Hunter

Lezárták Billy, a Kölyök ügyét

Elutasították annak a három új-mexikói bűnüldözőnek a kérelmét, akik genetikai vizsgálatok céljából exhumálni szerették volna William Bonney, más néven Billy, a Kölyök földi maradványait, számol be az MSNBC.


Billy, a Kölyök
A sheriffek azt remélték tudományosan is megerősíthetik, hogy a maradványok valóban a vadnyugat banditájáé, azonban kemény ellenállásba ütköztek a Kölyök nyugvóhelyeként számon tartott város vezetői részéről, így bíróság elé került az ügy. Bonneyt a nyugat egyik leghírhedtebb alakjaként értékelik, és a legtöbb történész elfogadja azt a hagyományos nézetet, mely szerint a Kölyök 1881-ben halt meg a Lincoln megyei sheriff, Pat Garrett fegyverétől.

Mindazonáltal még évtizedeken át több személy is állította magáról, hogy ő Billy, a Kölyök, mondván rossz embert lőttek le és temettek el Fort Sumnerben. Tavaly Gary Graves, Da Bacca megye sheriffje, Tom Sullivan, a jelenlegi Lincoln megyei sheriff és Steve Sederwall főkapitány, Sullivan elődje bejelentették, hogy újra megnyitják a 123 éves ügyet, egyben kérelmezték a Kölyök és édesanyja sírköve alatt nyugvó maradványok exhumálását. A tervek szerint DNS-elemzéssel szerették volna megállapítani a Kölyök személyazonosságát.

Az ötlet persze nem tetszett sem Fort Sumner, sem az édesanya nyugvóhelyéül szolgáló Silver City polgármestereinek, akik azzal érveltek, hogy a temetők felásása a város történelmi légkörét rombolná le, és ezzel csupán a sheriffek maguknak szereznének nyilvánosságot. A történészek megjegyezték, hogy az évek során a holttestek az építkezések és az áradások következtében elmozdulhattak, azaz semmi garancia nincs arra, hogy pontosan meg lehessen határozni a maradványok helyét.

A dolog odáig fajult, hogy Bill Richardson kormányzó ügyvédet jelölt ki a Kölyök védelmére, míg Bill Robins ügyész a sheriffek pártjára állva a vádat képviselte, ám múlt hónapban Robins és ügyésztársa, David Sandoval is elvetette az ügyet mint időpocsékolást. Most az ügyet végleg lezárták, ami annyit jelent, hogy többé már nem nyújthat be senki kérelmet a Kölyök exhumálása érdekében.

Jelenleg tehát győzelmet aratott a történelmi köntösbe bújtatott turisztikai bevétel a bűnügy mögé rejtett népszerűség hajhászása felett. A kérdés csupán az, hogy mindez tartós lesz-e? Időközben ugyanis Henry Lee törvényszéki szakértő, aki a sheriffekkel közösen dolgozott az ügyben egy Fort Sumneri turista nevezetességként számon tartott padon található vérfoltokból - amit a Kölyöknek tulajdonítanak - mintát vett, így elképzelhető, hogy az édesanya maradványaiért újabb pereskedés indul a közeli jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #14
    Amerika Petőfije.
  • tajfun #13
    Hat vallszelessege az nem sok van neki. :)
  • fapapi #12
    Amerika es a nagytudasu emberek ujra lecsaptak a biztositekot a leghulyeb nemzet!
    Kierdemelik ezt a titullust vagyis fogalmazunk ugy ha ez sert egy ket embert TUL SOK A HULYE!
    Gondolom annyira nincs bunozes hogy efelel 123 eves ugyet feszegessenek.
    Ilyen is csak Amerikaban lehetseges
    "A dolog odáig fajult, hogy Bill Richardson kormányzó ügyvédet jelölt ki a Kölyök védelmére"
    Hat ez viccccccc
    En meg aszem exumaltatom Rózsa Sándort
  • galocza #11
    kicsi ez a város kettőnknek...
  • Cat #10
    ha akkora fafejü lett volna mint tucatnyi társa, akkor róla nem szolnának legendák, és nem lenne vita hogy kiássák vagy ne... összehasonlításképp, nálunk petőfi és attila sirja felett van ilyen vita
  • Nyiri #9
    Kb. Mint Jesse James, akibol szo szerint host csinaltak az evek folyaman, meg film is keszult. Pedig egy kegyetlen gyilkos volt, aki legalabb egy tucat artatlan embert lott le, neha hatulrol.

    Igaz, ahogy elbantak vele az sem volt valami szep.
  • Yossarian #8
    Wert, igazad lehet. Elhiszem, hogy nem volt hülye, de a képet elnézve nekem is az a véleményem, hogy egy gátlástalan, érzéketlen fafejű barom...
  • wert #7
    Billy a kölyök meghalt, mert a barátja Pat Garrett, akiből seriff lett, lelőtte. A srác fiatal volt, de nem volt hülye, sőt! Nem nevezném antihősnek, akkor lövöldözött, amikor nekik is és ellenfeleiknek is volt hatósági jelvényük! Abban különbözött (kor)társaitól, hogy meg merte húzni a ravaszt. A képről pedig az jön le, hogy vagány fickó, semmi több.
  • Pontius #6
    "A fenykep alapjan agyilag nem volt teljes"
    Szerintem pont ellenkezőleg...
  • The Garrett #5
    lehet tényleg nem ő van eltemetve, de gondolom turistak ezrei latogatjak..ha kiderülne hogy mégse ő silver citynek befellegzett :P