Specker Balázs

Elvisszel a memória­problémák ellen

Egy érintésvezérelt képernyő segítségével ezentúl még interaktívabban segíthetnek az ápolók a demenciával (kóros elbutulás) élőkön.

A Számítógépes Interaktív Emlékezést Segítő (CIRCA) eszköz régi filmek, zenék és fényképek gyűjteménye, melyek a képernyő megérintésével hívhatók elő. Az emlékezés terápia rendkívüli fontossággal bír az elbutulásban szenvedőknek, ám eddig ezek a foglalkozások kizárólag az ápoló irányításával voltak megoldhatóak. A CIRCA azonban lehetővé teszi majd a betegek számára az az információk közötti önálló navigálást, elősegítve bizonyos emlékek előhívását, illetve párbeszédek kezdeményezését.

"Már régóta ismeretes, hogy a régebbről származó emlékek igen tartósak" - fejtette ki Dr. Arlene Astell, a St. Andrews Egyetem kutatásának vezetője. "Próbálunk ezen memóriaterületekhez kapcsolódni és az ápolókkal folytatott beszélgetéseiket ezekre alapozni, emellett a betegek rövidtávú memóriájukat a lehető legkisebb mértékben leterhelni."

A csapat immár három éve fejleszti és teszteli a rendszert, és most egy olyan hasonló változaton dolgoznak, amely az önálló használatot is lehetővé teszi. Bíznak abban, hogy az EPSRC által támogatott kutatás alapjául szolgálhat a tanulási problémákkal és fejsérülést elszenvedettek helyzetének jobbá tételén is. "Igen nehéz a velük való kommunikáció. Sokszor megesik, hogy elfelejtik, miről is beszéltek, így nem könnyű közvetlen kérdésekkel információt kicsikarni tőlük. Az ebből adodó frusztrációt nemcsak maguk betegek, hanem az ápolók, a családtagok és az orvosok is érzik."

A CIRCA rendszer egy olyan hipermédián alapszik, ami nagyon hasonlít az internet hiperlinkes felépítésére. A megfelelő helyre belinkelt média anyagok egyfajta memória frissítőként szolgálnak. A hangrészletek - mint például Elvis-dalok -, a helyi fotók vagy a Casablanca és más filmek jelenetei mind-mind az 1930-tól 1960-ig terjedő időszakot ölelik fel. A cél egy olyan eszköz megalkotása volt, ami nem igényel számítástechnikai ismereteket, ugyanakkor könnyen használható és figyelemfelkeltő.

Dr Astell közlése szerint eddig 40 beteg és ápoló tesztelte a készüléket. Állítja, igazi siker volt, amikor felcsendültek az örökzöld dallamok. Egy 56 éves kóros elbutulással élő nő, akit férje ápol, Elvis zenéjének hallatán elkezdte férje kezét mozgatni a dal ütemére, és arckifejezésével jelezte felismerte a nótát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dredd #5
    ejjejj....
    "emellett a betegek rövidtávú memóriájukat a lehető legkisebb mértékben leterhelni"

    cccc.........

    magyar nyelven: a betegek (ők vannak többen) rövidtávú memóriáját (ebből mindegyiknek egy van) a lehető legkisebb......

    hiába no, bonyolult ez a magyar nyelvtan, az tudja a legkevésbé akinek fizetnek érte :D
  • firstman #4
    Miért meghalt? Ki halt meg ?
  • Emmegki #3
    Elfelejtetted hogy meghalt?
  • FTeR #2
    csak hazament
  • Herds #1
    Elvis él