MTI

Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány

Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmányból.

A Cambridge-i Egyetem kutatói megállapították, hogy évente körülbelül 676 ezer európai haláleset írható a mozgáshiány számlájára, miközben az elhízás mintegy 337 ezer ember korai halálát okozta a kontinensen - tudósított a BBC az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban megjelent tanulmányról. Következtetésük szerint napi húsz perc tempós séta alapvető változást hozhatna. Az elhízás és a mozgáshiány gyakran kéz a kézben járnak, ám az is ismeretes, hogy a vékonyaknak is nagyobb eséllyel lesznek egészségügyi problémái, ha nem mozognak.

A kutatók 334 161 európai lakost követtek nyomon 12 éven át. Felmérték, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és feljegyeztek minden halálozást. "Az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális súlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt" - mondta Ulf Ekelund, a kutatás egyik résztvevője. Szerinte ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása csak 3,6 százalékkal. Mégsem arról van szó, hogy vagy az egyikkel, vagy a másikkal kell megküzdeni: az elhízás arányait is mérsékelni kell, ám fontos, hogy a testmozgást jelentős közegészségügyi stratégiaként ismerjék el - vélte a norvég szakember, aki maga sífutó, hetente öt órát intenzíven edz.

Az egészséges változáshoz azonban elég lenne napi húsz perc tempós séta vagy ennek megfelelő más testmozgás, amely akár munkába járáskor, akár az esti tévénézés helyett beleférne a legtöbb ember 24 órájába - tanácsolta Ekelund. A mozgáshiány és az elhízás okozta betegségek - köztük a szív- és érrendszeri zavarok - szinte megegyeznek, a 2-es típusú cukorbetegség azonban gyakoribb az elhízottak közt. "Az életmódváltás segít megőrizni a szív egészségét, ám a testmozgást mindig könnyebb elkezdeni és tartósan folytatni, ha nem cipeljük a túlsúly extra terhét" - kommentálta az eredményeket a Heart Research brit kutatóintézet munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Glutamin #9
  Genetikai zsákutca leszel ezáltal :)
 • masuda #8
  Nézőpont kérdése. :)
 • ostoros #7
  Már ha ezt racionálisnak lehet nevezni...
 • masuda #6
  Nekem nem lesz egy gyerekem se. Ez a legracionálisabb döntés amire jutottam az évek során. Ezer más jó dolog van az életben. Az, hogy nem tudom mind megtapasztalni, mert előbb halok meg, szintén nem probléma, mert addig is úgy élek, ahogy nekem tetszik. Másrészt miután meghalok, úgyse fogok rajta siránkozni. :)
 • lapaleves #5
  térjünk erre vissza szerintem akkor, amikor esetleg van család, van 1-2 gyerek, és a körzeti orvostól jössz vérkép után, aki látva az értékeket felveti a lehetőségét, hogy nem biztos, hogy sikerül felnevelni őket. volt már ilyened? kedvet kap az ember a nem megdögléshez tőle.

  mindamellett, hogy senki nem mondta meg mit csinálj, csak arról tájékoztattak mi a várható következménye. de vádaskodni mindig egyszerűbb.
 • masuda #4
  Az már az ő bajuk. Vádaskodni mindig egyszerűbb, mint valamit tenni az érdekében, hogy jobban éljenek. De ha ők ettől érzik jól magukat..
 • emberz #3
  Senki nem mondja meg neked, azt csinálsz, amit akarsz. Csak tudod, általában az van, hogy miközben az emberek nem mozognak, ész nélkül szidnak meg tiltanak cukortól kezdve a húson át a tojásig meg a zsírig mindent, ami eszükbe jut, és ordítva okolják a különben jól megérdemelt nyavalyáikért meg a lustaságukért önmagukon kívül a diplomásokat, a fiatalokat meg mindenkit az égvilágon. És életüknek ezen a területén sem hajlandók szembenézni önmaguk felelősségével.
 • Narxis #2
  Ennyi.
 • masuda #1
  Ha előbb halok meg, hát legyen. A halált úgyse lehet elkerülni, addig viszont úgy élek, ahogy nekem jól esik. Ne mondják már meg, hogy hogyan és meddig éljek.