Ötvös Tibor

Mesterséges szigetekkel a vízszint emelkedése ellen

Az új Atlantisznak nevezett Kiribati mesterséges szigetek létrehozásával szeretné elkerülni, hogy végleg elnyelje őket az óceán.

Kiribati évek óta rendszeres szereplője a különböző tudományos cikkeknek, hiszen egyike azon országoknak, melyekefenyeget az eltűnés veszélye. A turisták által valamiért kevéssé látogatott sziget ugyanis alig emelkedik ki a vízből, a legmagasabb pontja is alig 3-4 méter körül van a tengerszint felett, így a Csendes-óceán legkisebb emelkedése is katasztrofális következményekkel járhat a számukra. Kiribatiból származik egyébként az első olyan ember is, aki klímamenedékjogot kért Új-Zélandon éppen a fentebb említett okok miatt.

A helyi lakosok többsége azonban nem akar elköltözni, így a kormány és a tudomány próbálja megmenteni a területet, ami nem könnyű, mivel a klímaváltozás miatt emelkedő vízszint mellett folyamatos az esőzés is, ami gyorsítja a folyamatot. Anote Tong, Kiribati elnöke elmondása szerint kifutnak az időből, és ha nem történik valamilyen drasztikus beavatkozás, akkor egy évszázadon belül a sziget eltűnik a víz alatt.



"A tudományos munkatársak megerősítik, hogy még ebben az évszázadban eltűnik a sziget a víz alatt" - árulta el az ABC hírműsorában az elnök. "Évente 7,33 millimétert emelkedik a vízszint. A migrációt kivéve bármilyen megoldásra nyitottak vagyunk, így el kell kezdenünk szigeteket építeni." Éppen ezért a 100 ezer lakosú Kiribati vezetése jelen pillanatban tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emirátusokkal és a választás nem véletlen, hiszen az arabok referenciái között szerepel a létező legnagyobb mesterséges sziget, a Palm Jumeirah is.

"Van fény az alagút végén" - jegyezte meg Tong. "Amit az Emirátusokban láttunk az nem csak a mi számunkra jelenthet megoldást, hanem minden, jelenleg is süllyedő sziget számára reményt adhat." Azonban akadnak, akik szerint ez a nagyjából 100 millió dolláros beruházás csak átmeneti megoldást jelenthet és nem tart ki sokáig. Vagyis a költözés előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik. "Fontos leszögezni, hogy ezzel a megoldással nem kapunk végleges megoldást" - árulta el az új-zélandi üzletember, Rod Oram a klímakonferencián. "A szigetek felépítése maximum két generációnak nyújthat menedéket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #10
    a szarnak egy pofon
  • Tetsuo #9
    Egyszerűbb lenne atomot robbantani a közelben, ez néhány nagyhatalomak eddig sem okozott gondod... :-)
  • NEXUS6 #8
    Minmeghalunk, hiszen!!!
    XD
  • kvp #7
    Ahhoz kicsi, hogy jelentos legyen a vilag szamara, de ahhoz nagy, hogy a teljes lakossagot uszalyokra koltoztessek. Egyebkent ez utobbi nem lenne annyira rossz otlet, csak talalni kell olyan technologiat, amivel lehetseges tobb evszazadra is stabil uszo uszalyokat kialakitani, amik eleg nagyok termofold megtartasara. Ilyen megoldas lenne a vasalas nelkuli vizallo beton hasznalata, ilyen epuletbol van mar tobb mint ezer eves (romai epitmeny) es meg all. (es nem azik be) Igy akarmekkora a vizszint, a szigetuk biztosan folotte maradna. A gond a meret, ugyanis kell egy bizonyos minimalis alapterulet ami mar viharban stabil. Az arab alternativa a homok odahordasa csak akkor jarhato, ha ra tudnak tenni jo 10-20 metert a szigetekre, amit idealis esetben szikla vagy betonfalakkal megtamogatva lehetne kivitelezni. Viszont mindketto tul sokba kerulne egy amugy is penztelen orszag szamara.

    ps: igen, en is tisztan latom, hogy az elkoltozes a legolcsobb megoldas...
  • Candi #6
    Kiribati az a hely, ahol London és Párizs mindössze 5 km-re van egymástól, és 8-ra Lengyelországtól.
  • rx324 #5
    Új Atlantisz? Találó név. Pár évtized múlva búvár paradicsom lesz...
  • Tinman #4
    Amikor van egy tengeri vihar, akkor szó szerint Kiribati már most is vízben áll? 3-4m egy vihar esetében az úgy semmi, annál jóval komolyabb hullámok is előfordulnak.

    Szerk.: Aham, "csodás" lehet ott az élet. Kórház :-(


    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.02.28. 10:59:34
  • Tetsuo #3
    Két nap után javították... Az is valami.
  • barret #2
    "Az új Atlantisznak nevezett Kiribati mesterséges szigetek létrehozásával szeretné elkerülni, hogy végleg elnyelje őket az óceán. "
  • ostoros #1
    Antarktisznak? Nem inkább Atlantisznak?