MTI

Nemet mondott a biogáz erőműre Tatabánya

Tatabánya képviselőtestülete elutasította, hogy biogáz erőmű építése érdekében módosítsák a településszerkezeti tervet. Ezzel nem kívánatosnak minősítette a hárommilliárdos beruházást - mondta az MTI-nek pénteken Laki Ferenc, a városháza környezetvédelmi referense.

Ellenszavazat nélkül határoztak úgy a képviselők a csütörtöki, éjszakába nyúló ülésen, hogy nem járulnak hozzá a Biogas-Energy Kft. erőművének felépítéséhez - mondta Laki Ferenc. A vállalkozás Tatabányán építette volna fel első biogáz előállító és hasznosító üzemét és Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezte. A társaság ügyvezetője, Földvári Péter az MTI-nek korábban elmondta, a 3 milliárd forintot meghaladó beruházás környezeti hatástanulmányát már elkészítették. A társaság arra számított, hogy az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapják és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel.

A beruházás naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladék feldolgozásával évi 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergiát termelt volna, 52 új munkahely létrehozása mellett. A hő egyharmadát maga a biogáz üzem használta volna fel, a 10.000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát pedig "zöld áramként" támogatott áron vették volna át.

A város képviselőtestülete a terv ismertté válása óta kibontakozott lakossági ellenállásra hivatkozott, valamint rámutattak hogy az évi 150.000 tonna szerves alapanyag szállítási útvonalai érintik a lakott területeket és bűzhatást okoznak. "Tatabánya végre kikerült a piszkos tizenkettőként számon tartott, szennyezett városok közül, nem kellene ebbe a körbe visszakerülni" - hangzott el a vitában.

A Biopetrol Kft. Magyarország egyik vezető környezetvédelemi vállalkozása. Dolgozóinak száma 145 fő, éves nettó forgalma meghaladja az 1,5 milliárd forintot. A társaság székhelye Szegeden van, régióközpontjai Budapesten és Győrben találhatók. Tatabányán 1997-ben létesített veszélyes-hulladék gyűjtő és ártalmatlanító telephelyet, amely évente 62.000 tonna veszélyes hulladékot és 37.000 tonna nem veszélyes hulladékot ártalmatlanít és hasznosít újra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]Stanlee #14
    egy ilyen eromu letesitesenek kb 50%-a kulfoldrol jon. Tehat a gepeket, amik ott dolgozni fognak, csak es kifejezetten az eromu mukodtetesehez szukseges gepek, kulfoldrol szarmaznak. De: a foldmunka, betonozas, mar magyar. egyes cegek mar Mo.i service-t tartanak fenn(igaz szelnel ez biztos megvan). Es nem utolso sorban a szegeny parasztnak lesz biztos bevetele, mert valahova el tudja adni a termeset. tehat kicsivel tobb biztos munkahelyet tud a biogaz teremteni mint a szeleromu.

    A mutragyagyarakat nem sajnalom. Pozitiv energiamerleget alakit ki abiogaz: nem kell koolaj a mutragya elkeszitesehez, de ugyanolyan jo higtragyat kapunk, es beltartalomra nezve is vetekszik a műtragyaval. Mineralizaltan tartalmazza a tapanyagokat, a novenyek konnyen felvehetik. Szoval elonye az van.

    A szagok mar mas dolog. a mar kierjesztett anyagnak megfelelo fermentacio utan nem szabad budosnek lennie. A dogok szallitasa zart kontenerben tortenik, es biztos, amikor berakjak higienizalasra akkor ereszt szagot, de ez nem olyan veszes.

    Ami meg idokozben eszembe jutott: a magyar szabalyozas rossz, mert a beruhazo cegnek kell hatastanulmanyt keszitenie. Persze hogy a ht-t keszito ceg azt mondja, hogy minden ok, mert azert kapja a penzt. A KöM-nek es onkormanyzatoknak nincs penze ht keszitesere, es igy szubjektiv adatok alapjan dolgoznak. Ha en epitenek biogazeromuvet biztos csak jo szinben tuntetnem fel. De a hatulutoit is elmondanam. Az egesz dolog tulzottan uj Mo-n, es nincs ra pelda, amit meg lehetne nezni. Mondja mar meg nekem valaki, miert kell ilyen nagy beruhazasokat csinalni, amikor Nemeto-ban kisgazdasagi szinten van eromu letesitve, sokkal jobb mint egy batar nagy eromu.

    Felmerulo kerdesekre meg mindig szivesen valaszolok. Es a szegedi vesztes ceget is ellatnam jo tanacsokkal...
  • nemtommi #13
    "A mutragyagyarakat a biogazeromu letesitese rossz helyzetbe hozza. a biotragya elhelyezese kotelezo, a gazdaknak ingyen adjak, kijuttatasa egyszeru, jobb szervesanyag tartalmu, a talajvizet nem szennyezi."
    Ez most akkor szerinted jó, vagy rossz? Értsd: A műtrágyagyárakat félted, vagy a talajt óvod?
    Mellesleg a biotrágya is szennyezheti a talajvizet, a műtrágyával az a baj, hogy egyoldalúan és túlzottan használják.
  • nemtommi #12
    Lehet félreérthető voltam: Nem a gáz, hanem a bioanyag (trágya, dög) átfejtéséről beszéltem. Ha jól tudom ez sem ad örökké metánt, néha cserélni kell.
    Szerinted a biogázerőműből hova fog menni a pénz?
  • [HUN]Stanlee #11
    a szeleromuhoz kapcsolodva: kezdetben en is jo dolognak tartottam. DE: kulfoldon osszeallitott gepek, itthon felhuz es utana kulfoldi support, toke kulfoldi, penz is megy kulfoldre... szoval egyaltalan nem hozza be a hozza fuzott remenyeket. nem termel aramot folyamatosan mint egy biogzeromu es munkahelyeket sem letesit.

