MTI

Leendő unokáinak is árt a terhesen alkoholt fogyasztó nő

Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása.

Kelly Huffman, a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének pszichológus professzora a Cerebral Cortex folyóiratban publikálta a generációkon át öröklődő hatással kapcsolatos kutatási eredményeit. "Hagyományosan úgy vélik, hogy csak a méhében fejlődő magzatot károsíthatja közvetlenül, ha az anya alkoholt fogyaszt. Most azonban van már rá bizonyíték, hogy az anya alkoholfogyasztásának hatása generációkon át nyúlhat és negatív hatása lehet a következő nemzedékekre anélkül, hogy azok az alkohol közvetlen hatásának lettek volna kitéve magzati korban" - közölte Huffman.

A professzor egérkísérletekkel bizonyította az alkoholnak az utódokban agyi károsodást és viselkedési problémákat okozó, öröklődő hatását. Három egérgeneráción át vizsgálta a kísérleti állatok agyában és viselkedésében tapasztalható eltéréseket. A várakozásoknak megfelelően az első nemzedékben, amely magzati korban közvetlenül lett kitéve az alkohol hatásának (prenatal ethanol exposure, PrEE), a gének módosult működését (expresszióját), az agykéregben az idegrendszer abnormális fejlődését és viselkedési zavarokat tapasztalt a tudós.

Az igazi felfedezés azonban az volt, hogy a következő generációkban, amelyek már nem voltak közvetlenül kitéve az alkohol hatásának, hasonló idegrendszer-fejlődési és viselkedési zavarok jelentkeztek - írta a medicalexpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A tanulmány szerint a születés előtt alkoholnak kitett magzatok és utódaik testsúlya, valamint agyának mérete is kisebb volt minden nemzedékben a kontrollcsoporténál, a PrEE-egerek minden generációja sokkal szorongóbb és depresszióra hajlóbb volt, valamint a mozgató és érzékelő szervek összehangolásával kapcsolatos, úgynevezett szenzomotoros fejlődésük is gyengébb volt. Huffman úgy vélte, a kutatási eredmények arra utalnak, hogy az embereknél is öröklődhet az alkohol okozta rendellenesség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #16
  Hazudsz! Balfasz!
 • gforce9 #15
  Ugye látod, ha visszaolvasol, hogy egy szál értelmes érvet sem sikerült felhoznod és megvédened? :) Mocskolódni azt tudsz :) Gratulálok hozzá. Ez is egy szint :)
 • ostoros #14
  Te pedig azt gondold át, mielőtt egyáltalán kinyitod a szádat. Balfasz. :)
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.24. 13:05:56
 • gforce9 #13
  Mi van? Nem tetszik, ha felhívják a figyelmed arra, hogy mielőtt válaszolsz, olvasd el azt amire válaszolsz? :) Értelek én :) Bosszant, ha valaki rávilágít arra, hogy felséged nem tökéletes :)
 • ostoros #12
  Nem kell a szádba adni semmit, te balfasz.
 • AgentKis #11
  Kristályra kellene tesztelni, a mai "anyák" azt tolják... ;-)
 • gforce9 #10
  Az általános higiénia alakulásáról és a népegészségről is van statisztika százévekre visszamenőleg. Hogyafenébe ne lehetne statisztikai alapon kutatni a témát? Semmiféle emberkísérletről nem beszéltem. Arról beszéltem, hogy össze sem próbálja vetni az egereken mért dolgot azzal, hogy egyáltalán korrelál e a valósággal az embereknél. (és még az sem jelent semmit, csak akkor van értelme tovább kutatni).
 • gforce9 #9
  Hehe jól tudod a számba adni a szavakat. Mégis ki mondott ilyet? Olvasni tanulj már meg légyszíves.

  Tudod egereken végzett gyógyszerkísérlet után nem szokta a tudományos világ kijelenteni, hogy megvan a rák ellenszere, csak mert 10 egérből 7-nél javulást értek el. Fel kéne fogni mit írtam.
 • sepsi0514 #8
  Azért végzik egereken a kísérletet mert embereken nehéz lenne. Egy ember nagyjából 14 évesen válik ivar éretté, ha meg kéne várni hogy milyen hatással is lehet az ükunokájára az alkohol, az legalább 45 év. És akkor nem esett szó arról hogy tudatosan, megfigyelt körülmények között rendszeresen alkoholt adagoltak egy terhes anyukának csak hogy bizonyítsák az állításukat és ezzel több ember életét tönkretéve. A múltból meg nem lehet következtetni, mivel igen kevés adat van arról h mennyit alkoholt is ivott egy anyuka ezelőtt 60 éve. A cikk szerintem érdekes.
 • ostoros #7
  Mellesleg logikailag ha végig gondolod: ha a gyereked nem egészségesen jött világra mert az alkoholtól lett egy kisebb fejlődési rendellenessége mondjuk, akkor az ő gyerekére is kihathat, mert a szülő szervezete sem egészséges, vagyis máris kevésbé tudja biztosítani a normális fejlődést.
  Elemi logika.

  Ezért is kell a nők egészségére annyira vigyázni, mert a férfinek legfeljebb genetikai problémái vannak a spermájával, a nőnek viszont más gondjai is lehetnek.
  A mitokondriális DNS-ről nem is beszélve, ha már a genetikát felhoztam, ugye, csak női ágon öröklődik.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.13. 11:37:09