MTI

Szinte teljesen megvakult egy tinédzser, miután évekig élt sült krumplin és chipsen

Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett - írta a BBC News.

A fiú 14 évesen került orvoshoz, mert fáradtnak és gyengének érezte magát. Az általános iskola után étrendjét kizárólag sült krumpli, chips, fehér kenyér és alkalmanként egy-egy szelet sonka vagy kolbász alkotta. Az orvos akkor B12-vitamin hiányt állapított meg nála és étrend-kiegészítőket írt fel neki, ám a fiú nem tartotta be az utasításokat és nem is változtatott egyhangú étrendjén. Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált esettanulmány szerint a fiú három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála.

Kezelőorvosa, Denize Atan elmondta, hogy a fiú étrendjét továbbra is sült krumpli, burgonyachips, fehér kenyér és alkalmankénti sonka, valamint kolbász tette ki, és szinte egyáltalán nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget. Atan szerint a fiú mindezt azzal magyarázta, hogy egyszerűen undorodik bizonyos textúrájú ételektől, csak a hasábburgonyáról és a chipsről érzi úgy, hogy meg akarja és meg is tudja enni. Az orvosok számos fontos vitamin - köztük a B12 - és ásványi anyag hiányát állapították meg a fiúnál, aki nem volt sem kövér, sem sovány, de súlyos alultápláltsággal küzdött. "A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában" - jegyezte meg Atan.

A fiúnál olyan mértékű látásvesztést állapítottak meg, hogy hivatalosan vaknak számít. Atan szerint a fiú látását vakfoltok nehezítik, amelyek miatt nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel. "Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt" - tette hozzá a szakember. A fiú betegsége, a táplálkozással összefüggő látási neuropátia kezelhető, amennyiben időben diagnosztizálják. Ha azonban túl sokáig kezeletlen marad, akkor a látóideg axonjai elhalnak és maradandó károsodás alakul ki.

Atan szerint a fiúéhoz hasonló esetek nem gyakoriak, ugyanakkor a szülőknek fontos tisztában lenniük azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a gyerekük túlságosan válogatós, ezért érdemes ilyenkor szakértői segítséget kérni. A szakember szerint az a legjobb, ha a szülő nem kezd el szorongani, hanem minden étkezésnél megpróbál egy-két új ennivalót megismertetni a gyerekkel. Hozzátette, hogy multivitaminokkal ki lehet egészíteni az étrendet, de tablettával nem lehet helyettesíteni az egészséges táplálkozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DcsabaS #10
  És szinte teljesen meghaltak azok az emberek, akik az elmúlt 110-120 évben vizet ittak...
 • dyra #9
  na ennyit a vega étrendről :D
 • Macropus Rufus #8
  Ja igen: a börit te hoztad fel, én nem említettem ilyet, szóval ne adjál a szamba olyat amit te mondtál és nem én. ;)
 • Macropus Rufus #7
  A srác nem volt anorexiás. Finnyás az volt.
  Felhívnám a figyelmed a törvényes gyámságra és arra, hogy ez mit is jelent. Igenis a szülő felel a gyerekért amíg el nem éri a nagykorúságot. Vélhetően nem tettek meg mindent ui. akkor a kistáska látna. Azért van a szülő, hogy nevelje a gyereket. A szabadelvű hippikomunák ideje már lejárt.
  Gondolom am. te is csak annyit tennél, hog ez van. Nem hinnem, hog ha a srácok lenne ilyen akkor sz@rnal rá. Am. az meg van, hog kényszer táplálás is van? Szóval mondjuk úgy, hog semmit nem tettek meg a gyerekért.
 • arty #6
  tehát az összes anorexiás gyerek szülőjét börtönbe kellene zárni szerinted?

  nyilvánvalóan a srác BETEG volt... orvoshoz is elvitték/küldték... szóval? mi a szülő felelőssége???
 • Tinman #5
  4-5 nap??? KETTŐ. Se.

  Próbáljátok ki: 2 napig ne egyetek semmit, kizárólag ásványvíz. Abból mehet max 2 liter, annál ne nagyon legyen több. A 2. nap végén kenj meg egy lekváros pirítóst. Katarzis lesz.
 • Macropus Rufus #4
  Ebben mi a hir? Az, hogy azert nullazodott le mert kb. semmit nem evett krumplin kivul (a csipsz is krumpli volt velhetoen) par szaz eve tudjuk, hogy mit okoz a total egysiku taplalkozas.
  A hir az lett volna, ha a szuloket el is itelik a felelotlenseguk miatt. De ez igy nem hir.
  A kistaska nem akart mast enni. Akkor nem kapja a kruplit sem. 4-5 nap es barmit megenne amit ele tennenek. Tuti nem valogatna.
  Amit nem ertek, hogy a fenebe nem utalta meg a kajat?
 • nlght #3
  ugyanúgy börtönt kéne kapniuk a szülőknek ahogy a néhány hónapos gyereket vegán életmódra kényszerítő szülőknek mert fogyatékosságot okoznak a gyereknek
 • Zombee #2
  Jó képességű család lehet, ha ezt így összehozták.
 • gombabácsi #1
  egy szó: szülők