38
  • AgentKis
    #38
    Nade étolaj is van ám... a dízel jól megy vele, csak nem lehet literjére 200 Ft adót tenni, mert akkor még az ásványi olcsóbb. Még néhány évig.
  • Epikurosz
    #37
    A civilizációnk nem függ az olajtól.
    Lenne kis átrendeződés, talán háborúk is, de menne tovább az élet.
  • csimmasz
    #36
    Sajnos egyre égetőbb kérdés.
    Szerintem a civilizácionk egy hajszálon függ,és ez az olaj.
    Ha valami agyatlan a közelkeleten ellehetetlenítené a kitermelést(most mindegy miért)akkor a máshol fellelhető készletek nem hinném hogy elég lenne az egész világnak.
    Megkockáztatom egy 3.világháboru is kitörhetne ahol amerika nem biztos hogy európával nagy haverok maradnának.

    Elképzelte már valaki mi lenne olaj nélkül?Anarhia!
  • Yossarian
    #35
    "Hogy 10 éven belül lenne tiszta, csaknem korlátlan energiaforrás? Nos egyenlőre ez nem ennyire égető kérdés a döntéshozók szerint..."

    Gondolom ma még azok az érdekcsoportok erősebbek, akik lassítani tudják az ilyen kezdeményezéseket.
  • HUmanEmber41st
    #34
    aha
  • [NST]Cifu
    #33
    A Manhattan- vagy az Apollo-program egyfajta tudományos eröltetett menet volt, és az első és legfontosabb tényleg a pénz volt. Biztosították a korlátlan anyagi, technikai és nem utolsó sorban a humán forrásokat, bármi áron.

    Lenne-e működő, elektromos áramot biztosító fúziós reaktor 10 éven belül, ha itt is biztosítanák mindezeket? A válasz az, hogy valószinüleg igen. Csakhogy ez olyan iszonyatos költségeket jelentene (most a hasamra csapok: évi 20-30 milliárd € körüli összeg), amit a politikusok, illetve az esetleges gazdasági befektetők nem tartanának arányosnak a várható eredményekkel.
    Hogy 10 éven belül lenne tiszta, csaknem korlátlan energiaforrás? Nos egyenlőre ez nem ennyire égető kérdés a döntéshozók szerint...
  • HUmanEmber41st
    #32
    Ha Amerika és az EU összedobná a pénzeket akkor már 5 év múlva kész is lenne a fúziós reaktor??? Nehogy már csak pénz kérdés legyen.. van ott még valami más feladat is nem?? (pl amiért erőművet építenek..)Energiatermelés nem? Ez, ha jól emlékszem a cikkre még nincs igazán megoldva..
  • [NST]Cifu
    #31
    A H-H (és D-D) fúzió begyújtási hőmérséklete többszáz millió celsius fok (a csillagok belsejében kevesebb, mert ott ugye gigászi nyomás alatt van), a D-T fúzió begyújtási hőmérséklete "mindössze" 50 millió fok, ezért is ezt választották pl. az ITER-hez, mert még ezt elérni sem könnyű, de ez azért mégis reálisan, hátránya, hogy a Tricium radioaktív anyag, felezési ideje 12.3 év, és ráadásul nem is olyan olcsó és könnyen hozzáférhető (természetben nem található, csak fissziós reaktorokban gyártható), mint a Deutérium (amit a tengervízből szinte korlátlanul ki lehet nyerni).
    A He3-D fúzió begyújtási hőmérséklete szintén alacsony (valami 70 millió fok körül van), de további előnye, hogy a reakcióban nem keletkezik szabad neutron, tehát ez a legkönnyebben elérhető valóban tiszta reakció.
  • Kensin
    #30
    Hát én ezen magas színvonalú hozzászólásommal azt szerettem volna jelezni, hogy lehet, hogy ezt hasznosan fel lehet használni, de a felső körökben mozgó barmok úgyis el fogják *-ni.
  • FtranX
    #29
    Az rendben van, hogy a He3-Deutérium fúzióból jobb hatásfokkal lehet energiát nyerni, mint a H-H fúzióból, de sztem érdemes lenne összehasonlítani a költségeket is. A "bányásszunk héliumot a Holdon és hozzuk haza"-project nyilvánvalóan több nagyságrenddel drágább lenne, mint amibe a H-fúziós technológia kifejlesztése kerül(ni fog).
  • Freddy TNT
    #28
    Hja. de másra nem adna péééézt. Csak a holdig meg vissza. Rövid pórázon van ám a NASA
  • [NST]Cifu
    #27
    Bár így lenne... akkor ugyanis a NASA-nak kénytelen lenne komolyabb pénzeket megszavazni, hogy építsenek egy űrhajtó, amely képes elérni a Holdat (ugye a Saturn-Apollo rendszert kissé már túlzás lenne feltámasztani...). :)))
  • [HUN]PAStheLoD
    #26
    Tök 1x-ű .. felküldjük dzsordzs dubaja-t a holdra hogy keressen tömegpusztító fegyvereket .. aztán elfoglalja mint eddig mindent ahol "veszély fenyegette Amerikát"
  • [NST]Cifu
    #25
    Jó, most már leesett, sorry, ma kicsit be vagyok lassulva...
  • dez
    #24
    Igen, arra utaltam a +/- 1 neutronnal, hogy nem mindegy, hogy hélium (ez van a léggönbökben), vagy hélium-3. Szóval valójában nem "ugyanaz a gáz". De nyílván nem sima héliumot akar a cikkiró a Holdon bányászni, vagy He-3-at lufikba tölteni, ezért hiányoltam a szmájlit.
  • Achilles
    #23
    Most nem azért, de én ezt a hírt kb 3éve olvastam....egy 1987 kiadásu könyvben! (Almár Iván: Mi dolgunk a Világürben) azt hiszem ez a címe.... Lehet ennyi ideig tartott lefordítnai angolra és míg eljutott az amerikai tudoskhoz??!!
  • BiroAndras
    #22
    "a Holdat is tönkreb***sznák az esztelen kitermelésekkel.."
    Mit lehet a Holdon tönkretenni? A helyi élővilágot? Az őslakos indiánokat?

