MTI

Vízgőz nyomát fedezték fel egy Neptunusz-méretű exobolygón

Vízgőz nyomát fedezték fel egy Neptunusz-méretű exobolygó felső légkörében amerikai tudósok. Ez a legkisebb, Naprendszeren túli planéta, ahol eddig vízre utaló nyomokra bukkantak.

Nagy tömegű, Jupiter-méretű óriások légkörének elemeit vizsgálták már, a kisebbekét nehezebb észlelni. A Nature tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában közreadott tanulmány leírja, hogy a Földtől 124 fényévre, a Hattyú csillagkép egy csillaga körül keringő HAT-P-11b jelű bolygó légkörében víz nyomát fedezték fel - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál. "Az exobolygók vízmolekuláit közvetlenül megfigyelhetjük, és azt várjuk ilyenkor, hogy az adott hőmérsékleten a légkör felső részében fordulnak elő. Ha megtaláljuk, az egyrészt alátámasztja az elméletünket, másrészt megmutatja a megfigyelhető spektrum terjedelmét" - mondta Jonathan Fraine csillagász, a kutatás vezetője, a Marylandi Egyetemről.

Ahogy egy bolygó elhalad napja és a Föld között, eltakarja a csillag fényét, ez teszi lehetővé az exobolygók légkörének vizsgálatát. "A planéta atmoszféráján áthatoló fény spektrumának megfigyelésével a csillagászok meg tudják határozni a bolygó légkörének kémiai összetevőit" - mondta Jonathan Fraine, a Marylandi Egyetem csillagásza, a kutatás vezetője. A tanulmány szerint HAT-P-11b légkörének 90 százaléka hidrogén, benne vízgőznyomok. A Neptunusz-méretű bolygó ötnaponta kerüli meg napját, amelytől csak 150 millió kilométerre, a Föld-Nap távolság egyhuszadára kering. Hőmérséklete ezért magasabb, mint a Naprendszer gázóriásaié, eléri az izzó 615 Celsius-fokot.

Négy másik exobolygó légkörét is tanulmányozták, ám az eredmények csalódást okoztak, a jeleket ismerős jelenség: felhők nyelték el. A HAT-P-11b különbözik tőlük, nem takarták el felhők a kutatók űrtávcsövei, a Hubble és a Spitzer elől, így két áthaladás alkalmával is észlelni tudták csillaga halványodó fényét. Miután megfigyelték, hogy a hidrogén és az oxigén hogyan nyeli el a csillagfény adott hullámhosszát, arra a következtetésre jutottak, hogy magasan a bolygó felső légkörében vízgőz található. "Szerencsések voltunk, hogy tiszta égboltot találtunk felette, bár a felszínéhez közelebbi légrétegekben lehetnek még felhők" - hangsúlyozta Fraine. A HAT-P-11b mintegy négyszer akkora, mint a Föld mérete, tömege azonban 26-szor nagyobb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bcsab1 #3
    Az eredeti cikkben úgy szerepel, hogy a Nap-Föld távolság egy-huszadára kering ez a bizonyos bolygó, zárójelben pedig a Nap-Föld távolság van feltüntetve. A cikkíró pedig nem így értette ahogy látom :P
  • raingb #2
    Emberek valaki főz a neptunuszon!
  • emberz #1
    Mellesleg a 150 millió kilométer nem a Nap-Föld távolság egyhuszada, hanem pontosan a Nap-Föld távolsága (149 600 000 km)! Tudományos cikk?! Azt sem tudjátok, miről írogattok itt...