    a gaz atfejtese teljesen legentesen tortenik. szoval szagot nem erzel a gazbol, csak a higtragyatarolo ha nyitott, annak van egy kis szaga. de nem budosebb mint egy istallo.
  • [HUN]Stanlee #10
    Emberek, ti ott Mo-n eleg butak vagytok, es foleg a Tatabanyai kepviselotestulet. Ezek meg nem lattak biogazeromuvet... en mar jo parat lattam, es ezeknek nincs szaga. ok, egy kicsit higtragya szaga vana, de akkor is, ez nem olyan budos, mint egy dogfeldolgozo atev telep. A letesites helyet eleg furcsanak talaltam a hirekbol, mivel az ilyen dolgokat a leheto legkozelebb kell a betaplalando anyaghoz telepiteni.

    A mutragyagyarakat a biogazeromu letesitese rossz helyzetbe hozza. a biotragya elhelyezese kotelezo, a gazdaknak ingyen adjak, kijuttatasa egyszeru, jobb szervesanyag tartalmu, a talajvizet nem szennyezi.

    Szerintem itt az a baj Mo-n, hogy az emeberek nem nyitottak az uj dolgokra. Egyebkent ez az egesz azon bukik meg, mert olyan helyre akartak epiteni, ami nem epitesi terulet. elso dolgom lett voona, hogy az egesz kepviselotestuletet vittem volna kulfoldre, mutatni, milyen is egy jol mukodo eromu, meg az egyetlen magyar eromuhoz is vittem volna oket...

    Barmi kerdes biogazzal kapcsolatban, szivesen valaszolok.
  • mrzed001 #9
    Off:
    Szép hely, laknak ott rokonok :))

    ON:
    Az ilyen "szagos" üzemeket sztem a kietlen pusztába kellene telepíteniük, van 1-2 ilyen az országban
  • immovable #8
    Ez már jobban hangzik...
  • nemtommi #7
    Az illető cég megkereste kis falunkat (Bakonysárkány) is a biogáz erőművel kapcsolatban. Szegények nem lehetnek ott a toppon környezeti hatásvizsgálatok terén, mivel ők a falutól északra álmodták meg a telepet (90-95%-ban északról fúj a szél). Szállítás közbeni szagoktól még nem is nagyon tartanék, de egy gáznyerő siló átfejtését nem hiszem hogy szagmentesen meg lehet oldani. Emellett felvetették még egy szélerőmű telep létrehozását is, amit viszont jó ötletnek találtam (a falu a Móri árok nyergén fekszik, max. 10 nap van egy évben, amikor nem fúj a szél). Mellesleg a szélerőművek tövében szeretnének biogáz előállításához szükséges növényeket termeszteni, amit szintén üdvözölnék, ui. mifelénk elég gyakori a parlagon heverő terület, és így a parlagfű és egyéb gyomnövények is.
  • rigidus #6
    Azt a "bio-hulladekot" elszallithatnak termofoldekre is mutragya helyett, amelynek az eloallitasa koltseges es kornyezetszennyezo is.

    Ilyen megkozelitesbe ez a biogaz eromu ha megnoveli a keresletet a biotragyara, akkor a szantofoldi felhasznalasra megnovekszik a mutragya iranti kereslet. Ebbol kovetkezik, hogy a mutragya eloallitas kapacitasat novelik ill. ezzel egyutt novekszik a kornyezetszennyezese is az erintett uzemeknek.

    Arrol nem beszelve, hogy nem csak az eloallitasa, hanem maga az kesz mutragya is kornyezetszennyezo, amikor folyovizbe, vagy talajvizbe kerul. Marpedig sajnos kerul, amely jonehany faj kipusztulasat is okozta mar.

    Mar sok telepulesen a TSZ idokbol valamint a rendszervaltas utani "agyonmutragyazasok" kovetkezmenye, hogy a talajvizbe kerult foszfor miatt az ihatatlanna valt. Ez termeszetesen jo a vizmuveknek, hiszen a tisztitott artezi vizet jopenzert ellehet adni.

    Maganvelemeny: emogott az egesz "bio-torekves" mogott piaci erdekek huzodnak meg, amely jo a biogaz-uzemnek, jo a mutragya-gyaraknak, jo a nagytermeloknek, de hosszutavon rontja a kistermelok helyzetet, ill. a osszesegben a tevekenyseg elindit mas folyamatokat a kornyezetszennyezes fele.
  • Noffir #5
    Pedig nem hiszem, hogy lovaskocsin vitték volna a döglött teheneket a belvárosba feldolgozásra :)))
    Na mindegy. Majd akkor lesz máshol.