Hunter

Az anyag egy új halmazállapotát állították elő

Tudósok az anyag egy új halmazállapotát hozták létre, mely állításuk szerint az elektromosság előállításának új módját is jelentheti, egyben segíthet a szupravezetés jobb megismerésében.

A fermionos kondenzáció hideg kálium atomokból álló felhő, amit egy olyan állapotba kényszerítettek, melyben igen furcsán viselkedik. Az új anyag a hatodik ismert anyagforma a szilárd, a folyékony, a gáz, a plazma és a Bose-Einstein kondenzáció után, utóbbit csak 1995-ben hozták létre.

"Megalkottuk az anyag egy új, egzotikus formáját" - mondta Deborah Jin, a Colorado Egyetem munkatársa. A kondenzáció előállításához a kutatók a kálium gázt az abszolút nulla feletti fok ötvenmilliárdod részére hűtötték - arra a hőfokra, ahol az anyag mozgása megáll. A gázt egy vákuum kamrába zárták, mágneses mezőket és lézerfényt használtak a kálium atomok párokba rendezéséhez és a fermionos kondenzáció megalkotásához.


Deborah Jin a sajtótájékoztatón

Jin hangsúlyozta, hogy csapata egy az abszolút nulla fok közelébe hűtött gázzal dolgozott, ami minimális lehetőséget ad a mindennapi alkalmazásokban való felhasználáshoz. Azonban az a mód, ahogy a kálium atomok viselkedtek arra utal, hogy lehetséges annak a módszernek a megtalálása, mellyel szobahőmérsékletű szilárd anyaggá alakítható. Az új anyagforma közelebb vihet egy mindennapi használatra alkalmas szupravezetőhöz - egy olyan anyaghoz, ami anélkül vezeti az elektromosságot, hogy az veszítene energiájából.


"Ha van egy szupravezetőnk, akkor veszteség nélkül továbbíthatjuk az elektromosságot" - mondta Jin. "Jelenleg az Egyesült Államokban termelt elektromosság közel 10 százaléka megy veszendőbe. Csupán felhevíti a vezetékeket, amiből senkinek sincs semmi haszna."

A szupravezetők ezenkívűl felgyorsíthatják a mágnesesen lebegtetett vonatok fejlesztését, melyek a jelenlegi vonatok által elfogyasztott energia töredékének felhasználásával nagy sebességgel, súrlódás nélkül lennének képesek suhanni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #31
    Én glicerint még csak a végbélkúpban láttam :)
  • Sub #29
    nickname: láttál már higanyt? :)
  • [HUN]PAStheLoD #27
    lol ;]
    láccik mindenki mennyire ért hozzá főleg hogy gyakorlatilag semmi technikai info nincs a cikkben
  • Pharaoh #24
    Az szerintem nem külön halmazálapot, csak egy olyan anyag, ami könnyet át tud menni egyik halmaállapotból a másikba.
  • Davidus #23
    Ja... A telefont se találták még fel:D
  • Davidus #21
    :DDDDDDDD
  • Davidus #20
    Björk átment tudódba?:D
  • Krinyo #18
    nem akarok beleszolni, de ez már szörszálhasogatás...
    kukacosnak van igaza, tehát tényleg tekinthető veszteség nélkülinek.
  • Cat #16
    szerintem meg a tv2, az mtv meg az rtl egymást kopizza, mert az esti hiradóban mindenhol ugyanazok a hirek mennek!
  • oXynus #13
    loál