    "az EUnak 50 év kell a nyereséges fúziós reaktor kifejlesztéséhez, ezek meg 10 év alatt igérik???"
    Az egész pénz kérdés. Ha annyi pénzt kapnak, mint a Manhattan, vagy az Apollo projekt, akkor a 10 év reális. Az EU viszont csak a töredékét adja, ráadásul a bürokrácia is rengeteget lassít a dolgon.
  • [NST]Cifu
    #21
    Egy újabb széleslátókörű és nagy tudású ember tartalmas hozzászólása emelte a topic szinvonalát...
  • Kensin
    #20
    Jóvan, ha már a Földből kiszippantyuk az olajat, jön a Hold a holdolajjal, oké. Vajon ki akarja majd először mexerezni? Van rá egy-két amcsi ötletem
  • [NST]Cifu
    #19
    Itt egy pici félreértés van. A He3 fúzió is ugyanolyan fúzió, mint amit az ITER-el akarnak vizsgálni (előnyei: alacsonyabb begyújtási hőmérséklet és nagyobb kinyerhető energiamennyoség). Tehát itt valóban "igérgetés" megy, mert a He3-al sem tudnak semmit kezdeni addig, amíg nincs megfelelő fúziós erőmű, ahol fel tudnák használni...
  • [NST]Cifu
    #18
    It is a by-product of the maintenance of nuclear weapons, which would supply us with about 300 kg of He3 and could continue to produce about 15 kg per year. The total supply in the U.S. strategic reserves of helium is about 29 kg, and another 187 kg is mixed up with the natural gas we have stored; these sources are not renewable at any significant rate.

