Hunter

Folytatódik a marsi gömböcskék rejtélye

Egy új közelkép a Mars felszínéről újabb érdekességekkel szolgált azokról a parányi gömb alakú objektumokról, ami már napok óta fejtörést okoz a tudósoknak.

A kutatók továbbra is csak azt hajtogatják, nem tudják milyen folyamat hozhatta létre a gömböket, de a biológiai lehetőséget kizárnák. A fő kérdés az volt, hogy elképzelhető-e, hogy ezek a földi értelemben vett őskövületek lehetnek? Minden gömböcske körülbelül egy áfonya szem méretű. Az Opportunity felvételein megtalálhatók a marsjáró leszálló helyének talaján és a közeli kráter kőzetpárkányában is. Az új felvételeken már 3D-ben is megtekinthetők.


A szóban forgó gömböcskék

A leszállóhelyet finom homokszemcsék borítják, valamint nagyobb szabálytalan alakú szemcsék, melyek valószínűleg a sziklapárkány eróziója következtében peregtek a talajra, és itt vannak a "látványos" gömböcskék is, magyarázta Mark Lemmon, a marsjárók tudományos csapatának tagja, a Texas A&M Egyetem kutatója. "Sokkal több rejlik ezekben a felvételekben, mint ami elsőre szembe tűnik" - mondta Lemmon, azt azonban nem tudta megmondani, mi lehet az.

A tudósok azt szeretnék megtudni, hogy vajon a gömböcskéket víz hozta-e létre, vagy vulkánkitörésekből eredeztethetők. Ennek kiderítéséhez további megfigyelésekre lesz szükség, azonban könnyen lehet, hogy az újabb vizsgálatok újabb kérdések fognak felvetni. "Nem láttunk semmit, ami elvezetne ahhoz a következtetéshez, miszerint a víz szerepet játszott volna" - tette hozzá Lemmon egy csütörtöki sajtótájékoztatón. "Én személy szerint zavarba ejtőnek találom ezeket a gömb alakú objektumokat" - mondta Wendy Calvin, a Nevadai Egyetem geofizikusa, a tudományos csapat egy másik tagja. "Elképzelésem sincs, hogyan kerülhettek oda." Azt azonban hozzátette, hogy "nincs okunk feltételezni, hogy a biológia bármilyen szerepet játszott volna kialakulásukban".


Steve Squyres projektvezető a sajtótájékoztatón, háttérben a mikroszkóp képe

Az Opportunity az elkövetkező napokban további vizsgálatokat végez a gömböcskéken, valamint a párkányról kinyúló érdekes kőzetrétegződésen is. A marsjáró még nem használta az egyik leghatékonyabb kutató alkalmatosságát a kőzet ledörzsölő eszközt (RAT), amivel bele tud fúrni a kőzetekbe, felfedve belső szerkezeteiket.

Visszatérve a párkányra - ami nem magasabb egy járdaszegélynél - az új felvételek azt mutatják, hogy rétegei nem mindig párhuzamosan egymással, ami a NASA szerint arra utal, hogy a rétegek egy dinamikus környezetben rakódtak le. A tudósok szerint vulkáni hamu vagy por söpörhetett végig ezen a tájon, amit vagy szél, vagy víz szállított. A kőzet összetétele egyelőre ismeretlen, bár a tudósok már több ásványt is kizártak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #30
    Ha lenne egy űrhajóm, akkor elugranék a Marsra és bohóckodnék kicsit a kamerák előtt valami marslakójelmezben, aztán hazahoznám a Pathfindert és leraknám a NASA lépcsőjére. Esetleg a Spiritet és az Opportunity-t is.
    Mekkora pánik lenne:))))
  • Tpe #29
    Amikor landolt az Opportunity, összegyürte maga alatt a homokot kis gömböcskékké, azt most a saját nyomát vizsgálja.
  • mrzool #20
    Attól még, hogy az SG kb. a legbénább képet tette be, amin szumma 1 gömböcske:) látható, tényleg gömb alakúak. Nézd meg a NASA weboldalán.
  • TheZsenyka #17
    Üveg.
  • Runo #14
    Hát látod!
    Bár én is az vagyok, de mégsem mondok ilyen baromságokat 1 komoly dologró.......
    Bár elöttem már írta valaki, csak 1 et értek vele:
    idegen bolygó-idegen dolgok......majd rájövünk.....
  • Xboxman #1
    hát ezek kurvára nem gömb alakúak...