MTI

Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában

Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában, 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni - közölte az Európai Bizottság, a demográfiai változások hosszú távú okairól és azok Európa-szerte érezhető hatásairól szóló jelentésében.

Dubravka Suica, a demokráciáért és demográfiáért felelős uniós biztos a jelentés bemutatáskor elmondta, a dokumentum bemutatja az európai régiókban zajló hosszú távú demográfiai tendenciákat, mint a hosszabb várható élettartam, az alacsonyabb születési ráták, az idősödő társadalmak, a kisebb háztartások és a növekvő urbanizáció. Arra is rávilágít, hogy Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában. 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni.

A jelentésből kiderült az is, hogy a születéskor várható életkor a férfiak esetében 78,2 évre, a nők esetében 83,7 évre növekedett. A növekedés az előrejelzések szerint folytatódni fog, a 2070-ben született férfiak várhatóan 86 éves, a nők 90 éves korukig élhetnek majd átlagosan. A háztartások összetétele egész EU-ban megváltozik. A kétgyermekes szülőpárból álló háztartásokat egyedül élő emberek, gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve gyermek nélküli párokból álló háztartások váltják majd. A friss adatok szerint jelenleg egy nőre 1,55 megszületett gyermek jut, a nők átlagos életkora első gyermekük megszületésekor 31,3 év.

2070-re a népesség 30,3 százaléka várhatóan 65 éves vagy annál idősebb lesz, szemben a 2019-es 20,3 százalékkal. A népesség 13,2 százaléka pedig várhatóan 80 éves vagy annál idősebb lesz 2070-ben a 2019-ben mért 5,8 százalékhoz képest. A jelentés szemlélteti a demográfiai változások régiók között tapasztalható jelentős eltéréseit is, valamint rámutat arra, hogy foglalkozni kell a demográfiai változásoknak a növekedésre, a fenntarthatóságra, a foglalkoztatásra, az egészségügyre és a tartós ápolásra és gondozásra gyakorolt hatásával - mondta a horvát uniós biztos.

A jelentés nyomán az Európai Bizottság megkezdi azon munkáját, amelynek keretében segítséget fog nyújtani annak meghatározásában, hogy mi a legjobb módja az érintett emberek, régiók és közösségek támogatásának. A munka főként az idősödésről szóló, hamarosan elkészülő iránymutatás alapjául szolgál majd, valamint hozzájárul a vidéki területek hosszú távú jövőképének kialakításához - közölte. "A demográfiai változások kezelése létfontosságú a méltányosabb és ellenállóbb társadalom megteremtéséhez" - fogalmazott az uniós biztos.

A bizottsági jelentés Magyarország esetében szintén egy elöregedő társadalom képét vetíti előre 2070-re. Megkétszereződik a 80 évesnél idősebb lakosság aránya, míg a születésszám a jelenlegi 90 ezret is meghaladó mutatóról 80 ezer alá csökken 2070-re. Az elhalálozások 130 ezret meghaladó száma szintén csökkenő tendenciát mutatva meg fogja közelíteni a 120 ezret. Szűkül a 0 és 19 évesek, valamint a 20 és 65 évesek csoportja, míg idősebb korosztályok csoportjai növekedni fognak. Mindkét nem esetében jelentősen növekedik a születéskori várható élettartam. A férfiak esetében 72,7-ről mintegy 83-ra, a nők esetében a 79,6-ról közel 90 évre emelkedik 2070-re.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #7
  Egy altalam elkepzelt utopisztikus jovoben kevesebben elnek mint ma (milliok, esetleg par100 millio a millardok helyett), viszont mindenki nagyon sokaig el abszolut joletben, magas kepzetseggel es tudassal. Egy ilyen nepesseg alacsony szaporulattal is fenntarthato.

  Veguis Europa ebbe az iranyba tart, de sajnos lehetnek buktatok mielott odaerunk...
 • Jawarider #6
  Volt egy ember aki tett volna ellene, de nem kellett senkinek. Ok, erőszakos volt...

  Amúgy tök érdekes, hogy a nagy jólétben nem születnek gyerekek
 • duke #5
  "Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában "

  Ennel nagyobb baj, hogy Europa Europaban is egyre csokkeno aranyt kepvisel. Meg par ev, es a "fejlett" nyugaton, mar kisebbsegben lesz az Europa.
 • kvp #4
  Alapvetoen ha fogy Europa lakossaga es no a vilag tobbi resze, akkor trivialis, hogy lakossagaranyosan egyre jelentektelenebb lesz Europa. Ehhez jon meg az, hogy ha vilag tobbi reszet Europaba hozzuk, akkor ettol az is csak a vilag tobbi reszeve valik, kvazi megszunik. (teljesen mindegy, hogy elneptelenedes vagy lakossagcsere miatt)

  Ehhez kepest nezzuk meg a kozelkelet lakossagahoz kepest mennyire kicsi az izraeli lakossag, megis mennyire jelentos a hatasuk a teljes tersegre es a vilagpolitikara. Alapavetoen nem a lakossag meretetol fugg egy orszag vagy regio jelentosege, bar a teljes elneptelenedest mindenkeppen el kellene kerulni.
 • plus44 #3
  Magyarország esetében is azt prognosztizálja, hogy a várható élettartam férfiak esetében 72,7-ről 83-ra nő 50 év múlva. (Most is növekedőben van.) Nem tudom, körülöttem a családban már közép- vagy fiatalkorú emberek is hullanak halomra. Ja, lehet, hogy nem munkás családba kellett volna születnem..:D
 • end3 #2
  Naiv, optimista "emberiségjövő" kizárólag matematikai módszerekkel. Már 2050-ben olyan lehet a bolygó légkörének összetétele, hogy akár a kalkulált, közelítő 10 milliárd felének sem bírja majd a tüdeje. (Persze legfőképpen a 60-70-en felülieké... - Most a vírusokkal nem is kalkuláltunk, esetlegesen a következő ötvenben becsapódó kilométeres "kődarabbal" sem.)
 • Botond #1
  Addigra már én is 91 leszek. :)