Gyurkity Péter

Disznó-majom hibrideket hoztak létre Kínában

A kimérák azonban nem sokáig éltek, így a cél elérése még messzinek tűnik.

A hónap elején jelentek meg beszámolók arról, hogy egy kínai orvoscsoport disznóembriókban elhelyezett majomsejtek segítségével hozott létre mesterséges állatokat, egy közelebbről meg nem határozott céllal, minden bizonnyal az emberi sejtek alkalmazásával kapcsolatos szabályok megkerülésének szándékával. Az eredmény nem túl biztató, a keveredési ráta rendkívül alacsonynak bizonyult, az így létrehozott kevert állatok pedig nem sokáig éltek.

A New Scientist oldalán arról adtak hírt, hogy a csoport több mint 4 ezer embriót módosított, mégpedig majmokból származó minták segítségével létrehozott sejtkultúrák, valamint az azokból kinyert őssejtek felhasználásával – ezen őssejteket ugyanis később disznóembriókba juttatták be, mindössze 5 nappal a megtermékenyítést követően. Az eredmény kissé lesújtó, ugyanis végül alig 10 malac jött a világra, ebből pedig mindössze 2 volt kiméra, amelyek egyes belső szerveiben (így például a májban, a szívben, a tüdőben, valamint a bőrben – majomsejtek is megtalálhatók voltak, igaz, ezek is nagyon alacsony arányban, hiszen minden ezredik, illetve minden tízezredik sejt volt ilyen.

Mindkét példány alig egy hetet élt, ezután elpusztultak, a kutatók pedig egyelőre nem tudják ennek pontos okát. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan mit is szeretnének elérni ezen kísérletekkel, de nagyon valószínű, hogy a szervátültetések állandóan jelen lévő problémáját, vagyis a az átültetésre alkalmas szervek folyamatos hiányát enyhítenék, a következő lépés ugyanis emberi és állati sejtek vegyítése lenne, jóllehet ez bizonyos etikai, morális, illetve részben jogi akadályok miatt egyelőre nem tűnik elérhetőnek. A rágcsálóknál mindenesetre a korábbi kutatások és kísérletek már részben sikerrel jártak, itt egy 2010-es példát hoznak fel a patkányok és egerek vegyítésére, miközben egy 2017-es kaliforniai munka, amely ember és disznó hibridének létrehozását célozta meg, minden százezredik sejt esetében igazolta az emberi eredetet, ezen módosított embriókat azonban egy hónap után elpusztították.

Ugyanezen kísérlet lefolytatója most szintén Kínában dolgozik, ők állítólag már az ember-majom kimérákat is létrehozták, a pontos eredményeket azonban eddig még nem közölték a nyilvánossággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Szefmester #10
  Megcsinálták? A parlament tele van disznómajmokkal... évek óta...
  Utoljára szerkesztette: Szefmester, 2019.12.18. 14:32:12
 • zola2000 #9
  Itt tart Kína? Ugyan a japánok már rég megcsinálták a macskalányt
  https://youtu.be/w06zvM2x_lw
 • Vata111 #8
  De említhetnénk a klasszikus esetet is: lódarázs :-)
 • t_robert #7
  a természet ezt már régen megvalósította......
  ott van például a disznó-homo sapiens keverék. sok homo sapiensben sokkal több a disznó gén. :)
  de van hiéna-ember keverék is és van tetű-ember keverék is. ami figyelemre méltó mert a tetű nem is emlős állat... :)
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2019.12.16. 09:49:16
 • Relixo #6
  Mikor jön a medve-disznó-ember?
  (south park ha valakinek nem esett volna le)
 • Amergin #5
  Uncsi!
  A kutya-majom hibridet már régen megcsinálták...
  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2019.12.15. 17:41:52
 • BSOD64 #4
  fogynak az ujgurok?
 • Csaba161 #3
  Hát ha a bíróság előtt vallomást tesznek, akkor embernek kell tekinteni ezeket a kimérákat is...
 • dyra #2
  hát csak azzal mit fog kezdeni a jogrendszer?
 • Kissssss0 #1
  bearpigman... csak idő kérdése...