MTI

Valóban ellopták Shakespeare koponyáját?

Igaz lehet az a csaknem másfél évszázaddal ezelőtt kelt sajtóértesülés, hogy ellopták William Shakespeare koponyáját - legalábbis a Channel 4 brit kereskedelmi televízió szombatra műsorra tűzött - a brit médiában már előzetesen nagy részletességgel ismertetett - dokumentumfilmje szerint.

A tévétársaság megbízásából egy kutatócsoport Shakespeare halálának közelgő 400. évfordulója előtt egy olyan radarkészülékkel vizsgálta meg a bárd és családja sírboltját Stratford-upon-Avonben, Shakespeare szülővárosában, amely "belát" a földfelszín alá. Kevin Colls, a kutatócsoportot vezető régész a dokumentumfilmben kijelenti: a vizsgálat "furcsa rendellenességek és jelentős helyreállítási munkálatok nyomait" mutatta ki a sír fejrészénél, és ez "nagyon-nagyon meggyőző módon" arra utal, hogy Shakespeare koponyája valóban nincs a helyi Szentháromság-templom kőpadlózatába süllyesztett sírban.

Először 1879-ben jelent meg egy írás egy korabeli angol hírmagazinban arról, hogy a drámaíró és költő koponyáját 85 évvel korábban valaki ellopta a sírból. Az értesülés öt évvel később ismét megjelent egy másik újságban, de a történészszakma eddig arra a véleményre hajlott, hogy kitalált történetről van szó. Maga Colls is elismerte a BBC-nek nyilatkozva, hogy a vizsgálati eredményt kétségtelenül "évekig tartó viták követik", és nyilvánvalóan "vitatható elméletek" is felbukkannak.

Patrick Taylor, a stratfordi templom lelkésze máris kétségeinek adott hangot. A BBC-nek kijelentette: nincs meggyőződve arról, hogy az elvégzett vizsgálat elégséges bizonyítékokkal szolgált arra, hogy a koponya nincs a sírban. Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy az egyházközösség nem járul hozzá a sír megbontásához, egyrészt kegyeleti okokból, másrészt azért, mert Shakespeare-nek is ez volt a kívánsága. Shakespeare e kívánságát a sírfelirat meglehetősen baljós utolsó sora is alátámasztja, ez ugyanis átokkal fenyeget bárkit, aki megbolygatná a bárd földi maradványait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tpM #2
    Yorick bosszúja.
    Utoljára szerkesztette: tpM, 2016.03.25. 17:47:44
  • overseer-7 #1
    a skull n' bones privát mauzóleumában található =)
    hitler csintjai mellett.. madam pompadure szobájában.. egy ládikóban hever