Skoal

Helyreállt az összeköttetés a Pioneer 10-el

Nyolchónapnyi csend után a NASA sikeresen helyreállította az összeköttetését a Pioneer 10 típusú űrszondával. A NASA tudósai attól tartottak, hogy a 29 éves szerkezet meghibásodott, de a múlt hétvégén a hiba elhárításán dolgozó csapatnak sikerült befognia egy gyenge jelet a szondától. A Pioneer 10 folyamatosan sugároz hasznos információkkal teli adatokat vissza a Földre, annak ellenére, hogy több, mint 11 milliárd kilométeres távolságra van tőlünk.


A küldetése elején ennek a járműnek sikerült közeli felvételeket készítenie a Jupiterről. 2000 augusztus 19-én a NASA elveszítette az összeköttetést a Pioneer 10-zel, kétségbe hagyva a tudósokat a meghibásodás okáról. De az elmúlt hétvégén egy Madridban lévő parabolaantennával sikerült olyan jeleket fogni, melyek szerint az űrhajó működik. A Pioneer 10-es él, s folytatja küldetését - nyilatkozta Larry Lasher, a Pioneer projekt menedzsere. Dr Lasher elmondta, hogy csapata egy erősebb jel kibocsátására próbálta rávenni a szondát, hogy biztos legyenek benne, a műszerek működnek.

Mintegy 22 órás próbálkozás után visszajelzést kaptak. Küldetésünk fő célja a Jupiterig való eljutás volt. Ezt mintegy 21 hónap alatt sikeresen teljesítettük. És most itt vagyunk, nem 21, hanem 29 év múlva is - mondta dr Lasher. A Pioneer 1997-ben befejezte hivatalos misszióját, de a NASA rendszeresen tartotta a kapcsolatot vele, mivel még mindig működött és használható adatokat sugárzott a földi központba. Ezeket a tudósok a káosz-elmélettel kapcsolatos munkáikban használták, valamint használják föl.

A szondát 1972 március 2-án lőtték fel. Ez volt az első űrhajó, mely áthaladt az aszteroida övön, majd közeli felvételeket készített a Jupiterről, valamint ez volt az első ember által készített szerkezet, mely 1983-ba a Plutó pályáját keresztezve elhagyta a Napredszerünket. 1998 február 17-éig ez volt a legtávolabbról irányított objektum, mivel több, mint 11 milliárd kilométerre volt a Földtől. Ez időre a Voyager 1-nek sikerült csak ilyen messzire eljutnia, távolsága a bolygónktól most olyan 12 milliárd kilométer lehet.

A következő fontos esemény a Pioneer életében 2 millió év múlva fog bekövetkezni, ugyanis akkor fog elhaladni a Taurus csillagkép egyik csillaga mellett. A szonda fedélzetén egy gravírozott aranylap található. Ezen megtalálható a Földünk helye a Naprendszerben, és egy békés üdvözlés, mely az esetleges idegen civilizációknak szól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #10
  • wow78 #6
    Láma: persze ha azt is figyelembe veszed, hogy ez a 10 éves idő periódus is csökkeni fog!
    "esetleges idegen civilizációknak" szerintem ez az eszköz az emberek civilizációjába fog ütközni.
    De nincs bizonyítékom az elméletemre!
  • misran #1
    Remelem nem egy aranylazban ego vogon hajot kap el a szonda... :)