Gyurkity Péter

Amatőr kapta el a szupernóva kezdetét

A csillagászok számára fontos információkat szolgáltatott a szerencsés próbálkozás.

Egy csaknem két évvel ezelőtti megfigyelés részleteit, valamint az ennek kapcsán levont tanulságokat közölte a Nature magazin, amely több érdekességgel is szolgál. Egy amatőr csillagász megfigyeléséről van ugyanis szó, amelyet sokan a lottóötöshöz hasonlítanak.

Egy argentin amatőr csillagász még 2016 szeptemberében állította be 40 cm-es teleszkópját, hogy részletesebben is megfigyelje a tőlünk mintegy 86 millió fényévre lévő, NGC 613 névre keresztelt spirálgalaxist. 45 perccel később vette észre, hogy közvetlenül a galaxis alatt egy fényes pont jelenik meg, amelyet ezt követően 1 órán át fotózott, hogy minél több adatot nyerjen ki. Kollégák segítségével igazolták vissza, hogy egy szupernóva jelent meg a megfigyelt területen, ezt később a Hawaii-szigeteken és Chilében lévő teleszkópokkal is megerősítették, a jelenséget pedig a röntgen-, az ultraibolya-, valamint a látható fény tartományában is megfigyelték.


A profik számára is rendkívül érdekes adatokat kaptak, hiszen egy szupernóva kezdeti szakaszának megfigyelése már önmagában is értékes, itt viszont még a robbanást közvetlenül megelőző időszakról is voltak felvételek, ami hihetetlenül szerencsés fejlemény, hiszen némi betekintést enged a végpusztulás előtt álló csillagok jellemzőibe és azok állapotába. Egy másik csapat a Hubble adatbázisában egy méretes sárga csillagra bukkant, amely éppen ezen a területen helyezkedett el (valószínűleg egy kettős rendszerben, ami szerepet játszhatott a IIb típusú szupernóva kialakulásában), ezt azonban további megfigyeléssel kell majd igazolni, amint a jelenség némileg elhalványul.

Az ehhez hasonló szerencsés megfigyeléseket szeretné könnyebbé tenné több eltérő projekt, egyelőre azonban mindössze annyit sikerült elérni, hogy néhány órával a robbanást követően azonosítsunk be egy hasonló példányt. Japán kutatók azt remélik, hogy a közeli szupernóvákból származó neutrínók detektálásával automatizálható lesz a folyamat, vagyis nem kell többé a szerencsében bíznunk, ez azonban még kissé odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!