MTI

Az alkohol a legveszélyesebb élvezeti cikk

A kutatók rendszeresen alábecsülik az alkoholfogyasztással összefüggő kockázatokat, amelyek halálosabbak, mint a kábítószer-fogyasztás - állapították meg kutatók a Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A szakemberek a különféle mámort, kábulatot okozó anyagok fogyasztásával összefüggő halálozási kockázatot számszerűsítették, és megállapították, hogy a marihuána a "legbiztonságosabb" élvezeti cikk. A korábbi hasonló tanulmányoktól eltérően, amelyek az elhalálozások számát vették alapul, a tanulmány szerzői összevetették a vizsgált összes anyag - alkohol, heroin, kokain, dohány, ecstasy, metamfetamin, kannabisz - halálos dózisát egy tipikus fogyasztó által használt mennyiséggel. Kimutatták, hogy az egyéni fogyasztás szintjét tekintve az alkohol a leginkább halálos élvezeti cikk, és táblázatuk végén álló kannabisz (vadkender) származékok 114-szer kevésbé halálosak nála.

Számításaik szerint a legnagyobb kockázattal bíró élvezeti cikkek az alkohol, a heroin, a kokain és a dohány. A közepes kockázatúak közé tartozik az ecstasy és a metamfetamin, és a legalacsonyabb kockázatú a kannabisz fűfélék. A magas kockázat miatt a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az alkoholfogyasztásra és a dohányzás megelőzésére nagyobb figyelmet kell fordítani, a tiltott kábítószerekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero001 #5
    Ja, csak azt nem fogják fel sokan a szolgalelkűbbek közül, hogy az alkohol sokkal inkább drog, mint amire teli szájjal fújolnak.
  • SirBubu #4
    na jó, hát azt mindenki tudta eddig is, hogy az alkohol legális drog

    és pont ez a lényeg. hogy legális. meg hogy drog
  • Zero001 #3
    Ez a brittudósozás elég idióta egy dolog. Jellemzően nem _rossz_ az eredmény, amit hoznak, hanem csak olyan témákat vizsgálnak, ami józan paraszti ésszel tökegyértelmű, _de_még_soha_nem_vizsgálta_senki_tudományosan_. Az ilyenek, hogy átlagosan hányat szellent egy ember egy évben, meg hasonlók. És egyébként meg szimpla irigység, ezen rugózni, hogy "ezeknek ilyen hülyeségekre is van pénzük".

    De ez a cikk meg pont nem ez a kategória, ez konkrétan semmi újat nem mondott. LD50 értékeket ismerjük évtizedek óta, azt is tudja mindenki, hogy fűből kb 20 kilót kéne egy óra alatt elszívni, és még akkor sem biztos, hogy az aktív hatóanyag ölne meg, sokkal inkább a füstmérgezés az egyéb égéstermékekből.
  • Zombee #2
    Brit tudósok...
    A cikk konkrét dolgot is leírhatna.
  • Zoliz #1
    Ha nem nyeled le a whyiskit nem vagy igazi férfi.
    Igaz vagy hamis?