Hunter

Sertéssperma az űrben

Kína tervei szerint az október elejére tervezett második ember repülte küldetésén először juttatnak fel állati spermiumot a világűrbe, jelenti a Xinhua hírügynökség. Korábban az űrben elvégzett tenyésztési kísérletek kizárólag növényi magvakon alapultak.

Az egyik dél-nyugati tartományban található Chongqing Agrártudományi Akadémia megálla­po­dást írt alá a Kínai Űrrepüléstudományi és Technikai Vállalattal, mely szerint a Sencsu VI 40 gramm disznóspermát juttat el a világűrbe, hogy azután a mikrogravitációs környezetből visszatért anyagot összehasonlíthassák a Földön maradttal, valamint laboratóriumi kísérleteknek vessék alá. A spermium két körültekintően kiválasztott Rongchang malacból, a nemzet első számú sertésfajából fog származni.

Októberben a sperma egy részét a Sencsu VI biológiai kapszulájában helyezik el, míg a másik részét azon kívül. A kutatók elméletei szerint a különbözőképpen tárolt spermium génjei különböző változásokon mennek át a mikrogravitáció és a kozmikus sugárzás hatására. A 4-5 napnyi űrutazás után a Földön lombikban petesejtekbe jutattják a visszatért ondót. Hogy milyen változások következnek be mennyiségben és minőségben a "megutaztatott" malacoknál? Nos, ezt a tenyésztők becslései szerint körülbelül két év multán tudhatjuk majd meg.

Az Akadémia körülbelül 250 000 dollárt fektetett be az elkövetkező kísérletekhez kapcsolódó kutatásokba és felszerelésbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • plamex #59
  Tajgetosz ? :)
 • Looserke #58
  Pont ezért van hihetetlenül nagy szarban Kína. Mivel megszabták, hogy csak 1 gyerek lehet egy családban, különben hatalmas pénzbüntetést kapnak, ezért szinte csak fiúk születnek Kínában. Mivel így megy tovább a család neve és vagyona. Ne kérdezzétek mi lesz a lány csecsemőkkel...
 • Robbb #57
  Hát hiába, az ember génjei hasonlítanak a röfi génekhez. Ha jól tudom...
  Talán a muzulmánoknak van igazuk, hogy nem eszik meg a szaros röfiket.
 • Astaroth #56
  Ja a malacpatával nehéz tartani...mennének szanaszét az űrben.
 • plamex #55
  azért milyen lehet súlytalanságban csiálni ? Nincs támaszték :)
 • Astaroth #54
  Vagy az hogy csakúgy találtak malacspermát az űrben. Komoly lett volna...

  Vagy fölengedni a malacokat dugni az űrbe, és tesztelni hogyan viselkednek a megváltozott környezetben...
 • Astaroth #53
  Én is azt hittem először, hogy szétszorják a világűrben, hogy egyszer majd elérjen az ufókhoz, akik majd meglepődnek, és kínai malacot tenyésztenek...
 • plamex #52
  Nem a te adód úgyhogy ne szójá be :)
 • AeroS #51
  Nagyszerűűű...
  Malacsperma a világűrbe 250000 dollárért.
  (Csak kölcsük körültekintően az adófizetők pénzét)
 • datango #50
  mi ennek az értelme?