MTI

Nem csökkenthető varázsbabákkal a gyereklányok teherbeesése

Eredménytelen az újszülöttek igényeit szimuláló "varázsbabákat" alkalmazó iskolai terhességmegelőző program Ausztráliában egy új tanulmány szerint - írja a BBC.

A kutatók szerint a Virtual Infant Parenting elnevezésű programban 2003 és 2006 között résztvevő több mint ezer 13-15 éves lány nagyobb valószínűséggel esett teherbe a nagykorúvá válás előtt, mint a többiek. A lányokra bízott, "varázsbabának" nevezett újszülött-szimulátorok sírtak, ha etetést, pelenkázást vagy böfögtetést igényeltek. Emellett a Nyugat-Ausztrália 50 iskolájában zajló program részeként a lányok olyan videókat láthattak, amelyekben még tizenéves anyukák meséltek tapasztalataikról, valamint ismereteket szerezhettek a fogamzásgátlás lehetőségeiről és a gyermekvállalás anyagi oldaláról is.

A The Lancet című orvosi lapban közzétett tanulmány szerint azonban amikor a programban résztvevő lányok elérték a 20 éves kort, 8 százalékuk már legalább egyszer szült, kilenc százalékuknak pedig már volt abortusza, szemben a programban nem résztvevő fiatalokkal, akiknek csupán négy százaléka szült, és hat százaléka folyamodott művi terhességmegszakításhoz. A University of Notre Dame Australia kutatója, Julie Quinlivan az eredményekről írva arra a következtetésre jutott, hogy a program azért nem volt sikeres, mert nem vonta be a túl korai terhességekben szintén egyenrangú szerepet játszó apákat, tizenéves fiúkat és nem hangsúlyozta eléggé, milyen hátrányokkal jár a serdülőkori gyermekvállalás.


Az idő előtti terhesség által leginkább veszélyeztetett, hátrányos helyzetből érkezett fiatalok esetében a középiskola ráadásul már késő egy ilyesfajta terhességmegelőző program indítására, ehelyett jóval korábban, akár már a kisgyermekkorban el kell kezdeni az ismeretterjesztést. Julie Quinlivan kifogásolta azt is, hogy a babaszimulátorok nem voltak igazán alkalmasak érzékeltetni, mit jelent egy újszülött ápolása a valóságban. Hasonló terhességmegelőző programok a világ 89 országában műkődnek, köztük az Egyesült Államokban is, ahol a fejlett világ országai közül hosszú ideje a legmagasabb a túl korai terhességek aránya, noha ez az adat 20 éve szinte folyamatosan csökkenésben van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #3
  El kell adni a babákat, meg különben is gyártja azt még valaki.

  Valahogy ez a babaügy elfeledi azt, hogy el lehet magyarázni is a gyerekeknek a világot, csak akkor nem egyszerűen feladatot kell adni, hanem foglalkozni velük.
  Valószínűleg itt is úgy élték meg a gyerekek, hogy megint "kínozza őket valami marhasággal" a suli és össze sem kötötték az agyukban a babák terheit és a nemi életet, fogamzásgátlást.
 • ostoros #2
  "A kutatók szerint a Virtual Infant Parenting elnevezésű programban 2003 és 2006 között résztvevő több mint ezer 13-15 éves lány NAGYOBB valószínűséggel esett teherbe a nagykorúvá válás előtt, mint a többiek."

  Ez számomra azt jelenti, hogy azzal, hogy láthatták egy újszülött valós igényeit, kevésbé volt képes az agymosó média elhitetni velük, hogy az lenne a világ vége, ha teherbe esnének.
  Ez egyébként alap dolog, nem igényel kutatást: ha sok gyerek van a családomban, nagyobb valószínűséggel vállalok én is többet, mint ha egyke vagyok, ha egyébként minden más körülmény megegyezik.
 • gforce9 #1
  "Julie Quinlivan az eredményekről írva arra a következtetésre jutott, hogy a program azért nem volt sikeres, mert nem vonta be a túl korai terhességekben szintén egyenrangú szerepet játszó apákat, tizenéves fiúkat"

  Ja tehát az eredmények a program ellenére romlottak, de ha ugyanez a program a fiúkon is is átment volna akkor javult volna. Ekkora logikai bukfencet ritkán látni leírva.