    Forrás

    Rövid magyar kivonat: Jelenleg az egész földön nincs 1 tonna He3, az USA stratégiai tartaléka kemény 29kg (plusz 187kg természetes gázban). Gondolom így már érthető, miért van ráció abban, hogy a Holdon bányásszák...
  • HUmanEmber41st
    #17
    Talán jobb is, hogy nincs (vagy nincs sok) víz a Holdon, mert akkor a Holdat is tönkreb***sznák az esztelen kitermelésekkel.. Meg azt nem értem, hogy az EUnak 50 év kell a nyereséges fúziós reaktor kifejlesztéséhez, ezek meg 10 év alatt igérik??? Persze ígérgetni én is tudok...
  • dez
    #16
    Semmi smájli? (Gondolom, 1 neutron ide vagy oda nem számít... )
  • dez
    #15
    Csak a He-3-at hozzák le, miután kinyerték a kőzetből, ami ott marad. Pártíz tonna He-3 meg sem kottyan a Holdnak.
  • archkoven
    #14
    Jó ötlet!
    És mivel hozzuk le, lufival?
  • Nethyrrea
    #13
    ez jó. akkor szép lassan elhordanák a holdat? csak mert az globális kihatással lenne a földre (apály/dagály viszony, egyebek). vagy az lenne a vége mint az Időgép c filmben hogy a hold szépen szétesik.
  • [NST]Cifu
    #12
    Viszont a cikkben nem értek valamit: tényleg használják a léggömbökben? Nem túl drága ahoz? Anno én valami olyan árat tudtam, hogy tonnája egy milliárd dollár körüli áron beszerezhető, mivel igen körülményes a természetesen jelenlévő mennyiség kinyerése, a mesterséges előállítása pedig rém költséges és bonyolult. Ezért is van ráció abban, hogy a Holdon bányásszák, ahol (viszonylag) könnyen kinyerhető...
  • [NST]Cifu
    #11
    A vízzel hajtott autó elavult, a sör tényleg jobb lenne, esetleg még próbálkozhatnánk a paradicsomlével és a kaktuszteával.
  • [NST]Cifu
    #10
    Valószinüleg itt csak azért említette az űrsiklót a prof, hogy viszonyítási alapot nyújtson (ha továbbolvasol, akkor látszik, hogy ezzel a 25 tonnával az USA egy évnyi energiafelhasználását lehetne biztosítani). Amire a technológia oda jut, hogy a Holdon He3-at bányásszunk, valószinüleg az STS rendszer már nyugdíjba vonul. Egyébként azért hozta fel az űrsiklót, mert jelenleg ez az egyetlen jelenleg is rendelkezésre álló űrjármű, amely képes az űrből hasznos terhet visszahozni a földre. Ha meg azt szeretnénk megmagyarázni, hogy mégis hogy kerül a He3 az űrsiklóba, akkor egyszerű választ kapunk: a hold és a föld között ion-hajtóműves, személyzet nélküli teherszállító szondák ingáznak majd, a hold felé bányászfelszerelést és ellátmányt szállítva, visszafele pedig He3-at hozva.
  • dez
    #9
    Kihal még párszáz állatfaj, mire ezek megmozdulnak... Miközben már rég ezt használhatnánk.
  • dez
    #8
    Hold... levegő... Hold... levegő... Hold... nem passzol, nem passzol...
  • TheZsenyka
    #7
    Nyílván szilárd halmazállapotban szállítanák le a Héliumot, kétlem, hogy egy 160 ezer köbméteres tartályt építenének rá az űrsiklókra :)
  • MaDFoX
    #6
    Muuuhahhahha!
    Holdgázvezeték a földig!
    Egyébiránt a hélium nem könnyebb mint a levegő? Mert akkor megfeszülnek amig lemérik a 25 tonnát... ;DDDD
  • Rafaelo
    #5
    vagy sörrel !!
  • antgecc
    #4
    Már vízzel is mehetnének a kocsik, ha a nagykutyák engednének.... De nem engedik. A héliumot se fogják engedni.

    Kívánom, hogy fogyjon ki az összes olaj a földből... de jó is volna.
  • rolika
    #3
    hogy hoznák le a földre a _nagy mennyiségű_ hélium3-at, amikor a múltkor még egy napszél mintát sem sikerül visszajuttatni... (azt, amelyiket helikopterrel akartak kipecázni a légkörből)
    ... ja, továbbolvastam... űrsiklóval? hogyan?
  • Ph03niXx
    #2
    Na ja... Évek óta tudni lehet, hogy a Holdon iszonyat mennyiségű Hélum-3 van, és hogy az a legjobb "fúzió-üzemanyag". Ja, és azt a bizonyos "reaktortechnikát" magfúziónak hívják. Lefogadom, hogy már megint valami problémába ütköztek a fúzióval kapcsolatban, és ezt úgy próbálják takargatni, hogy újra feltalálják a spanyol viaszt... No comment. LOL
  • kukacos
    #1
    Aranyláz a Holdon :) Sajnos kicsivel nehezebb odajutni, mint Alaszkába... a He3 a legjobb fúziós alapanyag, magas az energianyereség, nincs szabad neutron sem, ha jól emlékszem. A Daedaleus-projekt is arra pályázott, hogy a Jupiter légköréből gyűjt majd He3-at. Mindenesetre a jövő fúziós űrhajóihoz tökéletes: a Holdon felépített űrhajók egyből tankolhatnak is :) Csak azt a párszáz évet kell még kivárnom, amíg sikerül olyan automata rendszereket alkotni, amivel fillérekből lehet majd gyarmatosítani a Holdat (már ha még érdekli majd a világűr az akkori emberiséget vagy hogyishívjákmajdokat)...