Gyurkity Péter

Készen áll első útjára a napvitorla 

A teszt során néhány kisebb problémára is felfigyeltek, ezért módosítják a szoftvert.

Éppen egy évvel ezelőtt került sor a Planetary Society által kifejlesztett napvitorla, a Lightsail első bevetésére, amelynek során beigazolódott, hogy a forradalmi eszköz valóban ki tud nyílni az űrben. A második generáció már a meghajtást is tesztelni fogja, a fellövés előtt azonban még a laborban volt szükség egy részletes kísérletre.

Erre a múlt hónap végén kerítettek sort, a California Polytechnic State University egyik laborjában, pontosabban annak egyik tiszta szobájában, ahol egy kisebb közönség előtt hajtották végre a fontos tesztet. Az első példány a fellövést követően több akadályba ütközött, itt az akkumulátorral, valamint a folyamatos kommunikációval is gondok voltak, ezért a szakemberek mindenképpen le akarták tesztelni, hogy a második változat esetében sikerült-e kiküszöbölni a problémák forrásait. Az erre kijelölt asztalon az apró műhold meg is kezdte a vitorla kibontását, amely első látásra jól sikerült, röviddel később azonban kiderült, hogy a teljes méret elérése előtt alig egy-két centiméterrel megakadt a folyamat, a motor pedig hiába erőlködött, ez utóbbit végül kézzel kellett leállítani.


Az utólagos magyarázat szerint a kommunikációs antenna okozta interferencia, valamint az asztal által keltett súrlódás okozta a rövidebb kinyílást, vagyis ez az űrben nem okoz majd problémát. A mérnökök azonban szeretnék megelőzni a műhold károsodását, ezért egy számlálóval egészítik ki a szoftvert, amely egy meghatározott idő után automatikusan leállítja a motort, hogy megelőzze a felesleges erőlködést. A 32 négyzetméteres teljes felületet az űrben később szakaszosan is elérhetik, itt nem sürgeti majd őket az idő. Ennél jóval fontosabb a kommunikáció megszakadásának megelőzése, valamint az akkumulátor zavartalan üzemelése, ezen a téren pedig sokkal jobb eredményt értek el, mint egy évvel korábban.

A Lightsail 2 jövőre, a SpaceX által biztosított Falcon Heavy rakétán érné el a kívánt bolygókörüli pályát, ahol időszakosan kinyitnák a napvitorlát, hogy igazolják a napszél kiaknázásának sikerét - pozitív eredmény esetén a műhold eléri majd a legmagasabb tervezett pontot, ezt követően pedig visszasüllyedne az eredeti útvonalra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #1
    azért kurva jó, hogy ilyen alap error handlingek az első verzió fellövése után kerülnek bele.