MTI

Egy Földhöz hasonló exobolygót fedezett fel a NASA Kepler űrteleszkópja

Egy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a Naprendszeren kívül az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrteleszkópja.

A NASA szakemberei sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a Földnél mintegy 60 százalékkal nagyobb planéta nagyjából 1400 fényévnyire található bolygónktól, a Hattyú csillagképben. Korábban is találtak már hasonló méretű bolygókat, ám a Kepler-452b-re keresztelt újonnan felfedezett égitest különlegessége, hogy a Naphoz nagyon hasonló, ám idősebb csillag körül kering, méghozzá a Földéhez hasonló pályán. "Nagyszerű előrelépés olyan planétát találni egy Napszerű csillag körül, amely méretében és hőmérsékletében is hasonlít a Földhöz" - jegyezte meg Jeff Coughlin, a kaliforniai Mountain View-ban működő SETI Intézet Kepler űrteleszkóppal foglalkozó kutatója.


A szakemberek úgy vélik, hogy mérete alapján a Kepler-452b felszíne sziklás és a planéta megfelelő távolságra kering a csillaga körül ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, ami alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának. A felfedezés részleteit a The Astronomical Journal című folyóirat következő számában ismertetik a szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Amergin #2
  Ó ez szenzáció!!!
  Egy tudományos műsorba' aszonták, hogy a Fődön már egymilijárd év múlva is lehetetlen lesz a zélet, mer' a Nap bár még nem lesz vörösórilyás, de már annyival jobban sugároz, hogy az óceán elforr, oszt csá.
  Erre jönnek ezzel most, hogy ez "hőmérsékletében is hasonlít a Földhöz", meg hogy "folyékony víz"...
  Akkor most itt valaki hazudik ám!
 • Zombee #1
  Ettől még nem biztos, hogy van is folyékony víz.