnánk vele nem kevesebb, mint fél méteres vastagságban.

Bernard Wood a Föld 4,5 milliárd évvel ezelőtt megkezdődött fejlődése legelső szakaszát kielemezve jutott el a meglepő eredményig, amit a Nature magazin június 15-i számában publikált. A sydney-i Macquarie Egyetem professzora brit kollégáival elsősorban bolygónk olvadt fémmagjának kialakulására összpontosított.

Wood szerint alaposabban szemügyre véve azokat a közeli csillagokat, melyek jelenleg a mi Napunk állapotát tükrözik, ellaposodott por és gáz korongokat figyelhetünk meg körülöttük, melyek 10 000 év leforgása alatt kis, körülbelül 10 kilométer átmérőjű testekké formálódnak. A radioaktív kormeghatározás bebizonyította, hogy az ezt követő 100 000 és 1 millió év közötti időszakban ezek az apró objektumok egymással összeütközve Hold-Mars méretű bolygókezdeményeket építenek fel, melyek 10-100 millió év alatt kisebb-nagyobb bolygókká érnek, magyarázta a professzor, hozzátéve, hogy a Föld esetében ez a folyamat megközelítőleg 30 millió év alatt zajlott le.

Bolygónk történetének hajnalán az elméletek szerint több száz méter mély folyékony kőzettenger borította a Földet. A földtörténet fejlődése során ez a magma óceán kölcsönhatásba lépett a porból és gázokból kialakult kis objektumokkal, számos fontos elemet, többek között aranyat nyerve ki belőlük, melyek végül leülepedtek a Föld fémben gazdag magjában.

A magban felhalmozódott arany mennyiségének kiszámításához Wood összehasonlította a Föld kérgének összetételét a fent említett objektumokat megtestesítő meteoritokéval.
Kutatótársaival megállapították, hogy a meteoritok és a kéreg hasonló szinttel rendelkezik a vasban nem oldódó anyagokból, viszont a meteoritok magasabb arányban tartalmaznak egyes elemeket, mint az arany, a platina vagy a nikkel.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Föld vegytanát tekintve rendkívül hasonló a meteoritokhoz, kérgében azonban kevés olyan elem maradt meg, amit felolvaszthat a vas. Így egyetlen hely maradt, ahová ezek az elemek távozhattak, az pedig a bolygó magja. A számítások szerint a Föld aranykészletének több mint 99%-a a magban rejtőzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #112
    " kolloidális arany is, amelyet sokáig életelixírnek tartottak"

    De nem azért mert gyógyító hatású a szervezetre hanem csak feltételezésből nemesfém volta miatt.
  • babajaga #111
    Az ezüstnitrát erősen baktériumölö hatású.Minden gyógyszer méreg.
  • blendeguz #110
    Szerintem gyémánt közepe van... :D
  • DanyyX #109
    Az arany diamágneses anyag.
  • DanyyX #108
    Az ezüst-nitrátot használják orvosi célokra is.

    Nemrég egy ismerősömnek a szájában lévő fekély szerű sebet ezüst-nitráttal marattak le!!! Tudtommal ez mérgező anyag, és a szájüregben való alkalmazása nem a legjobb dolog, de hazánk orvostudománya rendkívül fejlett...
  • dez #107
    Igen. (De egyébként nem atomi, hanem - megfelelően kicsi méretű - szemcsék alkotják a kolloid oldatot.)
  • Epikurosz #106
    Nézd, ha jól értettem az általam olvasottakból, az atomi Au és Ag okés, csak a ionjaik gázosak.
  • dez #105
    Egyébként az arisztoktatákat azért hívták kékvérűeknek, mert az elmaradhatatlan ezüst étkészlettől nem volt ritka az argyria legalábbis enyhébb formája. :)
  • dez #104
    A mikro-elemekből is méreg a túl sok, csak mások az arányok.
  • dez #103
    Hát, egyátalán nem biztos, hogy azt a máj és vese problémát az arany okozta - sokkal valószínűbb, hogy a gyógyszer egyéb alkotói.
    Az argyria nem igazi betegség, csak (enyhén kékes) bőrelszíneződés.
    Ha nem is életelixír, vannak jó hatásai az arany-kolloidnak (mint ahogy az ezüst-kolloidnak is).