Balázs Richárd

A ruházatunk lehet a robotok új "munkahelye"

Különös alkalmazású robotokat fejlesztett ki az MIT és a Stanford Egyetem. A miniatűr autókra emlékeztető szerkezetek, tetejükön áramköri lappal és mágneses kerekeikkel a ruházaton való barangolásra lettek tervezve. A ruha ujjánál mérhetnek pulzust, majd mellmagasságba felkúszva brossként, vagy névtáblaként is folytathatják a szolgálatot.

Az amerikai kutatócsoport Tokióban, a Felhasználói Interfész Szoftver és Technológiai Szimpóziumon mutatta be a Rovables névre keresztelt kis robotokat, melyek alkalmazhatók szenzorként, digitális kijelzőként vagy tapintási visszacsatolásként. A videón látható prototípusok jelen formájukban elsősorban az új megközelítést, mintsem a praktikumot demonstrálják. A lényeg a viselhető technológia mobilissá tétele.

"Elképzelésünk szerint a jövő viselhető technológiája szabadon fog mozogni az emberi testen, reagálva viselőjére és a környezetre" - írják a szerzők. Ha ezek a viselhető gépek mozgásra is képesek, akkor maguktól megtalálhatják a legjobb helyet az adott feladathoz. Például a fentebb említett egészségőr, ha a pulzust szeretné megmérni, akkor lemegy a csuklóhoz, majd felkúszva a szívhez újabb vizsgálatokat végezhet, ha pedig nincs rá szükség, akkor megpihenhet a ruha valamelyik hajtókáján, rejtve a tekintetek elől.


Amint a bemutató filmben is látható, a robotok képesek összeállni egy új egységet, például egy névtáblát formálva, vagy megütögetni a viselő karját, egyfajta emlékeztetőül.

A fejlesztők célja a Rovables körömnyi méretre való lekicsinyítése. Víziójuk szerint a jövőben ezek a parányi robotok egy edzőtermi foglalkozáson megfigyelhetik mozdulatainkat, felmászva a nyakhoz közvetíthetik a bejövő telefonhívásokat, vagy a hátunkra átmászva és összeállva fényjeleket produkálhatnak, miközben a sötétben hazafelé biciklizünk.

Rebeccah Pailes-Friedman a New York-i Pratt intézet docensét különösen a szenzorkénti alkalmazás érdekli. "Sokat dolgozom a bioérzékelés területén, ami egy folytonos küzdelem" - magyarázta. "Gondoljunk csak a testrészek különböző méretére, formájára és teljesítményére. Hatalmas terület és lehetetlen olyan készterméket találni, ami képes minden testrészhez alkalmazkodva mérésekkel szolgálni. Ez megoldja a problémát" - utalt a Rovables-re.

Sabine Seymour a szintén New York-i, a divat és a technika összeházasításával foglalkozó The New School tanára szerint a Rovables olyan lehetőségeket is magukban hordozhatnak, amik még meg sem fordultak alkotóik fejében. "Az öltözetnek nem csak az az egy funkciója van, hogy beborítson, annyi más funkciója lehet, melyekkel vonzóvá tehetjük" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #3
    Normális okosórák nincsenek még, de megy az agybaj.
  • Jawarider #2
    Ezen kütyük gurulási képessége a nőknek - szó szerint - más területen is jól fog jönni :)
  • overseer-7 #1
    egyre hülyébbek leszünk