MTI

Először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket

Először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket: műtéten átesett 13 páciens közül 11-ben fedezték fel a részecskéket.

A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve. A 11 páciens tüdejében talált mikroszemcsék közül a leggyakoribb a csomagolóanyagokban lévő polipropilén, valamint a palackgyártáshoz használt PET volt. Két korábbi tanulmány boncoláskor talált tüdőszövetben hasonlóan magas koncentrációjó mikroműanyagot. Azt már tudtuk, hogy az emberek belélegzik, az étellel és a vízzel lenyelik az apró szemcséket. Ismeretes az is, hogy megbetegszenek azok a munkások, akik nagy mennyiségű műanyagszennyezésnek vannak kitéve.

Emberi vérben az első alkalommal márciusban találtak mikroműanyagot, ami azt mutatja, hogy a szemcsék a szervezeten belül keringenek, és megtapadhatnak a szervek szöveteiben. Egyelőre nem tudni, hogyan hatnak az emberi egészségre. A kutatókat azonban aggasztja, hogy a mikroműanyag laboratóriumi körülmények között károsította az emberi sejteket, a légszennyezés porszemcséiről pedig tudjuk, hogy behatol a szervezetbe, és évente emberek millióinak idő előtti halálát okozza.

"Nem vártuk, hogy a tüdő alsó régióiban találjuk a mikroszemcsék legnagyobb számát, de a részecskét mérete is meglepett bennünket, mivel ebben a tüdőrégióban a légutak szűkebbek, és azt hittük, a nagyobb szemcsék korábban kiszűrődnek, így nem jutnak ilyen mélyre" - mondta el Laura Sadofsky, az angol Hull York Orvostudományi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A munkát a Science of the Total Environment tudományos lap elfogadta publikálásra.

A kutatók a páciensek műtéti területe melletti egészséges tüdőszövetből vett mintákat elemezték. Akár 0,003 milliméteres szemcséket is észleltek, a műanyag fajtájának azonosítására spektroszkópot használtak. A háttérszennyezés kiszűrésére kontrollmintákat is megvizsgáltak. Egy 1998-as amerikai tanulmány műanyagot és növényi rostokat talált tüdőrákos betegek több mint 100 mintájában. A rákos szövetek 97 százaléka tartalmazott rostokat, a nem rákos szövetek 83 százaléka volt szennyezett.

Hatalmas mennyiségű műanyaggal károsítja az ember a környezetét, a mikroszemcsék az Everesttől a legmélyebb óceáni árkokig megtalálhatók. A mikroszemcséket kimutatták várandós nők méhlepényében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #4
  Te a tüdődbe szoktad a Mekis kaját kényszeríteni?
 • AgentKis #3
  De ügyesen rá lehet fogni a cigire. Így annak fel lehet emelni az árát az égig, iszonyatos bevételt produkálva, aminek alig néhány%-át fordítják az egészségügyre. Win-win sztory, a parasztok meg hullanak, mint a legyek...
 • kvp #2
  A tudobe kerult szemcsek nagyresze a levegbol ulepedik le. Azaz eleg kimenni az utcara vagy ablakot nyitni es mar a tudonkben is van. Mivel a legkihaltabb sivatagok kozepen is talaltak ilyen legkori szemcseket, ezert a bolygonak nincs olyan resze ahol teljesen mentes lenne ezektol a levego. Persze varosokban vagy azok parszaz kilometeres korzeteben lakni rosszabb mint a bolygo tisztabb regioiban. A problema ott van, hogy ezen szemcsek egy resze felepiteseben hasonlo az azbeszthez es valoszinuleg a hatasuk is ugyanaz. Raadasul ha holnaptol nem gyartanank ilyen anyagokat, akkor is tobb szaz ev lenne mire teljesen kiurulnek a legkorbol.
 • duke #1
  Mert a sok hülye eszi a mekdonalcos moslek kajakat, persze hogy tele lesz muanyaggal.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2022.04.10. 17:41:04