Gyurkity Péter

Mars-szonda készített fotót a Földről

Ezen pedig a Hold is feltűnik, új szemszögből mutatva meg nekünk otthonunkat.

Az Apollo-program idején nagy szenzációt okozott a képernyőkön megjelenő felvétel, amely a horizonton alábukó Földet mutatta meg a nézőknek, a Holdról figyelve bolygónkat. Most hasonló élményben lehet részünk, hiszen a NASA a Mars körül keringő szondáját használta fel érdekes fotók készítésére.

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), amely nemrég az európai leszállóegység sorsával kapcsolatban is további értékes információkat szolgáltatott, még novemberben készített két fotót, amelyek egyike a Földet, a másik példány pedig a Holdat ábrázolta. A szakemberek ezt a két felvételt kombinálták, módosítva a fényerőt, hogy jobban illusztrálják a két égitest egymáshoz viszonyított méretét és elhelyezkedését. A High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) segítségével készült fotók mindkét szempontól élethűen adják vissza a valóságot, bár az eredeti képek kalibrációs célokból készültek, felhasználva a Hold közeli oldalának reflektív jellegét – a pontos pozíció esetében pedig pici eltérést említenek meg, hiszen a Holdnál megvárták, míg az csaknem eltűnik a Föld mögött, hogy lássák annak közeli oldalát.


A képek készítésének pillanatában a Mars 205 millió kilométeres távolságban volt a Földtől, ehhez képest igencsak jó minőségű felvételeket kaptunk. Közelebbről megtekintve a kombinált képet, a Föld esetében Ausztrália tűnik elő, mellette természetesen Indonézia és a Fülöp-szigetek, de még Vietnam és Malajzia egy része is kivehető itt – vöröses színnel, ami a vegetáció jelenlétével magyarázható. Az alul elhelyezkedő fényes folt nyilván az Antarktisz, míg a többi hasonlóan fényes jelenség már inkább vastag felhőzetre utal.

A HiRISE-műszert egyébként az Arizonai Egyetemről irányítják, ez a Mars felszínéről pixelenként 0,3 méteres felbontással készít felvételeket, ami 2006 óta számos különböző érdekességet mutatott már meg nekünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #3
    mindmeghalunk...Niburu már közeledik
  • NEXUS6 #2
    Nyilvánvaló, hogy a képen az Endor, valamint a halálcsillag van.
  • CRMessen #1
    Kicsit félrevezető, hogy a cikk fejlécében lévő kép a Földet és a Marsot mutatja olyan fotók alapján, aminek közük sincs a leírt eljáráshoz.