MTI

Riasztóan sok a kövér a fejlett országokban

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az angol nyelvű országokban a legsúlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban: a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány. A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat. A túlzott testzsír, különösen a hasi zsír jelenléte krónikus betegségek megnövekedett kockázatával jár, növeli az elhalálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget.

Philip Maffetone, Ivan Rivera-Dominguez és Paul B. Laursen egy idén megjelent korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy a világ lakosságának legalább 76 százaléka lehet túlsúlyos. Új kutatásukban a 30 legfejlettebb ipari országra összpontosítottak. Eredményeik szerint Ausztráliában a férfiak 88, a nők 76 százaléka, a brit férfiak 86,6, a nők 77,2 százaléka túlsúlyos. Az ír férfiaknál 86,4, a nőknél 70,9 százalék az arány. Cipruson 87,8 és 72,1 százalék. A közép-európai országok közül Csehországot vonták be a kutatásba, itt a férfiak 85,5 és a nők 70 százaléka lehet túlsúlyos.

A hasi elhízás előfordulásának megnövekedését és a testzsír kóros előfordulását megfigyelték mind a felnőtt lakosságban, mind a gyermekek körében. A kutatás szerint a gyerekek 50 százaléka lehet túlsúlyos. A hasi elhízás, a túlzott testzsír közvetlen kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával, a szénhidrát-anyagcsere eltéréssel.

A kövérség összefügg a magas vérnyomással, a kóros vérzsírösszetétellel, a szívkoszorú betegséggel, stroke-kal, a rákkal, a kettes típusú cukorbetegséggel, az epehólyag-megbetegedéssel, a porckopással, a köszvénnyel, a tüdőbetegségekkel, az alvási apnoéval és más betegségekkel - hívták fel a figyelmet a kutatók. Sok fizikailag aktív ember, köztük hivatásos sportolók és az amerikai hadsereg tagjai is beleeshetnek a kövér kategóriába. A kutatók szerint a hagyományos mérések, a testsúly vagy a testtömeg mérése nem hatékony eszköz a túlsúlyosság megállapítására. Helyette a kutatók a derékméret és a magasság összehasonlítását javasolják: a derékméretnek kevesebbnek kell lennie a testmagasság felénél - olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • petrov144 #30
  Tesómnak azóta van pocakja hogy három műszakban dolgozik
 • HyBrIDNyLA #29
  Én azt látom, h a rendszertelenség is nagyban befolyásolja az elhízottak számát. Nagyon sok ember nagyon sokat dolgozik és tényleg nincs ideje enni, amikor meg van, akkor bezabál. Értem ez alatt főleg az este hazamenetel utáni esti bezabálásokat, amik a legnagyobb ellenségei a kiegyensúlyozott életvitelnek. Ez nagyon sokat számít. Általában azt látom, h meló után mindenki bezabál, meg besörözik. Egész nap tolják, mint állat a melót, aztán este meg jön a "jól megérdemelt dobzódás".
 • ostoros #28
  Hááát... Láttam én már keményen dolgozó lapáttámasztót eleget.
 • bdzsana #27
  Nem csak zsírgépekről van szó hanem túlsúlyosakról. Ha a férfiakat nézed a fizikai munkások között is rengeteg a sörhas. Mellettünk épp építkezés van és hidd el ők elég keményen dolgoznak mégis van pár 9. hónapban lévő munkás.
 • ostoros #26
  Én még ilyen embert nem láttam.
  Ha kövér embert látsz, nem arra asszociálsz, hogy sokat mozogna, maradjunk ennyiben. Én eddig csak olyan hájgépeket láttam, akik a seggük megmozdítása NÉLKÜL zabálták magukat kövérre. Ha meg el kellene érni a buszt 50 méter futás... hahaha! dehogy futás... kocogás és a halál szélén van. Nem azért mert olyan hájas- hanem azért mert annyira nincs semmi izomzata, és nem képes mozgatni a zsírtömeget. Ami azért van, mert korábban sem mozgott semmit.

  Rendszeres mozgás mellett képtelenség annyira elhízni. Mert ahogy hízik, arányosan több kalóriába kerül neki a mozgás. De persze ha nem mozog semmit....
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.29. 21:24:27
 • bdzsana #25
  Egy átlag ember simán elnassolgat egy film alatt egy csomag kekszet, ehhez hozzá lehet adni a kis napi csokikát, csipszet, cukros üdítő, gyümölcslevek, energiaital, gyümülcsös joghurt meg a sok sz.rt
  Ha még ehhez egészséges tápláló főétkezéseket veszünk megfelelő mennyiségű mozgással már akkor sem égetjük el az összes kalóriát. Csak hogy jellemzően a főétkezésekkor sem az egészséges kaják állnak középpontban, főleg itt nem Magyarországon.
 • ostoros #24
  Na, és ettél -e már meg annyit egyszerre? Csak próbáld ki egyszer. Hülyeséget ugatsz.

  Az meg kit érdekel, hogy te jársz edzeni? (Nem jársz, csak faszverő versenyre.) A kalóriaguru pedig kamu.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.29. 15:40:09
 • paragic #23
  A kalória a csomagolásról van, a séta az közepes tempójú futás, a kaloriaguru.hu számai alapján, rendszeresen járok edzeni, a barátnőd meg kit érdekel.
  Egyébként tessék, még néhány hasraütős szám, jogy örülj: egy 65 kg-os ember 8 óra nehéz fizikai munkával 2080 kalóriát éget el. Ez pontosan 2,3 csomag Pilóta keksz.
 • ostoros #22
  A hasraütős számaid. De még ha így is van, akkor elmondok neked valamit.

  Barátnőm, cukorgyárban dolgozik, a csomagoló részlegen. 12 kilós dobozokba kerül a cukor. A mai műszakban 11 raklapnyit kellett megpakolnia. 30 doboz megy egy raklapra. Könnyen kiszámolhatod, hogy majdnem 4 tonnát mozgatott meg 8 óra alatt.

  Közben meg 1 órás séta miatt rinyálsz. Hát bocs, de ez szánalmas. Ha ennyire félsz a mozgástól akkor mondd azt!
 • paragic #21
  Mi a kamu?