MTI

Példátlan mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt

Az eddig megfigyelt legnagyobb mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony területének egészét - derült ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) legújabb jelentéséből.

A szigetország kormánya mellett működő kutatóintézet szakemberei kétévente tartanak állapotfelmérését az északkeleti Queensland állam partjainál húzódó összes korallzátonynál és rendszeresen közzé teszik az eredményeiket - olvasható a The Guardian című brit lap honlapján. A kedden publikált legfrissebb jelentés részletesen taglalja, hogy milyen hatással voltak a 2300 kilométer hosszan elnyúló Nagy-korallzátony egyes szakaszaira a 2016-os és 2017-es tömeges korallfehéredések. Az intézet szerint soha nem volt még példa arra, hogy egymást követő években jelentkezett volna a pusztító természeti jelenség.

"Az AIMS által az elmúlt több mint 30 évben végzett megfigyelések azt mutatták, hogy a Nagy-korallzátonyt alkotó zátonyok képesek regenerálódni az ilyen események után, ám ez az ellenállóképesség egyértelműen korlátozott" - írták a szakemberek, hozzátéve, hogy a klímaváltozás nyomán egyebek között erőteljesebb viharokkal, valamint még gyakoribb és intenzívebb korallfehéredésekkel kell számolni a jövőben.

"A pusztítóbb események nagyobb károkat okozhatnak a zátonyokban, amelyek regenerálódása hosszabb ideig is eltarthat, ha a virágállatok fejlődési üteme nem változik. Eközben a hirtelen bekövetkező környezeti jelenségek közötti időintervallumok csökkennek és az olyan krónikus stresszforrások, mint az óceánvíz zavarossága, valamint a magas vízhőmérséklet, lassíthatják a regenerálódási folyamatot" - húzták alá a szakemberek. Az északi zátonyokon, amelyek a leginkább megsínylették a tengeri hőhullámokat, a korallborítás csaknem fele odaveszett. A legutóbbi hőhullám hatásaira azonban nem tér ki a mostani jelentés, mert a vizsgálatok ezúttal a zátony középső és déli szakaszaira koncentrálódtak.

A középső régió "jelentős korallpusztulást szenvedett el a korallfehéredés és a korallevő töviskoronás tengericsillagok déli irányú inváziója miatt". A teljes korallborítás a 2016-ban mért 22 százalékról 2018-ban 14 százalékra csökkent. "Az elmúlt több mint 30 évre visszatekintve példa nélkülinek számít, hogy a zátony mindhárom régiója ilyen hanyatláson megy keresztül és, hogy ilyen sok zátonyon alacsony a korallborítás" - hangsúlyozták a kutatók. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

A Nagy-korallzátony Ausztrália egyik legnagyobb turistalátványossága, amely évente mintegy 6,4 milliárd ausztrál dollárral járul hozzá az ország gazdaságához és több mint 64 ezer munkahely köthető hozzá. Az ausztrál kormány április végén jelentette be, hogy 500 millió ausztrál dollárt (104 milliárd forint) fordít a következő években a zátony helyreállítására és védelmére, beleértve a vízminőség javítását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #9
    :)

    Figyelj, ki választotta meg a vezetőket, es kik hagyjak, hogy így vezessenek, nehogy mar ezert is en legyek a hibás, kérem magunkba nézni, ha mindenki xarik mindenre ez lesz a vége.

    Ha szociopata vagyok hat legyen, de nincs kedvem 6mrd birkával vitatkozni, ha nekik jó így, ki vagyok, hogy megmondjam mi jó nekik ?
    Ezert van demokrácia a többség az a 6mrd, mert a többség uralkodik a kisebbség felett, pontosan, mert a demokrácia nem korlátozódik az államberendezkedésre SZVSZ.

    En csak azt mondom egyek meg amit főztek :)
  • Irasidus #8
    A természetet valóban nem érdekli a mi sorsunk, viszont egészséges embereket érdekli a saját, és embertársai életben maradása - ez egy különbség a természet, és az ember között, hogy az ember felismerni ezt. A természetvédelem lényegében az emberi élet megóvása, ami nem magától értetődő tevékenység, hanem egy tanult folytamat, aminek még nem értünk a végére. De az biztos nem megoldás, hogy szarunk bele, haljunk ki. Legalábbis ha nem vagy szociopata...

    Politikai gyorstalpaló: Egyrészt nem mindenhol van demokrácia, másrészt ahol demokrácia van, ott is köztársaság az államforma, nem közvetlen demokrácia, azaz nem te döntesz közvetlenül, hanem az erre megválasztott vezetők. Másrészt a demokratikus intézmények jelenleg mindenhol korlátos demokráciaként működnek, ami többek között azt jelenti, hogy nem szavazhat meg a többség akármit. A hatalomgyakorlás, illetve döntés nem 6 milliárd ember kezében van, hanem a megválasztott, vagy önjelölt vezetők kezében.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.11.02. 10:00:50
  • Agyturbinikusz #7
    Es ez kit érdekel, a korall ami 10 millo év múlva lesz valahol, nem fog sírni utánunk :)
    Ertem, hogy mit mondasz, de lényegtelen, az idő csak minket szorít...
    Tudod a műanyag is lebomlik egyszer, ha máskor nem, majd amikor a Nap ledobja a külső héjat.

    Sajnálom en is, hogy így alakul, de van kb 6 mrd ember akiket nem igazan érdekel, így az fog történni amit Ok akarnak, hiszen demokrácia van :)
  • Irasidus #6
    Egy korral-zátony létrejöttéhez több ezer év szükséges, míg a kihaláshoz elég pár évtized is. Új élőhelyek, fajok kialakulása meg földtörténeti léptékben mérhető, míg a kihalásuk emberi léptékű. Végül is el lehet lakni egy millió évet egy barátságtalan környezetben is, ahol az a pár megmaradt faj túlélő üzemmódban vegetál. Igazán csábító egy ilyen Földön élni, már ha kedveled a posztapokaliptikus horrort...
  • Agyturbinikusz #5
    Azt ugye tudod, hogy az éghajat változás elpusztít élőhelyek es fajokat, de ugyan úgy ujjakat teremt, es új élőhelyeket alakít ki.

    Irom ezt most éppen Gladstone városából Queensland-bol.

    Vagyis igen szomorú lesz látni ha itt elhal a koral, de valahol máshol burjánzásnak fog indulni :)
  • Agyturbinikusz #4
    Akkor meg kell változtatni a kontinens definícióját mert a kontinentális lemez<>kontinens
  • bakvarnyu #3
    Igen ez most a legfontosabb, amikor arról van szó hogy teljesen tönkrebszzuk a Földet.
  • kékherceg #2
    Nyugodtan lehet szigetországnak hívni. Geológiailag amúgy sem önálló kontinens.
  • Agyturbinikusz #1
    "szigetország kormánya"
    Ne haragudj, de egy kontinensről beszelünk, az nem szigetország...