Gyurkity Péter

Rádiójeleket küld egy távoli galaxis

15 jelet regisztráltak, ezek eredetéről máris számos elmélet született.

Nemrég írtunk arról, hogy az eredetileg egy közeli rendszerből származónak vélt jelek nem idegenektől futottak be, az időről-időre felbukkanó rádiójelek azonban továbbra is kiemelt témának számítanak, hiszen ezek révén potenciálisan akár még idegen civilizációk létezését is visszaigazolhatjuk. Most egy távoli galaxis került a fókuszba, a megfigyelés jelenleg is zajlik.

A Breakthrough Listen névre hallgató kezdeményezés létrehozói adták hírül a napokban, hogy az FRB 121102 nevű forrásból – amely tőlünk meglehetősen távol helyezkedik el az Univerzumban – 15 rádiójel futott be, amelyek rövidnek, ám gyorsan ismétlődőnek bizonyultak. A részletes jelentésben arról írnak, hogy egy nagyjából 3 milliárd fényévre lévő törpegalaxis adhatta le ezeket a jeleket, amikor még saját Naprendszerünk mindössze 2 milliárd éves volt, a Földön pedig pusztán egysejtű élőlények voltak megtalálhatók, hiszen a többsejtű, jóval komplexek példányok csak 1 milliárd évvel később bukkantak fel. Az elméletek szerint itt szó lehet egy extrém erős mágneses mezővel rendelkező neutroncsillagról, netán ezek együtteséről, de ismét felmerült az idegen civilizáció(k) esetleges szerepe, amelyet egyelőre szintén nem zárhatunk ki.

A csillagászok egyelőre ezen rádiójelek természetét, fontosabb jellemzőit, valamint a valószínű források mechanizmusait igyekeznek pontosaban felmérni, a mostani esetben pedig az jelenti az izgalmas fejleményt, hogy egy újonnan aktív státuszba kerülő objektumról lehet szó. Az FRB 121102 először még 2012-ben bukkant fel a rádióteleszkópok által regisztrált adatokban, itt 2015-ben már ismétlődő jeleket észleltek, ami kizárta a hatalmas katasztrófa lejátszódásának lehetőségét, de a megfigyelés folytatódik, hogy pontosabban meghatározzák a forrást és annak jellemzőit. Augusztus végén, egy 5 órán át tartó periódus során a felhasznált eszközökkel 400 TB adatot gyűjtöttek össze, ahogy a 4 és 8 GHz közötti teljes tartományt figyelték, ez tette lehetővé a 15 jel regisztrálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Biztos megint egy UFOko számot sugároznak, mint a multkor :)