Hunter

Made in Space

Űrben készült szupravezető anyaggal megrakott japán űrkapszula érkezett vissza a Földre japán idő szerint péntek reggel. A kapszula Tokiótól 1000 kilométerre, délre szállt vízre az Ogasawara-szigetek közelében.

Az Embernélküli Űrkísérlet Visszajuttató Rendszer - vagy angol rövidítése szerint az USERS űrhajó - 2002 szeptemberében vágott neki rakományával a világűrnek, a japán űrhivatal, a NASDA H-2A rakétájával egy japán adatátjátszó műhold társaságában. A közel 10 hónapnyi űrutazás során az űrjármű egy szupravezető anyag kialakításán fáradozott egy elektromosan fűtött kemence segítségével. Az űrbeli kísérlet Gd-Ba-Cu-O típusú szupravezető anyagot foglal magába, amit a földi tanulmányok fotóindukált szupravezető nanovezetékekhez használnak.


A műhold kapszulája sértetlenül tért vissza a Földre

A japán anyagtudósok különböző rendszerekhez tesztelik a szupravezető mágneseket, többek között a mágnesesen lebegtetett vonatok és különböző típusú elektromos energiatároló rendszerek számára. Hatalmas, kiváló minőségű, szennyezésmentes kristályokhoz csak mikrogravitációs környezetben lehet hozzájutni, magyarázták a projekten dolgozó kutatók.

Az űrben készült termék egy speciális visszatérő modulban érkezett a Földre. Ahogy tervezték a modul szilárd rakétahajtóműve begyújtásával lelassított mielőtt belépett volna a légkörbe. A felszíntől 5 kilométer magasan kinyitotta ejtőernyő rendszerét, ami sima leszállást biztosított az óceán vizére, ahonnan légi és vízi kereső csapatok figyelték.




A tengerből kihalászás pillanatai

Az USERS kiszolgáló modulja továbbra is Föld körüli pályán marad, új feladata a kereskedelmi technológiák és komponensek űrbeli környezetben való ellenőrzése. A kiszolgáló modultól begyűjtendő adatokat a jövő műhold hardverének tervezéséhez és építéséhez fogják felhasználni.

Az USERS az USEF Intézet projektje, melyet a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium hozott létre 1986-ban. A Tokiói központú USEF szervezeti célja az űr kiaknázásának elősegítése és a világűr iparosítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)