Gyurkity Péter

Internet fogadná az űrhajósokat a Holdon

A hálózatot ugyanis még a NASA által tervezett visszatérés előtt kiépítenék.

Az amerikai űrügynökség fokozott erővel dolgozik a Holdra való visszatérésen, bár ezzel kapcsolatban legutóbb tavaly számoltunk be friss fejleményekről. Akkor a leszállóegység kiválasztása, a jelöltek listája volt a téma, most azonban egyértelművé vált, hogy a küldetés megvalósulása előtt először a helyi internet-összeköttetést építenék ki a felszínen.

A NASA még a hónap elején tette közzé részletes bejelentését, amelyben a Lunar Network, vagyis a LunaNet fontosabb jellemzőit sorolják fel. Kiemelik, hogy a hálózat a Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN) technológiára épülne, ami fontos előrelépést jelent, hiszen eddig a két égitest közötti kommunikációt előre kijelölt időpontokban, az ehhez szükséges eszközök precízen időzített bevonásával valósították meg, az új protokoll viszont a különböző zavaró (és az adást szüneteltető) tényezők megjelenése esetén is gond nélkül továbbítja majd az adatokat a két végpont között. A hálózat maga több eltérő célt szolgálna, ez nemcsak az űrhajósoknak és az irányítóközpontnak, de még az eltérő területekre koncentráló kutatóknak is nagyon hasznos lehet.


A LunaNet főbb szolgáltatásai között sorolják fel a jelentős mértékben javított navigációt, a platform révén ugyanis önálló, a földi irányítás teljes mellőzésével megvalósuló közlekedés indulhat el. Ennek segítségével az emberi személyzet és az őket kiegészítő robotok különösebb gond nélkül, gyorsan és egyszerűen meghatározhatják majd pontos pozíciójukat, illetve közölhetik azt a küldetés főbb pontjainak tervezésében közreműködő rendszereknek. Emellett azonban a veszélyes időjárási körülményekre utaló figyelmeztetések, valamint az egyéb fontos információk is gyorsabban eljutnak majd hozzájuk, így elkerülhetők lennének a nagyobb problémák, miközben a Földön munkálkodó szakemberek a hálózat elemeit a további részletes mérések elvégzésére vethetik be, így még jobban megismerhetjük majd a helyi körülményeket. A szeptemberben közzétett dokumentumban arról is említést tesznek, hogy a távoli rádiójelek észlelése is felbukkan a lehetőségek között, így immár a Holdon is figyelhetnénk az érdekesebb jelekre.

A NASA a tervek szerint négy fázisban valósítja majd meg a visszatérést, az első két Artemis-küldetés még legénység nélkül indulna el, az SLS és az Orion-kapszula párosára építve, ezt követné a harmadik expedíció, valamikor 2024-ben, amelynek révén már a felszínen landolnának a legénység tagjai. Felmerül a hasonló hálózat kiépítésének lehetősége a Marson is, ez viszont még picit odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #4
  Atyaisten.. még ott sem lesz nyugi.. megérkezik az elő kolónia és másnap már Mars-szelfik lesznek, Mars influenszerek, Mars podcastok, vlogok és blogok, marsi bejegyzések a közösségi platformokra... Mars instagram fiókok... az alienek végleg elmenekülnek a Naprendszerből, ha meglátják....
 • kvp #3
  A nasa fele melyuri megoldas alapvetoen egy store and forward halozat, hasonloan a regi uucp-s newsgroup-okhoz. Ott meg kezdetben 2 munkanap volt a ping ido egy magyarorszagrol kuldott hozzaszolas es az arra az usa nyugati partjarol erkezo valasz kozott. Lassu volt, de ugyanugy mukodott mint most az SG vagy egy atlag facebook csoport.

  A cikkben emlitett halozat a kovetkezoket tudna:
  -valos ideju kommunikacio, jo magas ping-el
  -store and forward replikacio (nagy mennyisegu adat tovabbitasara es pl. uzenetkuldes)
  -navigacios es idoszinkron jelek (urbeli gps)
  -urebeli dinamikus routing (az eppen elerheto legjobb utvonal kivalasztasa az egitestek es az atjatszo allomasok palyaja es aktualis pozicioi alapjan)

  Ebbol a felhasznalok tenylegesen csak a valos ideju stream-eket (video kozvetites, videotelefon hivasok, stb.) es a store and forward alapu adat replikaciot fogjak latni. (pl. uzenetek, youtube-os videok, stb.) A tobbi pedig az adatatviteli rendszer es ezen belul kulonosen a navigacios hardverek mukodesehez kellenek.

  A fenti rendszer nagy elmeleti probaja egyebkent konnyen lehet a starlink, ugyanis kvazi ugyenezt a funkcionalitast tudja majd, csak hatekonyabban es persze kis kesleltetesu alacsony foldkoruli palyan.
 • barret #2
  Gondolom nem fognak fent Wotozni :)
 • Sith #1
  Azért vicces bele gondolni hogy a 3000ms ping az normálisnak fog számítani :)