MTI

4,5 kilométerre fúrtak bele egy izlandi vulkánba

Befejeződött a világ legmélyebb, 4659 méterre lenyúló vulkáni lyukának fúrása Izland délnyugati részén.

Az Izlandi Mélyfúrási Projekt (IDDP) geológusai 427 Celsius-fokot mértek a lyukban és 21 méternyi fúrt magmintát is begyűjtöttek, amelyet alapos elemzés alá vonnak a következő hónapokban - írta a BBC News. A fúrási munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek a Reykjanes-félsziget vulkánján, amely 700 évvel ezelőtt tört ki utoljára. Az eredeti cél az ötezer méteres mélység elérése volt, ahol a hőmérséklet valószínűleg eléri az 500 Celsius-fokot.

Ilyen mélységben az olvadt kőzet keveredik a vízzel. A forró folyadék úgynevezett szuperkritikus állapotban van: egyszerre nagyon magas nyomás alatt áll és extrém hőmérsékletű. Ez azt jelenti, hogy se nem gáz, se nem folyékony halmazállapotú, de mindkettőnél több energiát rejt magában. A szakemberek elmélete szerint ha ezt a - leginkább folyadékszerű gázként leírható - szuperkritikus vizet felhozzák a felszínre és árammá alakítják, akkor akár tízszer több energiát is nyerhetnek, mint a hagyományos geotermikus kutakkal.

Amikor a geológusok megközelítették az ötezer méteres mélységet, egyre nehezebbé vált a fúrás, ezért 4659 méternél végül leálltak. Szerencséjükre azonban ebben a mélységben is elég magas volt a nyomás ahhoz, hogy szuperkritikus gőzzel találkozzanak. A háromévesre tervezett projekt következő hónapjaiban hideg vízzel töltik fel a kutat, hogy kiszélesítsék azt. Ezután megvárják, amíg a lyuk újra felmelegszik. A kút hőmérséklete várhatóan az 500 Celsius-fokot is meg fogja haladni. Mindezek mellett a munkálatok egyedülálló betekintést engednek a kutatóknak egy vulkán legmélyére és segíthetnek a tűzhányók működésének jobb megértésében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #6
    Az abaj, hoyg aki hülledezik azon, hoyg fúrtak egy lyukat egy szupervulkánon, ami 40km széles vagy hosszú vagy átmérőjű, az nem túl vizuális alkat. Nincs arányérzéke. Ez a típusú ember azt is hiszi, hogy amikor fellőnek egy űrrakétát, akkor az megváltoztatja az időjárást, ciklont idéz elő az a sok sok kifújt gáz örvénylése...

    Nos, akkor az arányok. Ha a szupervulkán egy ember, akkor ez a fúrás egy olyan hatás csupán mint amikor megbökik a bőröd felszínét egy gombostűvel. Kiserken a véred, de egyáltalán nem fogsz elvérezni ezért. És kipukkani sem fogsz, mert nem egy felfújt lufi vagy. Hólyag típusú (mentalitású) emberek mondjuk hátrányban vannak... persze nekik előbb az agyvizük fog elfolyni...
  • orbano #5
    bakker, tényleg, meg kellett volna kérdezzenek téged, mint a témában rendkívüli nagy szakértő geologus, hogy a fúrásuk nem okoz-e gondot... felelőtlen barmok :D
  • Meridian #4
    No, de akkor máris meg lesznek mentve a jegesmedvék... újból lesz jég az északi sarkon. Minden rosszban van valami jó is. Hajrá!
  • Lapajka #3
    Ezek is bolondok. Izland alatt egy szupervulkán van. Ott egy 40 km hosszú hasadék, amiből folyamatosan itt-ott láva folyik... csak azért nem tört még ki a szupervulkán, mert a hasadék erős és stabil kőzet és keskeny (valamint az éghajlat hűtő hatása is számít)... de itt ha bárhol a keskeny szakadék stabilitása felborul, eléri a kritikus magmanyomást akkor az egész szétszakad és kitör egy szupervulkán, aminek a kürtője kb 40 kim átmérőjű lesz, ami azt jelenit, hogy az északi féltekének nagyjából reszeltek is, arktikus tél illetve jégkorszak következik, Izland és néhány ezer km-es körzete teljesen elpusztul... lényegében az emberi civilizáció roppan bele... csupáncsak ezt kockáztatják, hogy furkálnak idióta, felelőtlen, ámokfutó módon...
  • nkmedve #2
    Az a "nem megújuló" energia mindenképp elvész, és a föld magja lassanként hűl. Mi annyira kis részt tudunk kicsippenteni ebből az energiából, hogy jóformán semmi hatása nincs az energiaháztartásra vagy éghajlatra. A föld belső hője amúgy sincs sok hatással az éghajlatra mivel eltörpül a nap tevékenysége mellett (kb. 45 TW vs 170000 TW).
  • Kotomicuki #1
    ...és ezen, nem megújuló energia "felszabadításával", elfecsérlésével hogyan fog megváltozni a földi környezet, éghajlat?